Kultūros paveldo saugotojos suvedė sąskaitas

Trečiadienį prieš Seimo komitete surengtus Valstybinės kultūros paveldo komisijos narių rinkimus viena kandidačių - Jūratė Markevičienė - sulaukė kaltinimų kenkiant Lietuvos, kaip tinkamai besirūpinančios paveldu šalies, įvaizdžiui.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Apr 17, 2013, 3:36 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 3:38 AM

Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto (ŠMKK) nariams prieš minėtos komisijos narių rinkimus išdalyta Kultūros ministerijos parengta, bet nepasirašyta pažyma apie J. Markevičienę, o po kandidatės prisistatymo ministerijos atstovė žodžiu kreipėsi į parlamentarus prašydama įvertinti jos žmogiškąsias savybes.

Kultūros ministerijos Saugomų teritorijų ir paveldo skyriaus vedėja Irma Grigaitienė teigė, kad J. Markevičienė nusiuntė skundą UNESCO Pasaulio paveldo centrui, kuriame apkaltino Kultūros ministeriją nuslėpus informaciją apie buvusios „Skaiteks“ gamyklos teritorijoje planuojamą vykdyti projektą „Architektūros parkas“. Ministerijos atstovės teigimu, J. Markevičienė tam projektui prieštaravo, o Lietuvos ICOMOS nacionalinis komitetas į jos nuomonę esą neatsižvelgė.

Pati J. Markevičienė tvirtino, kad UNESCO nebuvo nusiųsta neigiama Valstybinės kultūros paveldo komisijos nuomonė dėl šio projekto.

Aiškintis padėties į Vilnių buvo pakviesta tarptautinė ekspertė. Ji vertino, ar minėtas projektas suderinamas su UNESCO saugomos teritorijos saugomomis vertybėmis.

Pasak I. Grigaitienės, J. Markevičienė apšmeižė ir Kultūros ministeriją, ir Lietuvą bei prašė įvertinti jos ne tik profesines, bet ir  žmogiškąsias savybes.

„Manome, kad tokiais tikrovės neatitinkančiais raštais J. Markevičienė diskredituoja tiek Kultūros ministeriją, tiek Valstybinę kultūros paveldo komisiją, taip kenkdama Lietuvos, kaip valstybės, tinkamai įgyvendinančios UNESCO Pasaulio kultūros ir gamtos paveldo konvenciją, įvaizdžiui“, - rašoma Kultūros ministerijos pažymoje.

Po slapto balsavimo trečiadienį J. Markevičienė Valstybinės kultūros paveldo komisijos nare neišrinkta.

Iš šešių kandidatų į komisiją nutarta deleguoti Gražiną Drėmaitę ir Albiną Kuncevičių, jie surinko po dešimt balsų, bei Zenoną Butkų ir Nadeždą Spiridonovienę, kurie gavo po septynis balsus.

Šioms kandidatūroms dar turės pritarti visas Seimas.

Valstybinę kultūros paveldo komisiją sudaro 12 narių. Du narius skiria ir atleidžia prezidentas, keturis narius – Seimas Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto teikimu, keturis narius – ministras pirmininkas kultūros ministro teikimu, du narius renka ir atšaukia įstatymų nustatyta tvarka įregistruotos visuomeninės organizacijos, kurių veikla susijusi su kultūros paveldo paieška, saugojimu ir propagavimu.

Komisija yra Seimo, prezidento ir Vyriausybės ekspertė bei patarėja kultūros paveldo valstybinės politikos ir jos įgyvendinimo klausimais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.