Vilniaus kamerinė opera debiutuos G. Puccini „Toska“

Vilniaus kamerinė opera debiutuos G. Puccini „Toska“

I. Linaburgytė bus spektaklio režisierė ir atliks Toskos vaidmenį.
I. Linaburgytė bus spektaklio režisierė ir atliks Toskos vaidmenį.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 17, 2013, 5:11 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 3:28 AM

Vos pernai įsikūrusi Vilniaus kamerinė opera muzikos mėgėjams rengia staigmeną. Jau gegužės 9 dieną Lietuvos rusų dramos teatro scenoje Vilniuje suskambės puikiai žinoma, tačiau pastaruoju metu iš teatrų repertuaro dingusi Giacomo Puccini opera „Toska“. Pastatymo autoriai ketina ne tik atgaivinti klasikinę muzikinę šio kūrinio interpretaciją, bet ir pasiūlyti naują režisūrinį požiūrį.

Toskos vaidmenį atliks Inesa Linaburgytė, Kavaradosio -  Vadimas Zaplechny (Rusija), Skarpijos - Samsonas Izjumovas (Latvija).

„Tikimės, kad šis  G. Puccini kūrinys, atliktas scenoje, kurioje prieš kelis dešimtmečius karaliavo Lietuvos opera, sudomins klausytojus“, – sakė Vilniaus kamerinės operos įkūrėja I. Linaburgytė, šiame pastatyme debiutuojanti ir kaip režisierė.

Jos teigimu, „Toska“ bus iššūkis naujam kolektyvui, tačiau jo nariai tiki, kad didžiulis ryžtas ir sceninė patirtis padės nenuvilti operos mėgėjų. Daugiausia dėmesio bus skiriama pagrindinei operos išraiškos priemonei – muzikai.  Su pagrindiniais atlikėjais spektaklyje pasirodys ir solistai Jonas Sakalauskas, Vytautas Bakula.

Victorieno Sardou sukurta kamerinė drama genialaus kompozitoriaus G. Puccinio rankose tampa pompastine opera. Pastarasis orkestrui suteikia tiek daug svarbos, kad jis tampa vos ne pagrindinis herojus pasakotojas. Atsižvelgdami į tai, operos statytojai nusprendė pakviesti dirigentą, kuris gali greitai suvaldyti sudėtingą "Toskos" partitūrą. Orkestrui vadovaus Aleksandras Viliumanis iš Latvijos, ilgą laiką dirbęs Maskvos Didžiajame teatre, ne kartą dirigavęs šią operą ir vertinantis ją kaip vieną geriausių savo darbų.

Pastatymo kūrėjai sieks iš naujo papasakoti dramatišką istoriją, leisti kitaip pažvelgti į daugybe interpretacijų apaugusį kūrinį. „Prieš šimtą metų sukurtoje dramoje ir šiandien aktualios moralinių vertybių išaukštinimo ir nuopuolio pasmerkimo temos. Toskos, Kavaradosio ir Skarpijos drama mums kelia klausimą, ar įmanoma meilė, laimė, ateitis nužudžius žmogų“, – sako I. Linaburgytė.

Operos meno gerbėjai turės išskirtinę galimybę išvysti jau dvidešimt metų scenoje pasirodančios solistės I. Linaburgytės režisūrinį debiutą. „Išmanantys operos žanrą žmonės žino, kiek daug jame lemia vaidmens kūrimas, interpretacija. Esu laiminga, kad per savo kūrybinį kelią teko susidurti su daugeliu iškilių režisierių ir muzikų. Darbas su jais leido suprasti save kaip kūrėją, patirti režisūrines nuojautas, kurias, pasitelkdama sukauptas teorines žinias, noriu realizuoti šiame pastatyme“, – sakė I. Linaburgytė.

Režisieriaus kelią pasirinko ne vienas operos atlikėjas: Rimantas Siparis ir Vlada Mikštaitė Lietuvoje, Jelena Obrazcova Rusijoje. „Nors solistės karjeros baigti dar neketinu,  man tai natūralus žingsnis į priekį: per tiek metų sukauptą patirtį, kūrybinį potencialą norisi perduoti jaunesniems kolegoms“, - sakė I. Linaburgytė.

„Toskos“ istorija rutuliojasi XIX a. pradžioje, Napoleono karų laikais, Romoje. Garsios dainininkės Florijos Toskos ir dailininko Mario Kavaradosio meilei kelią pastoja policijos šefas baronas Skarpija. Įtardamas menininką bėglio slėpimu ir ketindamas klasta užkariauti Toskos širdį, jis nužudo Kavaradosį. Toska bando išgelbėti mylimąjį, tačiau istorija pasisuka netikėta linkme. Pirmą kartą ši G. Pucinni opera buvo atlikta 1900 metais Romoje ir yra viena populiariausių operų visame pasaulyje.

2012 m. vasarą įsikūrusi Vilniaus kamerinė opera – tai naujas reiškinys Lietuvos kultūros padangėje. Praėjusiais metais prisistačiusi sostinės publikai gražiausių operų ir operečių arijų koncertu trupė savo simboliu pasirinko giedančią ir muzikos perlus dalijančią ugnies paukštę. Ji simbolizuoja Vilniaus kamerinės operos tikslą: tegul opera, būdama aukščiausia muzikos forma, paliečianti jausmus, protą, suteikianti galimybę išgyventi katarsį, skamba Lietuvoje kuo dažniau.

G. Puccini „Toskos“ premjera  Lietuvos rusų dramos teatre Vilniuje gegužės 9 d. 19 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?