Iš taboro - į Vilniaus rotušės sales

„Laikas, praleistas fotografuojant romus Lietuvoje, - tarsi įspūdinga kelionė po spalvingą ir egzotišką šalį, kuri egzistuoja visai šalia mūsų“, - sakė menininkė Audronė Vaupšienė. Vilniaus rotušėje ketvirtadienį atidarytoje jos parodoje „Iš vidaus“

Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Mikšionienė

Apr 18, 2013, 8:09 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 1:39 AM

A. Vaupšienė prisipažino nuoširdžiai susižavėjusi savo darbų herojais. Jų mokėjimu džiaugtis gyvenimu, aistringumu, sugebėjimu bet kokiomis aplinkybėmis išsaugoti žmogišką orumą.

Todėl ir šios parodos tikslas - parodyti romų pasaulį iš vidaus, be žiniasklaidos platinamų klišių apie narkotikų platinimą, vagystes ir kitokius kriminalus.

Tai nereiškia, kad visa paroda - bandymas pagražinti nemalonią tikrovę. Ne. Fotografijose galima pamatyti mergaitę, kurios visa šeima mirė nuo narkotikų. Taip pat ir dviejų dukterų tėvą, kurio žmona su ką tik gimusiu trečiuoju vaiku sėdi kalėjime už vagystę.

Tačiau jie visi pirmiausia - įdomios asmenybės su savo problemomis ir džiaugsmais. Fotografijose pristatomi savitos kultūros atstovai, o ne beveidės visuomenės piktžaizdės.

Menininkui nelengva patekti į pagal savas taisykles gyvenančią romų bendruomenę. Todėl gavusi pasiūlymą dalyvauti tautinių mažumų kultūros sklaidos projekte A. Vaupšienė nemažai laiko skyrė romų istorijos ir tradicijų studijoms.

„Kai man pasiūlė imtis šio projekto, nusprendžiau prisiminti, ką aš žinau apie romus. Iš vaikystės yra išlikę du dalykai. Gąsdinimai, kad jie vagia vaikus, ir burtai, būrimai, visas tas magijos pasaulis.  Jis vaikystėje asocijavosi ne su kokiais nors ekstrasensais, o būtent su čigonais. Šis pavadinimas ir dabar man gražesnis nei romai“, - pasakojo A. Vaupšienė.

Neatsitiktinai fotografijų paroda „Iš vidaus“ pradedama videofilmu, kuriame romų moteris buria ateitį menininkės asistentui. Kaip pavyko sužinoti, net keletas jos pranašysčių jau išsipildė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.