Vilniečiai išvys „Baltą drobulę”

Ryškiausias šio sezono Nacionalinio Kauno dramos teatro spektaklis „Balta drobulė” kitą savaitę bus du kartus rodomas šalies sostinėje.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 27, 2013, 4:18 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 3:30 PM

Už geriausią lietuvių literatūros kūrinio sceninę interpretaciją Auksiniu scenos kryžiumi apdovanotas pastatymas porai vakarų persikels į Lietuvos nacionalinio dramos teatro didžiąją sceną, rašo „Lietuvos rytas”.

Spektaklio režisierius Jonas Jurašas teigia, jog imtis Lietuvos teatre niekada anksčiau nestatyto Antano Škėmos romano „Balta drobulė” jį paskatino žmona – dramaturgė Aušra Marija Sluckaitė. Būtent ji parengė šio sudėtingos struktūros kūrinio inscenizaciją.

„Antanas Garšva nėra herojiška ar itin simpatiška figūra. Tai sarkastiškas, provokuojantis, apie nemalonius ir skausmingus dalykus kalbantis žmogus. Bet jis visuomet yra tiesus ir sąžiningas su savimi”, – viename interviu apie pagrindinį spektaklio herojų, vaidinamą Dainiaus Svobono, pasakojo režisierius.

Tarp meilės ir praradimo, kūrybinės laisvės ir kančios besiblaškantis pagrindinis spektaklio veikėjas poetas Antanas Garšva – šiandienio pasaulio žmogaus, suskilusio tarp virtualios tikrovės ir realybės, atspindys.

Antanas Garšva, neturėdamas galimybės visų jėgų skirti kūrybai ir siekti sielos nemirtingumo, priverstas dirbti sizifišką liftininko darbą didžiausiame Niujorko viešbutyje. Jis atsisako meilės, nutraukia žmogiškus ryšius, lieka vienišas lifto narve, bet vis dėlto nuolatos gyvena viltimi.

„Balta drobulė” – tai išdrįsusio mąstyti žmogaus drama. Atkaklus, beveik fanatiškas tobulumo siekis kūryboje dažniausiai ribojasi su beprotybės slenksčiu. Tai liudija ir šiame kūrinyje pasirodantys didieji rašytojai – Friedrichas Nietzsche, Edgaras Allanas Poe, Franzas Kafka, Ezra Poundas, Emily Dickinson.

Specialiai Nacionalinio Kauno dramos teatro didžiosios scenos atidarymui po rekonstrukcijos skirta premjera iki šiol į Kauną atvilioja būrius žiūrovų, o dalis jų pasiryžta važiuoti į spektaklį iš kitų šalies miestų.

Teatro gerbėjus labiausiai vilioja galimybė išvysti nuo vaikystės gerai pažįstamo lietuvių literatūros klasikos kūrinio inscenizaciją ir mėgstamus aktorius – D.Svoboną, Eglę Mikulionytę, Daivą Stubraitę, Gintarą Adomaitį.

„Balta drobulė” sulaukė ir teatro profesionalų įvertinimo. Šių metų Lietuvos teatro apdovanojimuose, be Auksinio scenos kryžiaus už lietuvių dramaturgijos interpretaciją, spektaklio kūrėjai buvo nominuoti net trijose kategorijose: D.Svobonas – už pagrindinį Antano Garšvos vaidmenį, Gintaras Makarevičius – už spektaklio scenografiją, Saulius Čiučelis – už nepagrindinį enkavėdisto Simučio vaidmenį.

Kasmet Kaune vykstančiuose „Fortūnų” apdovanojimuose „Baltos drobulės” kūrybinė komanda apdovanota kaip geriausio metų spektaklio kūrėja.

J.Jurašo spektaklis „Balta drobulė” Vilniuje bus rodomas gegužės 2 ir 3 dienomis 18 valandą Lietuvos nacionalinio dramos teatro didžiojoje scenoje. Bilietų kaina – 10–40 litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.