Vilniuje - pirmoji Azijos kino filmų retrospektyva

Ketvirtadienį sostinės kino teatre “Pasaka” prasideda Azijos kino filmų retrospektyva, kurios metu vilniečiai bei miesto svečiai kviečiami plačiai atverti langą į Rytus. Azijos menų centro rengiamoje retrospektyvoje, kuria minimas Vilniaus universiteto Orientalistikos centro veiklos dvidešimtmetis, pristatomi dešimt išskirtinių filmų iš Indijos, Japonijos ir Kinijos.

Japonų filmas “Po lietaus” sužavės samurajų kultūros gerbėjus.
Japonų filmas “Po lietaus” sužavės samurajų kultūros gerbėjus.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 30, 2013, 2:42 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 12:06 PM

Gegužės 2-ąją 18 val. renginį atidarys Japonijos ambasadorė Lietuvoje Kazuko Shiraishi, o po šventinės programos retrospektyvos svečiai kviečiami į nemokamą japonų filmo “Geležinkelis” peržiūrą. 2009 metais režisieriaus Hirofumi Kawaguchi kurtas filmas – tai įkvepianti vienos Tokijuje gyvenančios šeimos istorija, nukelianti į du skirtingus laikotarpius ir vietoves – XX a. pradžios Japoniją bei šių dienų Taivaną.

Antrasis retrospektyvoje pristatomas japonų filmas “Po lietaus” sužavės samurajų kultūros gerbėjus. Japonų rašytojo Shugoro Yamamoto apsakymo motyvais kurtame filme itin išraiškingai ir estetiškai pristatoma samurajiška ronino (pabėgusio feodalo valstiečio, samurajaus, netekusio šeimininko) Iheijus Misawos dalia bei jo gyvenimo iššūkiai.

“Lietuvių ir Azijos kino ryšys akivaizdus – užtenka prisiminti keletą dešimtmečių trukusią Indijos kino ir lietuvių meilės istoriją, kuri, deja, netikėtai baigėsi”, - sakė Vilniaus universiteto dėstytojas indologas Deimantas Valančiūnas, Azijos kinu susidomėjęs prieš daugiau nei dešimtmetį.

Per Azijos kino filmų retrospektyvos atidarymą D. Valančiūnas skaitys trumpą paskaitą apie Rytų kino ypatumus. Retrospektyvai įsibėgėjus indologas ketina pristatyti ir keletą filmų iš indiškosios programos, kurioje – keturios jaudinančios istorijos apie ryžtą, narsą ir užsispyrimą kovoti už savo svajones iki galo: “B.L.A.C.K.”, “Drąsusis Ikbalas”, “Žvaigždės ant žemės” ir “Ponas Sukčius”. Pastarasis filmas – sentimentali duoklė indiškajai muzikinių dramų klasikai, kuri buvo itin populiari Lietuvoje prieš keletą dešimtmečių.

Trečioji retrospektyvos dalis – filmai iš Kinijos – sužavės įspūdingais kalnų vaizdais bei kelionių ir pasiaukojimo dėl šeimos  temomis, kurios sieja visus keturis kinų programos filmus. Tai kvapą gniaužiantys, jau klasika tapę, vos kartą Lietuvoje rodyti filmai “Kalnų laiškanešiai”, “Kelias namo” bei palyginti nauji kinų darbai  “Paprastas gyvenimas” bei “Dviračiu į kalno viršūnę”, sukurti 2011 metais.

Azijos kino filmų retrospektyva kino teatre “Pasaka” vyks iki gegužės 8 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.