Prestižiniame Oberhauzeno festivalyje – du lietuvių menininkų kūriniai

Ketvirtadienį prasidėjusiame 59-ajame tarptautiniame Oberhauzeno trumpametražių filmų festivalyje Lietuvos vardą garsins du jaunų autorių kūriniai: videomenininkės Emilijos Škarnulytės filmas „Aldona“ ir Žygimanto (Mesijaus) Kudirkos, Antano Dubros, Artiomo Brančel, Mykolo Piekuro ir Igno Meilūno kurtas muzikinis vaizdo klipas dainai „Nelieskit mėlynojo gaublio“.

Daugiau nuotraukų (1)

Justina Jurgaitytė

May 3, 2013, 8:16 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 7:36 AM

Tarptautinis trumpametražių filmų festivalis Vokietijoje yra tapęs viena rimčiausių platformų kūrėjams pristatyti savo kūrybą. Tarp svarbiausių pasaulio filmų festivalių figūruojantis renginys kasmet sulaukia daugiau nei 6000 filmų paraiškų, iš kurių savo programoms atsirenka vidutiniškai 500. Festivalio repertuare jau buvo įrašyti ir tokie vardai kaip Romanas Polanskis, Cate Shortland, Milošas Formanas, George‘as Lucas, Werneris Herzogas, Martinas Scorsese, Agnès Varda.

Patekti į festivalio programą reiškia didelį pripažinimą. Į Oberhauzeną išvykę jaunieji kūrinio „Nelieskit mėlynojo gaublio“ kūrėjai, kaip teigia Ž. Kudirka, yra ne tik laimingi patekę į prestižinį kino festivalį, bet džiūgauja ir dėl to, kad muzikinis vaizdo klipas buvo pripažintas kaip trumpametražis filmas.

Kovo mėnesį „Skalvijos“ kino centre Lietuvos publikai pristatytas klipas atsirado jaunųjų muzikų, iliustratorių, dailininkų, animatorių, poetų ir performerių savarankiška iniciatyv. Kaip teigia dainą apie ekologiją atliekantis Ž. Kudirka, „tai tikrai nėra joks projektinis darbas ir „Greenpeace“ organizacija mūsų nerėmė“.

Videomenininkės E. Škarnulytės filmas „Aldona“ dalyvauja Oberhauzeno festivalio konkursinėje programoje. Filmas pasakoja apie režisierės močiutę, per Černobylio atominės elektrinės avariją netekusią regėjimo. Akla moteris vaikšto po Grūto sovietinių skulptūrų parką. Tačiau tai ne paprastas pasivaikščiojimas. Autorės pasirinktas vaizdavimo stilius provokuoja universalesnius apmąstymus ir apibendrinimus. 

E .Škarnulytės kino kūriniai Lietuvos žiūrovams bus pristatyti specialioje Tarptautinio Kauno kino festivalio programoje šį rudenį.

1987m. gimusi filmo režisierė yra baigusi skulptūros studijas "Brera" institute Milane, Italijoje. Šiuo metu ji studijuoja Norvegijos Trumsės šiuolaikinio meno akademijoje ir dirba video, fotografijos, instaliacijų ir performansų srityse. Pasak menininkės, savo darbuose ji tyrinėja realybę politiniu ir poetiniu požiūriu. 

2009-aisiais menininkė buvo įvertinta Italijos nacionaliniu dailės apdovanojimu už filmą “Limbic systems”.

Kaip buvo kuriamas klipas „Nelieskit mėlynojo gaublio“ galima pasižiūrėti čia

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: prokurorai baigė ikiteisminį tyrimą dėl R. Žemaitaičio