Dailininko G. Jonaičio parodoje meistriška grafika dera su pokštais

Vytautas Didysis ir siurrealistiniai vaizdai, įspūdinga klasikinė grafikos technika ir smagūs kūriniai – viskas telpa parodoje, kurios autorius – Giedrius Jonaitis. Grafiko ir lietuviškų pinigų banknotų autoriaus G. Jonaičio retrospektyvą „Akademijos” galerijoje norisi pavadinti solidžia, nors pats menininkas, regis, padarė viską, kas įmanoma, kad ji taip neatrodytų.

Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Mikšionienė ("Lietuvos rytas")

2013-05-05 16:10, atnaujinta 2018-03-07 06:00

Grėsmingas Vytis ekrane kerta galvas pabaisoms, parodoje stovi, guli ir net kabo keisti manekenai, pavadinti žiūrovėmis. O kur dar įvairios iškamšos, prabangūs asambliažai ir turistiniai peizažai.

Tačiau net ir linksmi ar provokuojami elementai galerijoje sukuria rimtumo ir muziejiškumo atmosferą. Matyt, būtent tokia netikėtumų ir keistenybių atmosfera kažkada viliojo žmonių minias į pirmąsias kunstkameras.

Penkiasdešimtmečiui skirta ekspozicija – tarsi dar vienas G. Jonaičio bandymas pristatyti smagų muziejų. Šį kartą muziejus skirtas jam pačiam, todėl atspindi daugumą menininko kūrybos etapų ir įdomiausius jo kūrinius.

Pirmojo aukšto salėje – įspūdingi grafikos darbai, net ir profesionalus verčiantys stabtelėti prie jų ilgiau.

„Turi suprasti, kokia sudėtinga technika yra ta sausa adata, kad galėtum deramai įvertinti G.Jonaičio meistrystę”, – ištarė atidžiai šią parodą ištyrinėjęs žinomas grafikas Petras Repšys.

Gana kritišku požiūriu į šiuolaikinį meną garsėjančio grafiko nepapiktino nei šmaikštūs G. Jonaičio filmai, nei gyvūnų mylėtojus erzinančios iškamšos.

„Reikia matyti ne tiktai kas, bet ir kaip padaryta”, – paaiškino P. Repšys.

„Akivaizdžiausias parodos segmentas yra rankų darbas ir precizika. G. Jonaitis mikroskopo reikalinga raižymo technika pagarsėjo dar mokydamasis Dailės akademijoje.

Bet tai nėra tik raižymo adatos valdymo virtuoziškumas – milžinišką reikšmę G. Jonaičio lakštuose turi siužetas, jis tampa antruoju parodos segmentu”, – apžvelgdamas parodą pažymėjo menotyrininkas ir eseistas Ernestas Parulskis.

Pasak jo, G. Jonaitis yra pasakotojas, kurio istorijose aiškiai matomi trys elementai – kosmosas, technologijos ir amerikietiški karo lėktuvai.

Tiesa, lėktuvų šioje parodoje nėra daug. Net ir geriausiu pernykštės „ArtVilnius” mugės kūriniu pripažintas „Lėktuvnešis” kukliai stovi galerijos koridoriuje.

Tačiau galima rasti jubiliejinį Stepono Dariaus ir Stasio Girėno „Lituanicos” skrydžio maršrutą – nuo JAV vėliavos antrajame aukšte iki Lietuvos vėliavos pirmajame.

Tai, kad G. Jonaitis – ir dešimties litų su „Lituanica”, ir kitų lietuviškų banknotų autorius, parodoje primena dešrigalis, prikimštas susmulkintų pinigų drožlių.

Ir pats parodos pavadinimas „Mashup” iš anglų kalbos gali būti verčiamas kaip „sutrynimas”, „sumaišymas”. Dar artimesnis menininko sumanymui būtų ir taip pavadintas 2009 metais atsiradęs literatūros žanras, kuris klasiką paįvairina fantastika – kokiais nors vampyrais ar zombiais.

G. Jonaičio paroda „Akademijos” galerijoje veiks iki gegužės 11 dienos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.