Liepojoje žiūrovus privertė aikčioti lietuvių kolekcijos

Dažnai net sunku nuspėti, ką renka aistringi kolekcininkai? Privačiai

J. Kabašinskas ir E. Kelmickas.<br>A. Ziabkus
J. Kabašinskas ir E. Kelmickas.<br>A. Ziabkus
Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus

May 6, 2013, 12:09 AM, atnaujinta Mar 7, 2018, 5:36 AM

Geriausiu atveju į jas gali dirstelėti tik pačių kolekcininkų artimi draugai.

Tačiau gegužės pradžioje kai kurie žinomi kolekcininkai savo ilgai rinktus lobius pagaliau ryžosi parodyti visiems žmonėms.

Tokia reta proga atsirado kaimyninėje Latvijoje Liepojos mieste, kuriame praėjusį pirmą kartą Europoje atidaryta tarptautinė privačių kolekcijų paroda.

Iš Liepojos kilusio Rusijos kolekcininkų sąjungos prezidento Aleksandro Nikišino iniciatyva, šio miesto muziejuje pristatyta dešimt įvairių kolekcijų iš Latvijos, Rusijos, Danijos, Vokietijos ir Lietuvos.

Šio mėnesio pabaigoje unikalią parodą turi papildyti vieno Prancūzijos kolekcininko surinkti iš Lietuvos kilusio garsaus scenografo ir dailininko Mstislavo Dobužinskio paveikslai.

Parodos iniciatorius A. Nikišinas sakė, kad tokios kolekcininkų parodos jau yra įprastos Maskvoje, tačiau vienoje parodoje privačias kolekcijas suburti iš įvairių Europos šalių pavyko pirmą kartą.

„Pirmame Europos kolekcininkų festivalyje dalyvauja 10 kolekcininkų. Dalyvių turėjo būti gerokai daugiau, tačiau dalis kolegų šiuo metu negalėjo atvykti, kiti tiesiog nežinojo, kur yra Liepoja.

Tačiau neabejoju, kad ateityje šis festivalis augs, plėsis, ir aplankys dar daug Europos miestų“, - sakė A. Nikišinas.

Pats festivalio organizatorius domisi legendinės Smirnovo degtinės gamybos istorija.

Parodoje buvo pristatyti dar 19 amžiaus pabaigoje pagaminti šios degtinės buteliai, daug istorinių relikvijų, susijusių su Rusijos imperatoriaus dvaro aplinka.

Latvių rašytojas Andris Skrabė pirmą kartą viešai parodė unikalią sovietų armijos aukščiausio rango karininkų uniformų kolekciją.

Parodos lankytojai pirmą kartą iš arti išvydo daugiau nei dešimties Sovietų sąjungos maršalų, generolų uniformas.

Dalį autentiškų uniformų latvis nupirko iš kariškių artimųjų. Kai kurias, jau patekusias į privačių kolekcininkų rankas, teko medžioti visame pasaulyje.

Pavyzdžiui, vieno Sovietų sąjungos maršalo uniformą jis parsivežė iš Australijos.

Iš viso A. Skrabė pristatė apie tūkstantį įvairių su Sovietų armija susijusių eksponatų, kuriems buvo skirtas visas Liepojos muziejaus rūsys.

Reta buvo ir A. Skrabės surinkta II-ojo pasaulinio karo metais į sovietų nelaisvę patekusių vokiečių kareivių namo siųstų atvirlaiškių kolekcija.

Tačiau solidžiausios ir didžiausią dėmesį pritraukusios kolekcijos buvo iš Lietuvos.

Bendrovės „JK gėrimų namai“ savininkas Juozas Kabašinskas pirmą kartą pristatė dalį savo konjako kolekcijos, o vilnietis poetas Edmundas Kelmickas į Liepoją atvežė keliolika persiškų kilimų.

Keletą šimtų tūkstančių litų vertinamais E. Kelmicko kilimais išpuoštoje salėje įvyko ir privačių kolekcijų festivalio atidarymas.

Žiūrovai aikčiojo pirmą kartą regėdami daugiau nei prieš šimtą metų išaustus milžiniškus kilimus, kurie vis dar akino savo spalvingais raštais ir ornamentais.

J. Kabašinskas visus parodos atidarymo dalyvius pakerėjo unikalia konjakų kolekcija. Viešai dar nė karto jos nedemonstravęs kolekcininkas dalyvauti šiame festivalyje sutiko tik likus savaitei iki jos pradžios.

Vilnietis į Liepoją atvežė 45 retus įvairių gamintojų konjakų butelius, iš kurių seniausias buvo net 1840 metų.

Kolekcininkas neatskleidė pasaulyje vienetais skaičiuojamų gėrimų butelių vertės, tačiau prasitarė, kad vieno reto gėrimo butelio kaina gali siekti per 70 tūkst. litų.

Visą parodos atidarymo laiką J. Kabašinskas nerimavo dėl savo vertingos kolekcijos saugumo ir stengėsi neišeiti iš jo kolekcijai skirtos salės. „Kokio baldo, ar kilimo neišsineši, o štai konjako butelį iš spintos gali pagriebti bet kas“, - pergyveno kolekcininkas.

Vilnietis net ruošėsi jau kitą dieną po parodos atidarymo savo kolekciją išsivežti namo, tačiau muziejaus darbuotojai patikino, kad jam skirta salė yra stebima vaizdo kameromis ir dar vykstant parodos atidarymui užblombavo visas sekcijų, kuriose buvo eksponuojami konjako buteliai, dureles.

Unikali privačių kolekcijų paroda Liepojos muziejuje dar veiks iki liepos pabaigos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.