Maestro P. Bingelio įkvėpimo šaltinis – gimtoji Dzūkija

Metų pradžioje 70-metį šventusiam Kauno valstybinio choro vadovui Petrui Bingeliui jubiliejiniai metai atplukdė rimtų kūrybinių iššūkių. „Energijos man suteikia nauji kūriniai”, – prisipažino sausį 70-mečio slenkstį perkopęs profesorius P. Bingelis. Maestro su savo įkurtu Kauno valstybiniu choru pirmasis Lietuvoje pristatė per šimtą įspūdingos apimties vokalinių instrumentinių kūrinių ir ilgą laiką čia buvo vieninteliai šio žanro muzikos atlikėjai.

P. Bingelis savaitgalį Vilniuje ir Kaune pristatė J. Haydno „Karo meto mišias”.<br>I. Juodytė
P. Bingelis savaitgalį Vilniuje ir Kaune pristatė J. Haydno „Karo meto mišias”.<br>I. Juodytė
Daugiau nuotraukų (1)

Austė Radžiūnaitė ("Lietuvos rytas")

2013-05-06 12:06, atnaujinta 2018-03-07 05:06

Praėjusį savaitgalį savo muzikos lobyną choras papildė dar dviem partitūromis. Vilniaus ir Kauno filharmonijose klausytojai pirmą kartą išgirdo Josepho Haydno „Karo meto mišias” („Missa in tempore belli”) ir Igorio Stravinskio Kantatą sopranui, tenorui, moterų chorui ir instrumentiniam ansambliui.

Kūrinius su choristais atliko Lietuvos kamerinis orkestras (LKO, vadovas Sergejus Krylovas), instrumentininkų grupė, sopranas Asta Krikščiūnaitė, mecosopranas Rita Novikaitė, tenoras Mindaugas Zimkus ir bosas Liudas Mikalauskas, dirigavo P. Bingelis.

Buvo akivaizdu: energija tebetrykštantis maestro jubiliejaus kulminacijai pasirinko savęs vertą veikalą – reto grožio J. Haydno mišios, populiariausias iš keturiolikos šio žanro Vienos klasiko kūrinių, spinduliavo gyvybingumą.

Po pirmojo viešo Kauno choro ir jo vadovo koncerto 1970-aisiais visus sužavėjęs jaunatviškas P. Bingelio polėkis neblėsta. Per tuos dešimtmečius jis peržengė choro gyvenimo ribas, išsiliejo į daugiabriaunę chorinės muzikos entuziasto veiklą. P. Bingelis tapo viena kolonų, į kurią remiasi ne tik Kauno muzikinis gyvenimas, Pažaislio muzikos festivalis, bet ir šalies dainų šventės, jaunų chorvedžių ugdymas.

Anot maestro, jo gyvybingumo šaltinis – gimtoji Dzūkija, nuo vaikystės jį supusi dainingais žmonėmis. Tad jubiliejaus koncertuose simboliškai nuskambėjo Broniaus Kutavičiaus „Dzūkiškos variacijos” styginiams ir magnetofono juostai, nuaustos iš kito druskininkiečio Mikalojaus Konstantino Čiurlionio kūrybos motyvų.

Kauno choras yra įdainavęs šio dažnai užsienyje LKO griežiamo kūrinio fonogramą, bet šį kartą savo partiją atliko gyvai. Koncertai priminė Kauno choristų ir LKO bendradarbiavimo epopėją, kai atrasti legendinio Yehudi Menuhino abu kolektyvai su dirigentu apkeliavo pusę pasaulio.

P. Bingelis ir jo ugdytiniai nelinkę gyventi prisiminimais. Gegužės 17-ąją maestro išbandys savo kolektyvo ištvermę nauju projektu: per vieną vakarą kauniečiai su Gintaro Rinkevičiaus diriguojamu Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru atliks tris Carlo Orffo kantatas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.