Būgnų ir perkusijos festivalis sugrįžo į Vilnių

Sostinės Nacionalinėje filharmonijoje ketvirtadienį pasaulinėmis premjeromis oficialiai atidaromas tarptautinis būgnų ir perkusijos festivalis „Vilnius 2013”. „Norisi, kad perkusijos žvaigždes išgirstų kuo didesnė auditorija. Sostinei reikia tokio festivalio”, – įsitikinęs būgnų ir perkusijos šventės „Vilnius 2013” rengėjas marimbininkas Saulius Auglys-Stanevičius,  šiemet perkėlęs renginį iš Ukmergės į Vilnių. Net aštuoni iš dvylikos S. Auglio-Stanevičius surengtų perkusijos festivalių vyko Ukmergėje. Bet jų tradicija 1998-aisiais užsimezgė sostinėje.

S. Auglys-Stanevičius festivaliui sukūrė pirmą lietuvišką Koncertą marimbai ir orkestrui.<br>R. Danisevičius
S. Auglys-Stanevičius festivaliui sukūrė pirmą lietuvišką Koncertą marimbai ir orkestrui.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Andrikonytė (“Lietuvos rytas”)

May 9, 2013, 1:15 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 12:44 AM

Ar ukmergiškiai nesijaus nuskriausti netekę mušamųjų šventės? – paklausiau 43 metų S.Auglio-Stanevičiaus.

– Tikriausiai Ukmergė turės savo festivalį. Bet man būdavo apmaudu, kai garsūs perkusijos meistrai ten grodavo vos porai šimtų vietos klausytojų – profesionalai ir turistai nevažiuoja į Ukmergę.

Vilnius – nepalyginti stipresnis traukos taškas, nors čia įsitvirtinti nelengva dėl konkurencijos. Tačiau sostinėje festivalis sėkmingai vyko trejus metus.

Turbūt jau galima kalbėti apie savitą jo veidą?

– Šio žanro renginiuose nedažnai būna projektų, skirtų neįgaliesiems. Šiemet šventę pradėjome būtent tokiu koncertu Mykolo Romerio universiteto kieme. Tai buvo antrasis toks mūsų bandymas. Jis kur kas labiau pavyko negu Ukmergėje.

Žmonių susirinko pilnas kiemelis. Neįgalieji grojo scenoje ir tarp klausytojų, jiems padėjo lenkų perkusininkas Piotras Suttas su sūnumi ir „Vilniaus mušamųjų” ansamblio muzikantai. P. Suttas moka įkvėpti tokių projektų dalyvius. Jis atsivežė įvairiausių barškučių, varpelių, dūdelių, būgnų, visus jais apdalijo. Žmonės koncerte verkė.

Kuo dar išskirtinis jūsų rengiamas festivalis?

– Jo metu vyksta tarptautinis Jono Taločkos mušamųjų konkursas, skirtas žuvusiam jaunam būgnininkui atminti.

Šiemet jis apima jau net keturias amžiaus grupes – nuo 8 metų atlikėjų iki studentų, tad J. Taločkos vardą priskyrėme vienai grupei.

Konkurse varžosi pusšimtis atlikėjų iš Prancūzijos, Belgijos, Austrijos, Vokietijos, Turkijos, Kazachstano, Lenkijos ir kitų šalių. Tokio antplūdžio nesitikėjau, nes Ukmergėje konkurso mastas buvo kur kas kuklesnis. Kita vertus, suvažiuoti į Vilnių muzikantams paprasčiau, o ir žiuri šiais metais atstovauja šešioms šalims.

Solidūs bus ir konkurso prizai. Parėmė mane globojanti mušamųjų instrumentų lazdelių gamintoja „Innovative Percussion” – laureatams skyrė firminių gaminių. Vyriausiųjų grupės nugalėtojui „Yamaha” įteiks elektroninius būgnus, J. Taločkos konkurso laureatui atiteks lenkų kompanijos ksilofonas.

Be to, konkurso nugalėtojai šiandien pasirodys koncerte Filharmonijoje, kuriame skambės ir dvi pasaulinės premjeros, grieš Lietuvos kamerinis orkestras (LKO).

Ketvirtadienio koncertas – svarbiausias festivalyje?

– Sunku būtų ką nors išskirti iš programos – ji įvairi ir solidi. Šiandien su LKO atliksiu savo Antrąjį koncertą marimbai ir orkestrui. Iki šiol neturėjome lietuviško šio žanro kūrinio marimbai – mano paties Pirmasis koncertas kol kas neužbaigtas ir neatliktas.

Kitą premjerą – Dvigubą koncertą marimbai ir orkestrui – pristatys jos autorius vienas geriausių Europos marimbininkų Ludwigas Albertas iš Belgijos su marimbos žvaigžde iš Taivano Chin Cheng Lin.

Originalus koncertas šeštadienį vyks Švč. Trejybės graikų apeigų katalikų bažnyčioje prie Filharmonijos. Jame Vilniaus jėzuitų gimnazijos jaunimo choras „Krantas” ir „Bel Canto” atliks mušamaisiais įspūdingą šiuolaikinio prancūzų kompozitoriaus Emmanuelio Sejourne’o kūrinį „Brangakmenių knyga” ir kitas kompozicijas. P. Suttas koncerte muzikuos egzotiškais afrikietiškais instrumentais.

Tą pačią dieną bus galima pasiklausyti svečių iš Šveicarijos „Vein Trio” džiazo koncerto „Neringos” restorane. O užbaigs festivalį klasikinių mušamųjų šventė Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje (LMTA) – sekmadienį joje muzikuos LMTA studentai ir svečiai iš Kosta Rikos bei Italijos. Be to, bus nemokamų renginių verslo centre „Gedimino 9”.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.