Austrijos sostinė nusilenkė avangardinio kino krikštatėviui J. Mekui

Neseniai Austrijos sostinėje Vienoje pasibaigę vieno garsiausių lietuvių kilmės filmų kūrėjų, kino kritiko, poeto, kuratoriaus ir filosofo Jono Meko kūrybą pristatantys renginiai nudžiugino jų organizatorius lankytojų susidomėjimu ir išskirtiniu spaudos, televizijos ir radijo dėmesiu. Dideliam Austrijos filmų muziejaus direktoriaus Aleksanderio Horwatho, projekto kuratoriaus Christopho Gnaedigo, galerijos „Krinzinger Projekte“ direktorės Ursulos Krinzinger ir Lietuvos kultūros atašė Austrijoje Linos Kaiser džiaugsmui, informacijos apie J. Meko viešnagę Vienoje sklaida neapsiribojo tik Austrijos spauda, bet pasiekė ir didžiausius kaimyninės Vokietijos laikraščius, kultūros naujienas nušviečiančius šios šalies televizijos kanalus.

J. Mekui ir jo kūrybai atiduota pagarbos duoklė Austrijoje.<br>Rengėjų archyvas
J. Mekui ir jo kūrybai atiduota pagarbos duoklė Austrijoje.<br>Rengėjų archyvas
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 13, 2013, 4:52 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 8:28 PM

Šis legendinis kūrėjas Vienoje gerai žinomas ir vertinamas. 2008 m. Austrijos federalinis prezidentas prezidentas Heinzas Fischeris įteikė Jonui Mekui aukščiausią šios šalies mokslo ir meno sričių apdovanojimą ir pabrėžė jo įtakos svarbą daugeliui garsių Austrijos vaizduojamojo meno ir eksperimentinės kinematografijos kūrėjų. Todėl visai nenuostabu, kad po parodų atidarymo tokiose prestižinėse Europos meno erdvėse kaip George’o Pompidou šiuolaikinio meno centre Paryžiuje, „Serpentine“ galerijoje Londone ir Britų kino institute prieš Kalėdas 90-ąjį jubiliejų atšventęs J. Mekas buvo pagerbtas ir kultūros tradicijomis garsėjančioje Vienoje, su kuria šį iškilų kūrėją sieja daug gražių prisiminimų. Austrijoje gyvena ir nemažai jo gerų draugų.

Šia proga menininko bičiulio Peterio Kubelkos įkurtame Austrijos filmų muziejuje balandžio 5–29 dienomis buvo parodyta per 40 J. Meko filmų. Išskirtinio publikos dėmesio sulaukė balandžio 6-ąją rodytas filmas „Reminiscences of Journey to Lithuania“. Jam pasibaigus  šioje juostoje įamžintas P. Kubelka kalbino J. Meką. Bilietai į šį renginį buvo išgraibstyti iš anksto. Dviejų bendraminčių ir avangardinio filmo krikštatėvių pokalbis pritraukė daug garsių Austrijos kino meno draugų, kritikų ir žiniasklaidos atstovų.

Balandžio 8 d. galerijoje „Krinzinger Projekte“ buvo atidaryta J.  Meko kūrybos paroda „I lift my glass of wine to you, Vienna Friends“. Joje eksponuojami vaizdo darbai, fotografijos, menininko bičiulių portretai: P. Kubelkos, Hermanno Nitscho ir 2010-aisiais anapilin išėjusio architekto Raimundo Abrahamo. Kino portretai, kurių pora net šešių valandų ilgumo, surinkti iš praėjusių 40 metų  laikotarpio, kada  gyvavo ši draugystė.

Į atidarymą susirinkusi publika aplodismentais palydėjo jaudinantį J. Meko ir Austrijos vaizduojamojo meno milžino, šios šalies nacionalinės premijos laureato H. Nitscho susitikimą. Sunkiai tramdydamas jaudulį H. Nitschas dalijosi prisiminimais apie draugystę su J. Meku, jo svarią bičiulišką pagalbą tuomet dar mažai žinomam ir mažai kam suprantamam šiam Austrijos konceptualiojo meno atstovui, pastaraisiais dešimtmečiais susilaukusiam didžiulio pripažinimo savo šalyje ir užsienyje.

Per parodos atidarymą žurnalistas, kritikas, lietuvių literatūros skleidėjas vokiškai kalbančiose šalyse Cornelius Hellis pristatė J. Meko literatūrinę kūrybą ir Claudios Sinnig į vokiečių kalbą išverstą poezijos rinktinę „Semeniškių idilės/ Alt ist Dieses, unser sprechen“. Gausiai susirinkusiai publikai iš šios lietuviškai ir vokiškai išleistos knygos J. Mekas perskaitė pirmąją Semeniškių idilę.

Iki gegužės 5 d. trukusioje parodoje lankytojai galėjo išvysti nemažai naujų, niekur nerodytų, specialiai šiam apsilankymui Vienoje sukurtų darbų. J.  Meko kūrybos paroda buvo įtraukta į Vienoje gegužės 3–5 dienomis vykusio Ilgojo galerijų savaitgalio programą.

Synema filmų ir medijų draugija išleido J. Meko kūrybos antologiją „Bastūnas su kino kamera“ . Šiam leidiniui straipsnius ir esė apie J. Meką parengė meno ir kultūros pasaulyje gerai žinomi asmenys Hansas Ulrichas Obristas, P. Kubelka, Pipas Chodorovas ir kt. Literatūros kritikas ir vertėjas C.  Hellis parengė straipsnį apie J. Meko literatūrinę kūrybą, jos poetiškumo atspindį kino mene.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.