Pirmą kartą Lietuvoje - pasaulinio garso choreografė S. Waltz su geriausiu savo spektakliu

Birželio 30 dieną – precedento neturintis įvykis Lietuvos kultūros gyvenime: pasaulinio garso choreografė Sasha Waltz sutiko pristatyti Vilniuje savo garsiausią ir daugybę šalių apkeliavusį spektaklį „Körper“ („Kūnai“ ). Vokiečių choreografė S. Waltz – tikra pasaulinė šokio garsenybė, savo talentu jau dabar lyginama su legendine Pina Bausch. 2000-aisiais jos sukurtas spektaklis „Kūnai“ įėjo į šokio istoriją ir iki šiol yra populiariausias ir daugiausia pasaulio scenų apkeliavęs trupės „Sasha Waltz & Guests“ kūrinys.

Scena iš spektaklio „Kūnai“.<br>B. Uhligas
Scena iš spektaklio „Kūnai“.<br>B. Uhligas
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 13, 2013, 10:10 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 8:17 PM

Kultinis spektaklis parodytas daugiau nei 180 kartų 48 pasaulio miestuose daugiau negu 30 šalių. Atėnai, Barselona, Madridas, Reikjavikas, Stambulas, Monrealis, Ciurichas, Maskva, Otava, Buenos Airės, Niujorkas, Tel Avivas, Tokijas, Kelnas – tai tik nedidelė dalis miestų, nužyminčių įspūdingą „Kūnų“ pasirodymų geografiją.

Lietuva dėl šio spektaklio su „Sasha Waltz & Guests“ derėjosi dešimt metų – bet tik šiemet garsioji vokiečių choreografė pagaliau sutiko atgabenti savo garsiausią spektaklį į Vilnių.  Tai pirmasis ir vienintelis trupės pasirodymas ne tik Lietuvoje, bet ir visose Baltijos šalyse.

Įspūdingi šokio paveikslai

Spektaklyje „Kūnai“ iš trylikos šokėjų kūnų S. Waltz kuria  prisodrintas judesių scenas, vienas kitą keičiančius įspūdingus, kartais net pribloškiančius gyvuosius paveikslus.

„Jei būsite tarp laimingųjų, kuriems teks pamatyti „Kūnus“, gali nutikti taip, kad spektaklio pabaigoje jums kils noras įsignybti ir pasitikrinti, ar tai ne sapnas“, - rašė britų nacionalinis dienraštis „The Guardian“.

Atverti šokio meną plačiajai publikai

Vakarų Berlyne, viename prabangiausių miesto rajonų Šarlotenburge įsikūręs teatras „Schaubühne am Lehniner Platz“ – vieta, kurioje išgarsėjo S. Waltz. Ji kartu su garsiuoju vokiečių teatro režisieriumi Thomasu Ostermeieriu nuo 2000 m. ėmėsi vadovauti šiam teatrui, kuris tuoj pat tapo prestižine, viena labiausiai žiūrovų lankomų scenos meno erdvių mieste. Žmones čia traukia galimybė išvysti aukščiausios prabos meno kūrinius.

Prieš gerą dešimtį metų Sasha Waltz teigė: „Šokiu dažnai mėgaujasi mažai žmonių, jis tarsi verda pats savyje. Aš noriu. Toks mano tikslas.“

2006 m. S.  Waltz su bendraminčiais buvusioje vandens tiekimo stotyje Berlyne atidarė naują scenos menų erdvę – „Radialsystem V“, kurioje rodomi dauguma jos pačios ir kitų trupėje dirbančių choreografų darbai.

S. Waltz repertuare - arti dvidešimties pasaulyje pripažintų ir įvertintų pastatymų. Artimiausiais mėnesiais trupė pasirodys didžiausiose Paryžiaus, Briuselio, Liuksemburgo, Ženevos, Oslo scenose,  įvairiuose kitų šalių festivaliuose.

"Sasha Waltz & Guests“ šiandien yra ne tik viena didžiausios sėkmės lydimų, bet ir brangiausių tarptautinių šokio kompanijų, pasirodanti garsiausiose pasaulio scenose ir festivaliuose.

Šį išskirtinį reginį Lietuvos publikai pristatydami pajėgas suvienijo penki partneriai: Lietuvos šokio informacijos centras, Kauno šokio teatras „Aura“, šiemet 10 metų veiklos jubiliejų minintys "Vilniaus festivaliai", Goethe‘s institutas ir Vokietijos ambasada.

Birželio 30 d. 19 val., Lietuvos nacionalinis dramos teatras.

„Sasha Waltz & Guests“ trupės interneto svetainė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.