Metų muziejininkė - muzikologė K. Mikuličiūtė-Vaitkūnienė

2012-ųjų Metų muziejininko vardas suteiktas Miko ir Kipro Petrauskų lietuvių muzikos muziejaus Kaune

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

May 15, 2013, 1:42 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 5:47 PM

„Siekdama įvertinti geriausiuosius, Lietuvos muziejų asociacija 2004 m. įsteigė Metų muziejininko vardo nominaciją ir premiją, kuri kasmet Tarptautinės muziejų dienos - gegužės 18-osios - išvakarėse skiriama vienam, labiausiai pasižymėjusiam Lietuvos muziejininkui. Šiemet ji bus įteikta gegužės 16-ąją Kaune, Metų muziejininko vardo nominantės darbovietėje - M. ir K. Petrauskų lietuvių muzikos muziejuje“, - sakė Raimundas Balza, Lietuvos muziejų asociacijos vadovas, valdybos pirmininkas, Šiaulių „Aušros“ muziejaus direktorius.

Muzikologė, muziejininkė, pedagogė K. Mikuličiūtė-Vaitkūnienė 1976 m. su pagyrimu baigė Kauno J. Gruodžio aukštesniąją muzikos mokyklą (choro dirigavimo klasę), Lietuvos valstybinėje konservatorijoje (dabar Lietuvos muzikos ir teatro akademija), 1984 m. baigė prof. Algirdo Ambrazo muzikos teorijos klasę, įgijo muzikologo, dėstytojo kvalifikaciją. Keletą metų dėstė Panevėžio pedagoginėje muzikos mokykloje (dabar Panevėžio konservatorija).

Nuo 1985 m. dirba Kaune, M. ir K. Petrauskų lietuvių muzikos muziejuje. Nuo 1990 m. su pertraukomis dėstė muzikos istorijos disciplinas J. Naujalio muzikos gimnazijoje, nuo 2004 m. toje pačioje mokykloje dėsto muzikologijos praktiką muzikos teorijos specialybės moksleiviams.

M. ir K. Petrauskų muziejuje (taip pat ir jo padalinyje - Juozo Gruodžio memorialiniame muziejuje) K. Mikuličiūtė-Vaitkūnienė suorganizavo per tūkstantį įvairiausių renginių - koncertų, jubiliejinių minėjimų, seminarų, festivalių, įvairių edukacinių renginių ir kitokių projektų. Skaitė pranešimus jubiliejiniuose žymių lietuvių muzikų vakaruose, dalyvavo televizijos ir radijo laidose, kuriose populiarino muziejų ir jame sukauptas vertybes.

Per 27 darbo metus ji užmezgė kūrybinius ryšius su Kauno bei Vilniaus muzikos mokyklomis, konservatorijomis, Lietuvos muzikos ir teatro akademija bei VDU muzikos akademija, Kauno valstybinio muzikinio teatro bei Nacionalinio operos ir baleto teatro solistais. Muziejuje yra koncertavę ne tik minėtų muzikos mokymo įstaigų moksleiviai, studentai, bet ir pedagogai, profesoriai, žinomi Lietuvos muzikai.

Pedagoginio darbo patirtis, mokinių psichologijos pažinimas padeda muziejininkei, vedant ekskursijas, edukacinius užsiėmimus, skaitant paskaitas mokyklose. Muziejininkei nesvetimas ir parodų rengimo darbas. Ji yra parengusi stacionarią ekspoziciją apie kompozitorių Miką Petrauską M. ir K. Petrauskų lietuvių muzikos muziejuje, Juozo Gruodžio gyvenimo ir kūrybinės veiklos ekspoziciją J. Gruodžio memorialiniame muziejuje, taip pat laikinų parodų iš muziejaus fondų.

Nuo 2003 m. K. Mikuličiūtė-Vaitkūnienė - Lietuvos kompozitorių sąjungos narė. 2013 m. ji išrinkta Lietuvos kompozitorių sąjungos Kauno skyriaus pirmininke.

Muziejininkė yra sudariusi informatyvius ir gausiai iliustruotus leidinius „Mikas Petrauskas“ (2008) ir „Juozas Naujalis“ (2009), kitų leidinių. Pernai K. Mikuličiūtė-Vaitkūnienė įgyvendino dvejų metų projektą - išleista solidi knyga „Antanas Kučingis. Laiškai. Dokumentai. Atsiminimai.“ Joje skelbiama M. ir K. Petrauskų lietuvių muzikos muziejuje saugomo žymaus operos solisto palikimo vertingiausia dalis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.