Kojinių mezginio čempionato laurus pelnė akušerė iš Kazlų Rūdos

Sekmadienį Radviliškyje vykusį ketvirtąjį kojinių mezgimo Europos čempionatą laimėjo iš Bagotosios (Kazlų Rūdos savivaldybė) kaimo atvykusi 40 metų Marija Turauskienė.

Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

May 19, 2013, 8:30 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 1:19 PM

Akušere dirbanti M. Turauskienė tokiose varžybose dalyvavo pirmą kartą. Mamos megzti išmokyta moteris į Radviliškį sakė atvykusi ne tiek varžytis, kiek susipažinti su kitų mezgėjų darbais ir pasisemti idėjų.

Mezgimas man yra ir hobis ir būdas atsipalaiduoti. Mėgstu po darbo paimti virbalus. Megzti galiu ir žiūrėdama televizorių. Daugiau mezgu žiemą, o vasarą šiam pomėgiui pristinga laiko“, - portalui lrytas.lt sakė M. Turauskienė.

Be Europos kojinių mezgimo čempionės titulo M. Turauskienei atiteko ir nugalėtojai skirta supamoji kėdė bei žurnalo „Šeimininkė“ prenumerata.

Antrąją vietą čempionate užėmė iš Latvijos atvykusi Mairita Berešneviča, trečiąją – Laimutė Indilienė iš Radviliškio rajono.

Komisija vertino ir „namų darbus“

Radviliškio rajono jaunimo klubo „Mix“ ir Radviliškio miesto kultūros centro rengiamame kojinių mezgimo čempionate dalyvavo 43 mezgėjai (iš jų keturi vyrai).

Šiemet į čempionatą atvyko kojinių mezgėjai ne tik iš visų Lietuvos regionų, bet ir iš Latvijos, Lenkijos bei Sankt Peterburgo (Rusija).

Penkias valandas trukusias mezgėjų varžybas šiemet apsunkino ir kaitra. Vertindama mezgėjų darbus autoritetinga komisija kreipė dėmesį ne tiek į kiekybę, kiek į originalumą, natūralumą, kūrybiškumą bei atlikimo technikos autentiškumą, raštų įvairumą.

Visi varžybų dalyviai turėjo atsivežti ir jau po šešias numegztas kojinių poras. Komisija išrinko ir gražiausių „namų darbų“ autorius.

Pirmąją vietą šioje nominacijoje pelnė radviliškietė Olė Plungienė, antrąją – panevėžietis Raimundas Mikuševičius, trečiąją - Giedra Ramaneckienė iš Radviliškio rajono.

Mezgimas – puikus laiko praleidimas

Čempionato rengėjai įsteigė ir atskirų nominacijų. Nominacija už novatoriškumą atiteko Ritai Kuprinskaitei. „Brolio ir sesers“ nominaciją pelnė varžybose dalyvavę Algirdas Parvainis ir Janina Simonavienė, „Kartų nominacija“ atiteko iš Lazdijų rajono atvykusioms Bronei Čakienei, jos dukrai Danutei Juškienei ir anūkei Aivarei Krištolaitytei, prizu už atkaklumą buvo apdovanotas šialietis Arūnas Gerulskis.

Sekmadienį vykusiose varžybose dalyvavo ir praėjusiame čempionate nugalėtoja tapusi Marija Šiuipienė. Nors kartu su dar trimis Raseinių neįgaliųjų dienos užimtumo centro narėmis čempionate vėl varžiusis M. Šiuipienė šįkart prizų nepelnė, tačiau dėl to neliūdėjo. „Mezgimas, tai puikus laiko praleidimas“, - sakė M. Šiuipienė.

Dėmesį traukė įspūdingo stoto mezgėjas

Daug žiūrovų dėmesio susilaukė čempionate jau ne pirmą kartą dalyvaujantis panevėžietis R. Mikuševičius. Šis virbalus mikliai valdantis įspūdingo stoto vyriškis yra šalies rekordininkas. Jis virbalais nežiūrėdamas numezgė 2287 metrų ilgio 76,5 kilogramų svorio sudėtingų raštų draugystės pynę.

„Mezgimas tai – liga. O ja „susirgau“ dar būdamas moksleiviu. Visa mano vaikystė ir jaunystė prabėgo mezgant. Sovietmečiu iš mezgimo buvo galima iš neblogai užsidirbti. Aš per mėnesį megzdamas užsidirbdavau apie 300 rublių (inžinieriaus alga tuo metu siekė 120 rublių), - prisiminė R. Mikuševičius.

Statybininko profesiją įgijusiam, tačiau darbo pagal šią specialybę negaunančiam R. Mikuševičiui mezgimas padeda pragyventi ir dabar.

„Kiek laiko prireikia originalaus rašto kojinėms numegzti? Gražioms kojinėms sukurti gali prireikti ir dviejų trijų savaičių. Numezgi, o po to vėl ardai, kol pasieki tai, ko norėjai. Aišku po to pagal šį pavyzdį jau lengvai ir greitai gali numegzti ir kelis šimtus kojinių. Mezgimas manęs nevargina. Aš tai daryti galiu ir žiūrėdamas televizorių“, - atviravo R. Mikuševičius.

Kepė kiaušinienę ir žaidė žaidimus

Kojinių mezgimo čempionato dalyvius ir šio renginio žiūrovus linksmino Radviliškio miesto kultūros ir poilsio parke vykusio folkloro festivalio „Ganiau palšus jautelius“ dalyviai.

Parke buvo galima žaisti įvairius žaidimus, įsigyti tautodailininkų gaminių, vakare prasidėjo gegužinė.

O šventėje dalyvavusios Radviliškio rajono bendruomenės varžėsi kepdamos pautienę (kiaušinienę), žaidė senovinius lauko žaidimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.