Festivalyje „Skamba skamba kankliai“ - muzika, dainos, naktišokiai

Paskutinį pavasario savaitgalį, gegužės 23-26 dienomis, įvairių tautų muzikos garsais, neįprastai gausiais renginiais bei marga tautodailininkų ir amatininkų muge į Vilniaus kiemus, kiemelius, aikštes ir skverus visus vilniečius ir miesto svečius sukvies 41 tarptautinis folkloro festivalis „Skamba skamba kankliai“, savo istoriją skaičiuojantis nuo 1973 metų.

Festivalio „Skamba skamba kankliai“ akimirka.<br>Rengėjų archyvas
Festivalio „Skamba skamba kankliai“ akimirka.<br>Rengėjų archyvas
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 21, 2013, 11:23 AM, atnaujinta Mar 6, 2018, 11:46 AM

Nors ir būdamas seniausias folkloro festivalis Lietuvoje, "Skamba skamba kankliai" visuomet pilnas energijos, trykštantis optimizmu bei žavintis neblėstančiu jaunatviškumu, o kartu gerbiantis, vertinantis ir išlaikantis tas tradicijas, kurias per amžius išsaugojo ištisos kartos. Šių metų festivalio programoje – per 40 renginių, viliojančių įvairove, pateikimo forma, tad keturioms dienoms Vilnius taps gyvu, dainingu, ūžiančiu miestu.

Festivalio svečiai per keturias dienas galės išvysti tiek savo etnines dainavimo, giedojimo, šokio ar muzikavimo tradicijas tęsiančių Lietuvos bei užsienio - Baltarusijos, Italijos, Ispanijos, Latvijos, Turkijos, Anglijos, Žaliojo Kyšulio salų  folkloro ansamblių koncertus, tiek jaunimo šiuolaikinio folkloro grupių pasirodymus, „Nakties muzikos“ ciklo projektus. Jų laukia ir tradiciniai šokių vakarai, kiti teminiai koncertai, Lietuvos etnografinių regionų tautinio kostiumo ir žemaičių genties I-XIV a. archeologinio kostiumo pristatymai, o festivalį vainikuos festivalio dalyvių eitynės.

Kaip ir kasmet festivalio metu vyks tautodailininkų ir kulinarinio paveldo atstovų mugė. Vilniečiams ir miesto svečiams bus pristatytas dar gyvas liaudies menas, senieji amatai, mūsų krašto kultūros išskirtinumas, o tradiciškiausi meistrai ne tik prekiaus savo gaminiais, bet ir demonstruos savo amatą.

Šiais metais didelis dėmesys festivalyje bus skiriamas tarmėms. Per visas festivalio dienas įvairiuose renginiuose bus galima išgirsti ir išvysti ne tik tarmiškai dainuojančius ir tam tikrą tarme pristatančius folkloro kolektyvus, bet ir savo gimtąją tarmę išlaikiusius ir vis dar ja kalbančius žmones.

Gausu festivalyje ir šokių bei žaidimų. Pasišokti ir ratelių paratuoti Teatro, muzikos ir kino muziejaus kieme kvies renginys „Dra tai, dra ta tai“,  o po jo kitų tautų šokių pasimokyti ir savų išmokyti kvies tradicija tapę naktišokiai.  Savaitgalį visi laukiami gegužinėse Vinco  Kudirkos aikštėje.

Festivalyje prigyja ir toliau gyvuoja daugumos jau pamėgti renginiai. Trečius metus iš eilės festivalio rengėjai visus kviečia į  Sutartinių taką, kuris šiemet nusidrieks Stiklių, Gaono ir Universiteto gatvėmis. Jį vainikuos sutartinių vakaras Vilniaus universiteto Teatro salėje.

Trečius metus festivalyje savo vietą randa ir šiuolaikinio folkloro koncertai „Folkloro paralelės“.

Jau dvidešimt metų folkloro festivalį „Skamba skamba kankliai“ džiugina ir vienintelė vaikų folkloro šventė Vilniuje „Saulytė. „Saulytės“ programoje – vaikų ir jaunimo folkloro grupių koncertas, įvairios pramogos vaikams, mugė ir kitos linksmybės. Šiemet žiūrovus ir klausytojus džiugins Lietuvos vaikų ir moksleivių liaudies kūrybos atlikėjų konkurso „Tramtatulis” laureatai, ansambliai iš Vilniaus ir kitų Lietuvos regionų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.