Ar Vilniui nebereikia etnokultūros renginių?

Skelbdami pavojų etnokultūros renginių Vilniuje likimui, etninės lietuvių kultūros puoselėtojai ir juos palaikantys politikai klausia, argi sostinei nebereikia tradicinių festivalių, etnokultūros švenčių, puoselėtų ne vieną dešimtmetį.

Kultūros puoselėtojai klausia: „Etnokultūros renginiai Vilniuje žlugs ar klestės?“<br>V. Balkūnas
Kultūros puoselėtojai klausia: „Etnokultūros renginiai Vilniuje žlugs ar klestės?“<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 23, 2013, 12:05 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 9:27 AM

41-ojo tarptautinio folkloro festivalio „Skamba skamba kankliai“ pradžios dieną, ketvirtadienį, Seime surengtoje spaudos konferencijoje „Etnokultūros renginiai Vilniuje - žlugs ar klestės?“ teigta, kad Vilniaus miesto savivaldybės pozicija dėl šio seniausio Lietuvoje folkloro festivalio finansavimo vertintina kaip skandalinga. Tai prilygsta pasikėsinimui į pamatines tautos ir valstybės vertybes ir yra ypač ryškus akibrokštas Lietuvai pradedant pirmininkauti Europos Sąjungos Tarybai. Įžvelgiamos ir kai kurios politinės priežastys, kadangi už kultūros politiką Vilniaus mieste šiuo metu atsakingas vicemeras yra deleguotas Lenkų rinkimų akcijos.

Etninės kultūros globos tarybos pirmininkė Dalia Urbanavičienė sako, kad tik festivalio „Skamba skamba kankliai“ išvakarėse buvusi sudaryta festivalio sąmata ir, jos žiniomis, pasirašyta festivalio rengėjų sutartis su Vilniaus miesto savivaldybe, nors festivalis turi būti planuojamas ir svečiai kviečiami jau prieš metus.

„Kilus skandalui, kai imta kalbėti tik apie 20 tūkst. Lt vietoj anksčiau numatytų 80 tūkst. litų, iki vakar nebuvo nieko! Ir tai yra ne tik su šituo festivaliu, bet ir su pavasario ir rudens lygiadieniais, Užgavėnėmis, kurių šįmet daug kas pasigedo, o Kaziuko mugės kultūrinė programa šįmet nieko negavo! Tai reiškia, kad reikia nurėžti tai, kas yra nenurėžiama?“ - stebėjosi D. Urbanavičienė.

Nors Kultūros ministerija festivaliui „Skamba skamba kankliai“ skyrė 100 tūkst. Lt iš Tarptautinių festivalių finansavimo eilutės, šioje situacijoje pasigesta aiškesnės kultūros ministro ir ministerijos pozicijos.

Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narys Povilas Tamošauskas teigė, kad šįmet sumažintas finansavimas visoms Vilniaus kultūros programoms ir dar neatsiskaityta už visus praėjusius metus, nors lėšų delegacijoms esą užtenka išvykoms į renginius Lenkijos miestuose.

„Kultūros darbuotojai yra padavę daugybę paraiškų, be abejo, tos paraiškos nebus patenkintos ir persikels į kitus metus. 2012 m. „Skamba skamba kankliams“ buvo numatyta 60 tūkst. Lt sąmata, šįmet - tik 20 tūkst. Lt. Tas pats dėl Kaziuko mugės ir visų etnokultūros renginių, bet turiu pasakyti, kad šįmet vyko Varšuvos dienos, kurioms buvo skirta per 40 tūkst. Lt, dabar atsakomasis vizitas į Varšuvą kainuos irgi ne mažiau. Toliau numatyta 80 tūkst. Lt išvykai į Kielcus (Lenkija) tarp susigiminiavusių miestų. Toliau numatyta išvykos į Gdansko mugę, vėlgi lenkų delegacija važiuoja į Lenkijos miestus. Kita išvyka numatyta į Krokuvą. Bet turime šalia ir Latviją, Estiją, Suomiją ir kitas Europos šalis, ten kažkodėl delegacijos nevažiuoja“, - kalbėjo sostinės tarybos narys.

Lietuvos liaudies kultūros centro Folkloro poskyrio vadovė Jūratė Šemetaitė sako, kad toks sostinės savivaldybės elgesys ir požiūris į Vilniaus etninės kultūros centrą, kuris tapęs išmaldos prašytoju, yra neleistinas. „Miesto meras turėtų pagalvoti, kad ne tik lenkams turėtų būti skirti prioritetai, bet taip pat ir kitiems Lietuvos žmonėms, Lietuvos regionams, kurių atstovai čia atvažiuoja, iš čia atsiranda ir visa mūsų akademinė kultūra. Kai Lietuva pirmininkaus ES Tarybai, tai kokį savo tikrąjį veidą parodys? Mes tikrai nenustebinsim technikos naujovėm, bet tuo, kas išeina iš žmonių širdžių - liaudies daina, muzika. Šie dalykai turi būti rodomi“, - pabrėžė J. Šemetaitė.

Spaudos konferencijoje nuskambėjo ir pasiūlymas etnokultūros puoselėtojams dėl tokios padėties prašytis vizito pas prezidentę, kuri pernai globojo jubiliejinį festivalį „Skamba skamba kankliai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.