A. Žmuidzinavičiaus drobė trigubai viršijo Vilniaus aukciono rekordą

185 tūkst. litų – už tokią kainą penktadienį 28-ajame Vilniaus aukcione parduotas chrestomatinis Antano Žmuidzinavičiaus (1876-1966) peizažas „Dzūkų kaimelis“. Tai gerai žinomas lietuvių dailės kūrinys, įtraukiamas į visus reikšmingesnius dailės albumus. 1910 metais jis buvo eksponuojamas Lietuvių dailės parodoje Rygoje, kur jį įsigijo rašytojas Pranas Mašiotas.

Antano Žmuidzinavičiaus (1876-1966) peizažas „Dzūkų kaimelis“.<br>J. Stacevičius
Antano Žmuidzinavičiaus (1876-1966) peizažas „Dzūkų kaimelis“.<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Austė Radžiūnaitė

2013-05-24 22:52, atnaujinta 2018-03-06 07:24

Šios drobės žavesys – švytinti spalvų gama su persiliejančiais melsvais, violetiniais ir švelniai alyviniais tonais. O joje vaizduojami viso labo ant kalno susispietę namukai, pušis ir koplytstulpis. Šio paveikslo kaina aukcione šoktelėjo net dvigubai (pradinė buvo 89 tūkst. litų), dėl jo nuožmiai varžėsi keli pirkėjai.

Iki šiol brangiausiai Vilniaus aukciono istorijoje parduotas Petro Kalpoko „Rudeniškas peizažas“ kainavo pirkėjui „tik“ 70 tūkst. litų.

Patenkinta sandoriu aukciono vadovė, Meno rinkos agentūros direktorė Simona Makselienė naujajam „Dzūkų kaimelio“ savininkui pažadėjo pridėti magaryčių šio paveikslo kopiją, kurios niekas nenupirko ir už 850 litų.

Kitu aukciono rekordininku tapo Justino Vienožinskio (1886-1960) paveikslas “Parko tvenkinys su gulbėmis Dačiūnų apylinkėje“. Ramybe alsuojanti sodrių spalvų drobė su idilišku gamtovaizdžiu buvo nupirkta taip pat dvigubai brangiau – už 115 tūkst. litų (pradinė kaina – 59 tūkst.litų).

Į lyderių trejetuką pateko ir nedidukas A. Žmuidzinavičiaus 1939 metų kūrinys „Panemunio medžiai“, parduotas už 37 tūkst. litų (pradinė kaina – 15 tūkst.).

S. Makselienės įsitikinimu, be A. Žmuidzinavičiaus ir J. Vienožinskio darbų, aukciono pasiūla vis vien būtų išlikusi puiki. „Būtų klaidinga manyti, kad visa kita šalia šių „solistų“ buvo tik kordebaletas, - juokavo aukciono vadovė. - Surinkti tokią kolekciją ne taip paprasta“.

Iš viso aukcione pristatyti 67 autoriai ir 90 meno kūrinių. Didelio susidomėjimo sulaukė Vinco Kisarausko, Mečislovo Bulakos, Raimundo Sližio darbai. Dar 22 lietuvių kūriniai buvo parduoti už pradinę kainą. Tačiau mirtina tyla lydėjo siūlymus įsigyti užsienio dailės bei retus kartografijos darbus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.