Konkursas „Vox Juventutis ’13“ paskelbė nugalėtojus

Gegužės 23 d. Vilniaus šv. Kotrynos bažnyčioje jau septintą kartą surengtas  Lietuvos kompozitorių sąjungos ir Vilniaus miesto savivaldybės choro „Jauna muzika" inicijuotas  jaunųjų kompozitorių kūrinių konkursas-koncertas „Vox Juventutis ’13“.  Iš šešių chorinių kompozicijų  geriausias rinko publika, choras ir komisija.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 27, 2013, 11:30 AM, atnaujinta Mar 6, 2018, 5:43 AM

Choras „Jauna muzika“ atliko „Vox Juventutis“ konkursantų Ramintos Naujanytės, Raimondos Skabeikaitės, Monikos Sokaitės, Silvijos Miliūnaitės, Lauryno Naujiko kūrinius bei tarptautinių konkursų „Musica Sacra“ ir „Polifonija“ šių metų laureatų kompozicijas. Gausiai susirinkusi publika galėjo ne tik mėgautis aukšto lygio muzikavimu, lyginti jaunųjų Lietuvos kompozitorių ir užsienio konkursų laureatų kūrinius, bet ir pati balsuoti bei rinkti labiausiai patikusią kompoziciją. Balsavimo teisę turėjo ir choro „Jauna muzika“ dainininkai, kurie beveik pusantro mėnesio repetavo ir dailino naujai sukurtus kūrinius.

Konkurso komisiją sudarė kompozitoriai Teisutis Makačinas, Zita Bružaitė, Šarūnas Nakas, kompozitorius ir dirigentas Gintautas Venislovas bei dirigentas Kęstutis Jakeliūnas.

Daugiausia simpatijų sulaukė ir pagrindine laimėtoja tapo Raimonda Skabeikaitė ir jos kompozicija „Lux Mundi“. Ji pelnė choro, publikos ir vertinimo komisijos I vietą. II vieta atiteko Laurynui Naujikui už kompoziciją  „Varpas“, sukurtą pagal Jurgio Baltrušaičio eilėraštį, o III – Ramintai Naujanytei už „Vienos dienos nuotrupos“ pagal Vainiaus Bako tekstus.

Pasibaigus konkursui R. Skabeikaitė sakė: „Esu dėkinga Vilniaus savivaldybės chorui „Jauna muzika“ ir jo meno vadovui V. Augustinui, Lietuvos kompozitorių sąjungai už galimybę išgirsti tai, kas baltame popieriaus lape yra tik gaidų pavadinimai, dinamikos ženklai ir takto brūkšniai. Kažkur girdėjau sakant, jog geriausias darbas yra gerai apmokamas hobis. Esu tikra, kad dar nuostabiau, kai tavo darbas yra įvertinamas ne materialine išraiška, bet publikos aplodismentais, atlikėjų ir muzikos profesionalų įvertinimais.“ Jaunoji kompozitorė taip pat džiaugėsi savo kolegų darbais: „Manau, kad dalyvaujantieji ne pirmą kartą „Vox Juventutis“ konkurse tikrai pasistūmėjo į priekį, taip pat ėmė labiau suprasti chorą, jo galimybes ir, svarbiausia, kiekvieną iš choristų.“

Komisijos nariai džiaugėsi šiuo konkursu ir negailėjo komentarų. Kaip pastebėjo kompozitorius Š. Nakas, visa skambėjusi muzika buvo aukštos kokybės, tačiau daugelio komponavimo priemonės buvo tarsi atsineštos iš senesnio laikotarpio, vyravo nuosaikios muzikos stilistika.

Kalbintas konkurso sumanytojas ir choro „Jauna muzika“ vadovas bei dirigentas V. Augustinas užsiminė, jog naujai sukurtose kompozicijose jis pasigedo savito komponavimo braižo. Kaip charakteringesnius jis išskyrė M. Sokaitės kūrinį „Ave Maria“ bei L. Naujiko „Varpą“. Pasak V. Augustino, konkursą, turintį didelę edukacinę vertę, planuojama rengti ir ateityje, tačiau bus siekiama plėsti jo geografiją į kitas šalis.

Dabar  choras „Jauna muzika“ ruošiasi paskutiniam šio sezono koncertui, kuris įvyks birželio 6 d. Jame klausytojai galės išgirsti Steve’o Dobrogoszo Mišias chorui, orkestrui ir fortepijonui bei šiuolaikinių skandinavų kompozitorių kūrybą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.