Čekų ambasadorius Vilniuje nesidrovėjo atidaryti vyrų aktų parodos

Įspūdingų vyriškų aktų meistras apžavėjo pasaulį ne tik subtiliu žvilgsniu į vyro kūną, bet ir neįprastu nuotraukų gaminimo būdu. Žymaus pasaulio madų fotografo Roberto Vano, kurio nuotraukos publikuotos įžymiausiuose mados žurnaluose „Harper`s Bazaar“, „Vogue“, „Elle“, „Cosmopolitan“, darbai trečiadienį visuomenei pristatyti Lietuvos dailininkų sąjungos parodų salėje.

Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Valentinavičius

May 29, 2013, 6:36 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 2:58 AM

Fotografas niekada neslėpė savo homoseksualumo, tai atsispindi ir jo darbuose, kurių nemažą dalį sudaro vyrų aktai, todėl parodą atidarė ne tik Čekijos Respublikos įgaliotasis ambasadorius Lietuvoje Radekas Pechas, bet ir Lietuvos gėjų lygos vadovas Vladimiras Simonko. Parodoje eksponuojama dalis žymiosios fotografo „Platininės kolekcijos“ darbų, kurių didžiąją dalį sudaro vyrų aktai.

Ugdo visuomenės tolerantiškumą

Čekijos ambasadorius neslėpė, kad šia paroda siekiama Lietuvos visuomenę supažindinti su Čekijos kultūra, kurios neatsiejama dalis – atvirumas homoseksualumui.

„Čekoslovakijoje už homoseksualumą nebaudžiama nuo 1962 m., o registruoti partnerystę galima nuo 2006 m. Čekijos Respublikoje nėra politinių partijų, kurių programose būtų numatytas homoseksualų teisių rėmimas, bet taip pat nėra jokių pasipriešinimų, organizuojamų prieš gėjus ar lesbietes“, – pasakojo ambasadorius.

Savo homoseksualumo fotografas niekada neslėpė, tačiau pats niekada nebuvo aktyvus kovotojas už homoseksualų teises. Ambasadoriaus R. Pecho įsitikinimu, meninis fotografo žinomumas ir asmeninis atvirumas, panašiai kaip ir kitų žinomų Čekijos meno ir žiniasklaidos asmenybių, devintojo dešimtmečio pabaigoje neginčijamai padėjo heteroseksualiai visuomenei geriau suprasti homoseksualių visuomenės narių situaciją.

Naudoja išskirtinę techniką

Garsūs mados žurnalai 65 metų R.  Vano nuotraukas spausdina  neatsitiktinai: jis kaip retas kitas fotografas geba dirbti su šviesa. Tačiau svarbiausias R.Vano koziris - platinotipijos technika. Fotografas nuotraukas daro pasikliaudamas tik rankų darbo popieriumi ir platina.

Platinotipijos būdu gaminamos nuotraukos leidžia išgauti smulkiausius atspalvius, perteikti niuansų daugiasluoksniškumą bei išryškinti paslaptingą vaizdo gilumą.

Platina atspari cheminėms reakcijoms, todėl šiuo metodu padarytos nuotraukos ilgaamžės. Šiandien platinotipijos techniką naudoja tik geriausi savo srities meistrai. Į klausimą, kodėl pasirinko darbą su platina, R. Vano atsako: „O kodėl gaminamas „Ferrari“? Juk galėtume važinėti „Trabant“.

Nesusipratimų nepasitaikė

Parodoje Vilniuje eksponuojama dalis garsiosios R. Vano „Platininės kolekcijos“ darbų. Ekspoziciją sudaro geriausi R. Vano erotinės fotografijos darbai, portretai, natiurmortai, Prahos peizažai.

„Platininė kolekcija“  pirmą kartą buvo pristatyta Prahoje 2009 metais „Manes“ parodų salėje, kuri daugiau nei 100 metų yra populiariausia Čekijos menininkų parodų erdvė. Parodos koordinatorė buvo žinomiausia Prahos fotografijos galerija „Leica“.

Nemažą "Platininės kolekcijos" dalį sudaro vyrų aktai. Ar būta jo gyvenime atvejų, kai žmonės jo nesuprasdavo?

„Apnuoginto vyro kūno tema visada jaudina žmones. Bet aš iki šiol nežinau, kaip elgčiausi, jeigu manęs nesuprastų. Ačiū Dievui, mano praktikoje to nebūta“, - tikino fotografijos veteranas.

Niujorke jautėsi kaip danguje

R. Vano gimė Čekoslovakijoje. 1967-aisiais devyniolikametis, vos baigęs mokyklą, per Italiją emigravo į JAV. Niujorke pradėjo dirbti kirpėju ir vizažistu, vėliau tapo garsių mados fotografų asistentu. 1984-aisiais pradėjo savarankišką fotografo karjerą Niujorke, Paryžiuje, Milane.

Paklaustas apie savo karjeros pradžią Niujorke, R. Vano atsidūsta: „O, septintasis dešimtmetis... Tai buvo pakvaišęs metas, viskas pulsavo kūryba, fotografija - taip pat.

Tais metais Niujorke dirbo fotografai Richardas Avedonas, Irvingas Pennas, Bertas Sternas, Horstas P.Horstas, Davidas Bailey, modeliai buvo Twiggy, Jean Shrimpton, Veruschka. Fotografijos buvo psichodelinės. Jaučiausi kaip dausose.“

Nespalvotoms nuotraukoms pirmenybę atiduodantis fotografas prisipažįsta, kad labiausiai jį įkvepia kinas, ypač - italų neorealizmas: Roberto Rosellini, Vittorio de Sica, Federico Fellini, Pieras Paolo Pasolini. „Fotografija man - viskas. Esu laimingas, kad visą amžių dirbu mėgstamą darbą ir iš jo galiu gyventi.“

R. Vano darbų paroda Lietuvos dailininkų sąjungos parodų salėje (Vokiečių g. 4/2, Vilnius) veiks gegužės 29–birželio 7 dienomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.