Kauniečiai nesutaria dėl meno kūrinių

Miesto architektai, urbanistai, skulptoriai ir muziejininkai nesutaria, ką daryti su sovietų valdžiai neįtikusio autoriaus stelų ciklu „Fauna“. Vieni nori jas perkelti į deramą vietą, kiti meno kūrinių kratosi.

Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė

Jun 2, 2013, 10:36 AM, atnaujinta Mar 6, 2018, 12:12 AM

Medikas Giedrius Andziukevičius ir architektas Gintaras Balčytis iškėlė mintį ant T. Ivanausko zoologijos muziejaus fasado įkurdinti sovietmečiu specialiai šiam objektui kurtas stelas.

Aštuntojo dešimtmečio pabaigoje garsus skulptorius modernistas Rimantas Šulskis iš tuomet veikusio Kultūros, mokslo ir švietimo komiteto gavo užsakymą specialiai muziejui sukurti dekoratyvinį fizą „Fauna“ iš 7 dalių.

1989 – 1990 metais skulptorius spėjo išlieti 4 bronzines stelas. Kitos 3 liko gipse.

Darbo nepavyko baigti, nes savo antipatijų santvarkai neslėpusio menininko nemėgo sovietinė valdžia. Sukurti bareljefai atsidūrė priešais Lietuvos zoologijos sodą.

„Manau, kad jo darbai nepagarbiai ištremti. Stovi netinkamoje, neapšviestoje vietoje. Jiems kenkia ir didelis pro šalį važiuojančių automobilių srautas. Grąžinus meno kūrinius į deramą vietą, miestas praturtėtų ir būtų pagerbtas 1995 metais mirusio menininko atminimas“, – įsitikinęs G. Balčytis.

Siekiant išsaugoti R. Šulskio darbus, yra įkurtas jo vardo fondas, ieškantis lėšų stelų perkėlimui finansuoti.

Idėjai pritarė Kauno architektūros ir urbanistikos ekspertų taryba. Ekspertai vieningai sutarė, kad stelas reikėtų perkelti ant Zoologijos muziejaus fasado.

10 architektų ir 1 skulptorius pasisakė už tai, kad būtų išlietos 3 trūkstamos stelos ir visa 7 bareljefų kompozicija baigta. 6 menininkai mano, kad ant muziejaus turėtų grįžti tik R. Šulskio anuomet išlietos 4 stelos.

T. Ivanausko zoologijos muziejaus direktorė Nijolė Gulbinienė sumanymą vertino skeptiškai. Moteris teigė, kad su ja niekas apie stelų perkėlimą nesitarė.

Muziejininkai baiminasi, kad jei ant pastato bus bandoma užkelti 15 tonų sveriančias 7 stelas, fasadas tokio krūvio gali neatlaikyti.

Dėl prieštaringų nuomonių stelų perkėlimo klausimas įstrigo.

„Iki šiol manau, kad stelas reikėtų perkelti ten, kur jos ir buvo skirtos eksponuoti. Jei tai nepavyks, reikia ieškoti kitos vietos joms įkurdinti. Laukiame visų kauniečių pasiūlymų“, – teigė G. Balčytis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.