V. Urmanos aukštai pakeltą Vilniaus festivalio kartelę numušinėjo publika

„R. Wagneris  - vienas mėgstamiausių mano kompozitorių, - sakė V. Urmana šeštadienį surengtoje spaudos konferencijoje. - Asmeniškai sau R. Wagnerio metus kovo mėnesį atidariau Paryžiuje.“

V. Urmana scenoje.<br>R. Danisevičius
V. Urmana scenoje.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Augulytė, Asta Andrikonytė

Jun 3, 2013, 6:43 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 11:04 PM

Atidarymas - su V. Urmana ant raudonojo kilimo

  Pirmadienį prasidėjo septynioliktasis Vilniaus festivalis. Ne veltui atidarymo koncertas įvyko raudonais kilimais išpuoštoje, garbioje menų sintezės šventovėje - Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre. Klausytojai, kurių susirinko sausakimša salė, turėjo neeilinę galimybę išgirsti garsiausią Lietuvos operos solistę V. Urmaną, programą parengusią su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru ir dirigentu M. Pitrėnu.

V. Urmana Italijoje ir Vokietijoje pripažinta kaip vienas ryškiausių dabarties dramatinių sopranų, o jos balsas lyginamas su XX a. operos dainininkės Marios Callas.

Festivalio atidarymo programoje - Mikalojaus Konstantino Čiurlionio simfoninė poema „Miške“ ir Richardo Strausso simfoninė poema „Mirtis ir pragiedrėjimas“. V. Urmana parengė Richardo Wagnerio vokalinį ciklą „Matildos Wesendonck dainos“, operos „Tristanas ir Izolda“ finalinę Izoldos mirties sceną, Zyglindos pasakojimą iš operos „Valkirija“.

„R. Wagneris  - vienas mėgstamiausių mano kompozitorių, - sakė V. Urmana šeštadienį surengtoje spaudos konferencijoje. - Asmeniškai sau R. Wagnerio metus kovo mėnesį atidariau Paryžiuje.“

Prancūzijos sostinėje ji surengė nemažai koncertų, kuriuose dainavo ištraukas iš šio vokiečių kompozitoriaus operų. Taip pat ji dainavo Berlyne, R. Wagnerio operose „Tristanas ir Izolda“ bei „Parsifalis“, rudenį „Tristane ir Izoldoje“ dainuos Vienoje ir Madride.

V. Urmanos koncertas Vilniaus festivalyje - tarsi tiltas į pristatomąjį Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungai koncertą Briuselyje, „Bozar“ koncertų salėje, rugsėjo 12 dieną.  Jame skambės ta pati programa.

Septynioliktasis Vilniaus festivalis irgi skirtas Lietuvos pirmininkavimui Europos Sąjungos Tarybai.

„Violeta savo kalibru, savo nuopelnais muzikos pasauliui jau seniai pirmininkauja pasaulyje Lietuvos vardu. Būtent  jos vardas padėjo patekti į „Bozar“ koncertų salę. Jos šeimininkai išlepinti žvaigždžių, bet pamatę mūsų pasiūlymą su V. Urmanos vardu negalėjo atsilaikyti ir tuoj pat patvirtino koncertą“, - sakė Vilniaus festivalio vykdomoji direktorė Rūta Prusevičienė.

O iš pradžių susitikę su „Bozar“ generaliniu direktoriumi lietuviai išgirdo klausimą: „Ką jūs galite pasiūlyti? Orkestrą ir dirigentą su neištariama pavarde?“ Tačiau taip gražiai sutapo, kad tuo metu išėjo „Opera Europa“ žurnalas su V. Urmanos nuotrauka ir jos didžiuliu interviu ir lietuviai pasakė: „Tai mūsų didžiausia žvaigždė.“ „Bozar“ šeimininkai  susizgribo, kad ir jiems jos reikia.

Pati V. Urmana teigė, kad jai buvo malonu sulaukti kvietimo koncertuoti Vilniaus festivalyje ir pristatyti Lietuvą Briuselyje.

„Visada malonu, kai tave tėvynė šaukia. Atsirado toks mažas tarpelis ir aš galėjau atvykti į Vilniaus festivalio atidarymą. O šiaip tai manęs nereikia labai smarkiai įkalbinėti: jeigu aš turiu kokį interesą dainuoti tam tikrą muziką,  įkalbinėti nereikia“, -   per spaudos konferenciją Vilniuje sakė V. Urmana.

Pasak jos, „Bozar“ koncertų salės renginių organizatoriai siūlė jai įvairių šalių dirigentus, su kuriais galėtų atlikti Lietuvos pristatymo kūrinius. Tačiau operos solistė atsisakė -  norėjo koncertuoti su Lietuvos dirigentu M. Pitrėnu.

„Lietuvos pristatymas, Lietuvos pagrindinis renginys ir dabar man siūlo rusą, graiką ar italą. Jei mes save pristatome, tai pristatykime. Juoba kad mums negėda pristatyti tokį dirigentą kaip M. Pitrėnas“, - tikino solistė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.