V. Bubelytės erotiniai autoportretai intriguoja ispanų fotomeno mėgėjus

Festivalis „PHotoEspana” rengiamas kasmet nuo 1998 metų. Jis laikomas vienu reikšmingiausių tarptautinių fotografijos forumų.

Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Mikšionienė ("Lietuvos rytas")

2013-06-05 17:44, atnaujinta 2018-03-05 20:56

Festivalis „PHotoEspana” rengiamas kasmet nuo 1998 metų. Jis laikomas vienu reikšmingiausių tarptautinių fotografijos forumų.

Kūnas, erotika ir politika

Pagrindinis šių metų festivalio kuratorius – meno kritikas ir istorikas Gerardo Mosquera, gyvenantis Havanoje (Kuba). Jis bendradarbiauja su Naujuoju šiuolaikinio meno muziejumi Niujorke, kuruoja parodas Amerikoje ir Europoje.

G. Mosqueros sudarytos festivalio programos pagrindinė tema – „Kūnas. Erosas ir politika”. Kuratoriaus užmojis – atskleisti kūniškąjį fotografijos matmenį. Festivalyje iš viso vyks 74 parodos.

V. Bubelytės „Autoportretai” – tarp 26 svarbiausių programos parodų. Iš viso festivalyje dalyvauja 328 kūrėjai iš 42 šalių. Tarp jų – tokie žinomi menininkai kaip Edwardas Westonas, Harry Callahanas, Shirin Neshat. Grupinėse parodose bus galima pamatyti ir fotografijos garsenybių Roberto Doisneau, Cindy Sherman ir Marinos Abramovič darbų.

Aktuose – vidinis pasaulis

Pristatydamas lietuvių fotomenininkės parodą festivalio kuratorius G. Mosquera pabrėžė, kad ji – išskirtinė. „V. Bubelytės fotografijose atskleidžiamas ne tik kūnas, bet ir individualybė, vidinis pasaulis”, – sakė jis.

Į parodos „Autoportretai” atidarymą suplūdo daugybė žmonių – kultūros, žiniasklaidos, diplomatinio korpuso ir lietuvių bendruomenės Ispanijoje atstovų.

Žiniasklaidos atstovai menininkės klausinėjo, ar ji kūrė savo darbus norėdama pasipriešinti sovietinio režimo draudimams, ar jos fotografijos byloja apie prarastą viltį?

„Draudimai man nerūpėjo, o šios fotografijos yra apie ieškomą, bet vis dar nesurastą viltį”, – atsakė V. Bubelytė.

„V. Bubelytės paroda – galimybė Ispanijos ir tarptautinei publikai susipažinti su Lietuvos fotografija. Ir ne tik pačiais naujausiais menininkų darbais, bet ir tais, kuriuos jau galima vadinti mūsų fotografijos istorija”, – įsitikinęs Lietuvos fotomenininkų sąjungos pirmininkas Jonas Staselis.

Piktina ir stebina

V. Bubelytės darbų įvertinimas Madride – dar vienas įrodymas, kad pasauliui įdomūs lietuvių fotografijos tradicijos pakraščiai. Tie autoriai, kurie dažniausiai nepatenka į populiariausių vyresniosios kartos Lietuvos fotomenininkų penketuką.

Aktais išgarsėjusios V. Bubelytės kūryba nepalieka abejingų. Vienus piktina jos drąsa fotografuotis nuogai, kitus stebina sugebėjimas atskleisti vienatvės esmę.

„Iš pradžių norėjau fotografuoti modelį, bet jo neradau. Juk visos mano draugės buvo sportininkės, jojikės. Teko fotografuoti save. Kai padariau pirmuosius savo darbus su veidrodžiais, nežinojau, kaip tai pavadinti. Man atrodė įdomu, nauja ir šiek tiek chuliganiška”, – apie pirmųjų autoportretų atsiradimą pasakojo autorė.

„PHotoEspana” vyks iki liepos 28 dienos, tačiau nemažai jo parodų veiks iki rugpjūčio ar netgi rugsėjo mėnesio. V.Bubelytės „Autoportretus” lankytojai galės pamatyti iki rugsėjo 15-osios.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.