Vyriausybės komitetas sutinka kultūrai skirti 9 proc. ES paramos

Vyriausybės strateginis komitetas sutinka, kad kultūrai 2014-2020 metų finansinėje perspektyvoje būtų skirta 9 proc. Europos Sąjungos (ES) paramos. Anksčiau 2014–2020 metų ES struktūrinės paramos komisija atmetė ministerijos siūlymą kultūrai skirti maždaug 9 proc. visos ES finansinės paramos, nutardama palikti nustatytą 4 proc. ribą.

Kultūros ministras Š. Birutis: "9 proc., arba 2,5 mlrd. litų, yra minimali suma, reikalinga kultūros sričiai."<br>R. Danisevičius
Kultūros ministras Š. Birutis: "9 proc., arba 2,5 mlrd. litų, yra minimali suma, reikalinga kultūros sričiai."<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jun 5, 2013, 12:42 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 9:25 PM

Tačiau Vyriausybės komiteto posėdyje antradienį nuspręsta, kad 4 proc. ES paramos minėtu laikotarpiu lieka kaip „bazinė investicija“ į kultūros lauką, o 5 proc. paramos dalis bus investuojama į kultūrą bendradarbiaujant su kitomis ministerijomis.

„Ministras pasiūlė, kaip kultūrai gali būti skiriami dar 5 proc. bendradarbiaujant su kitomis ministerijomis. Pavyzdžiui, jei kultūros objektams skirs lėšų Žemės ūkio ministerija, Kultūros ministerija turi dalyvauti visuose procesuose tiek kuriant taisykles, tiek vertinant projektus, kurie gaus finansavimą. Nes šiuo metu iš praėjusio finansavimo etapo matome, kad kitos ministerijos skiria lėšas kultūros objektams neįvertinusios kultūros aspektų ir reikalavimų, pavyzdžiui, kultūros paveldo objektams“, - teigiama ministro atstovės Dalios Vencevičienės atsakyme BNS.

Kultūros ministro Šarūno Biručio teigimu, 9 proc., arba 2,5 mlrd. litų, yra minimali suma, reikalinga kultūros sričiai.

Ministras komitete pristatė, kaip kultūra ir kūrybinės industrijos dalyvauja šalies socialiniuose ir ekonominiuose procesuose, kaip sintezė su mokslu ir pramone kuria naujas nišas vidaus ir tarptautinėse rinkose. Anot jo, ES struktūrinių fondų parama kultūrai – paskutinė galimybė išsaugoti paveldą ir jį pritaikyti visuomenės reikmėms.

Pasak Š. Biručio, tyrimai rodo, kad kultūra Lietuvoje sukuria 5,4 proc. BVP, 4,68 proc.- bendrojo eksporto ir sudaro apie 70 proc. turinčio aukštą pridėtinę vertę produkto. Jo nuomone, šie skaičiai galėtų būti kur kas didesni, jei šalis skirtų tam pakankamai dėmesio.

Dar viena kultūros atstovų keliama problema ta, kad iki šiol Kultūros ministerija neturi teisės administruoti ES struktūrinių fondų lėšų. Pavyzdžiui, ES pinigus paveldo, kultūros objektams - dvarams, bažnyčioms, muziejams ir pan. - skirsto Ūkio ministerija. Anot kultūrininkų, lėšos tokiu atveju administruojamos neprofesionaliai. Anot Kultūros ministerijos, kol kas dar neapsispręsta, kas šias lėšas administruotų 2014-2020 metais.

„Dėl administravimo kol kas aiškaus atsakymo nėra, bet, ministro nuomone, lėšas, skirtas kultūrai, turėtų administruoti Kultūros ministerija“, - teigiama D. Vencevičienės atsakyme.

Galutinį sprendimą dėl ES paramos kultūrai priims Vyriausybė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.