„The King‘s Singers“ švelniabalsių prašymas – „Pakvieskite sugrįžti“

Trečiadienį Vilniaus festivalyje tikrąja šio žodžio prasme karaliavo vokalinė muzika: aukštąjį darnaus dainavimo pilotažą Nacionalinėje filharmonijoje demonstravo legendinis britų ansamblis „The King‘s Singers“.

Daugiau nuotraukų (1)

Asta Andrikonytė

Jun 6, 2013, 9:31 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 8:33 PM

Šeši vyrai vienodais pilkais kostiumais ir pikantiškos spalvos batais, rodės, ir muzikuodami atsikratė visko, kas suardytų bendrą skambesio harmoniją. Mūsų ekscentriškame amžiuje sterilumu dvelkianti darna, ženklinusi visą „The King‘s Singers“ vakaro repertuarą, glumintų, jei ne subtilus dainininkų humoras ir lengva autoironija.

Keturiomis kalbomis atlikta spalvinga ansamblio programa – nuo renesanso polifoninių įmantrybių (A. Willaerto ir O. di Lasso kūriniai) ir šiuolaikinės sakralinės muzikos (esto C. Kreeko „Dovydo psalmės“) iki amerikietiškų spiričiuelių ir džiazo standartų, kultinių britų grupių „The Beatles“ bei „Queen“ šlagerių aranžuočių – leido dainininkams pasireikšti visapusiškai.

Iš koncerto šiltos atmosferos jau nuo pirmųjų svečių kūrinių jautėsi, kad salėje buvo susirinkę daug „The King‘s Singers“ gerbėjų. Šis sekėjų visame pasaulyje turintis kolektyvas lietuviams žinomas ne tik iš įrašų. Jo repertuarą ir aranžuotes atlieka ir Lietuvos dainininkai.

Be to, 2005-aisiais sekstetas jau koncertavo Filharmonijoje Vilniuje. Tiesa, per tą laiką pasikeitė pusė jo narių, bet senbuviai vadino Vilnių „kaitriu chorinės muzikos židiniu“ ir džiaugėsi atradę čia senus draugus.

„Turime vienintelį prašymą: paprašykite mūsų sugrįžti“, - kreipėsi į salė po dviejų bisų grupėje 16 metų dainuojantis tenoras Paulas Phoenixas.

„The King‘s Singers“ kasmet surengia apie 120 koncertų, kelionėse praleidžia apie 200 dienų. „Mes daug laiko mokomės muzikos savarankiškai, nes repertuaro kūriniai nuolat keičiasi, - pasakojo tik prieš pusantrų metų į sekstetą įsiliejęs pirmasis baritonas Chritopheris Bruertonas. - „The King‘s Singers“ pirmieji pasaulyje pradėjo jungti koncertuose renesanso, klasikinę, romantinę, džiazo, populiariąją ir šiuolaikinę muziką bei folklorą. Mes dainuojame viską.

Nežinau kito kolektyvo, kuris gyvuotų beveik 50 metų ir vis dar būtų toks populiarus. Tam reikia ne tik geros klausos, muzikinio išsilavinimo, bet ir galvos, gero humoro jausmo, sugebėjimo greitai reaguoti į aplinkybes ir prie jų prisitaikyti, nes nuolat nutinka nenumatytų dalykų. Pavyzdžiui, vakar skrydis į Vilnių vėlavo, todėl beveik neliko laiko repeticijai.

Tačiau keliauti po pasaulį darant tai, ką labiausiai mėgsti – didžiulis malonumas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.