Lazdijuose griaudėjo „Pasienio fiesta“

Ką reikia daryti atokiems rajonams, kad vasarą pritrauktų turistų – ir ne tik iš Lietuvos? Reikia rengti tarptautines šventes, prisikviesti kaimynų ir paversti tai tradicija. „Pasienio fiesta“ – jau dešimtoji bendra Lazdijų, Lukovo Lenkijoje, Gardino Baltarusijoje, Jūrmalos Latvijoje ir Estijos miestų šventė.

Daugiau nuotraukų (1)

Danutė Jonušienė, Audronė Urbonaitė

Jun 8, 2013, 7:19 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 6:18 PM

Šiemetės šventės kuratorius – Lazdijų meras Artūras Margelis. Ją jau dešimt metų organizuoja Lazdijų rajono savivaldybė. Šių jubiliejinių metų šventės tema – kultūros lobiai.

Subtiliausi buvo latvių šokėjai iš Jūrmalos, tik tiek, kad jų pasirodymą merkė lietus. Užuot laukę , kol lietus liausis, šokėjai atsiraitojo kelnes, nuspyrė batus ir basomis šoko purvyne virtusioje scenoje prie Baltajo ežero.

Lyg tyčia šokis pasitaikė romantiškas, ir vainikais pasidabinusios šokėjos ilgesingai tiesė rankas į ašarojantį dangų. Ant jų kūnų neliko nė vienos sausos siūlės. Kai pasirodymas baigėsi, norėdamos sušilti, latvės susikibo žąsele ir šoko toliau, kad sušiltų. Beje, nustebino tai, kad dauguma šokėjų – keturiasdešimtmečių poros.

Renginiui ypatingą nuotaiką suteikė du šventės personažai – Lazdijų grebluojantis žydelis (Arūnas Maciulevičius, Lazdijų kultūros centro projektų vadovas) ir žvejys Jeronimas, įkyriai siūlęs pirkti meškerę, sunkumo sulig grėbliakočiu.

Ant kabliuko jis siūlė kabinti ne slieką, o pigių lašinių, nes Lenkija netoli. Žydelis tobulai vertė iš visų kalbų svečių prakalbas, pasukdmas taip, kaip jam reikia, o už nebaigtą darbą užsiprašė atlygio iš anksto. Lukavo miesto burmistras tokiu vertimu buvo labai patenkintas ir sakė, kad jam garbė viešėti Lazdijuose, kur gyvena atstovas tautos, kurią sutiksi visur.

Šventės išvakarėse buvo atidaryta žvejų sodyba, sutemus liejosi fejerverkų ugnis, o šeštadienį nuo šeštos ryto vyksta spiningavimo varžybos Baltajo ežere. Varžybų nugalėtojas paaiškės tik tada, kai po dienos žūklės bus pasvertas laimikis.

Tuo metu šventės svečiai galės išsimaudyti atnaujintame miesto paplūdimyje ir pasivažinėti naujai įrengtais dviračių takais. Vėliau šventė persikels į Veisiejus, siekiančisu kurorto statuso.

Lazdijų meras A. Margelis tikino, kad tarptautinė „Pasienio fiesta“ – ne šiaip sau šventė, o noras suartinti kaimynus, kurie daug metų buvo atitverti siena.

„Šlagbaumų ir sienų neliko, bet psichologiniai barjerai nyksta lėčiau. Ne paslaptis, kad daugelis į užsienį vykstančių žmonių Lazdijus aplenkia, o mes norime, kad jie aplankytų ir Lazdijus, nes čia yra ką pamatyti“.

Vienas dažniausių klausimų, kurių per šventę sulaukė meras A.Margelis – ar margos Lazdijų grindinio trinkelės susijusios su jo pavarde.

Žurnalistams ir svečiams buvo parodyta senoji „Žiburio“ gimnazija, kadaise perkelta iš Seinų, ir memorialinis poetės Salomėjos Nėries kambarys, kuriame buvo parašytas garsiausias eilių rinkinys „Pėdos smėlyje“.

Paaiškėjo, kad į Lazdijus dėl meilės ryšių ištremtą poetę vietiniai laikė bohemos atstove ir jaunų gimnazistų gundytoja, nes ji nešiojo beretė ir prašydavo kolegų nupirkti tabokos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.