„Sotheby’s” aukcione už lietuvių fotomenininkų nuotraukas mokėta tūkstančiai svarų

Praėjusią savaitę Londono „Sotheby’s” aukcione buvo parduodamas kolekcininko iš JAV surinktų Rusijos ir Rytų Europos šiuolaikinės fotografijos darbų rinkinys. Tarp pusantro šimto fotografijų aukcione buvo ir Lietuvos fotomenininkų darbų. Šalia tokių klasikų kaip Antanas Sutkus, Aleksandras Macijauskas ir Vitas Luckus (1943–1987) kūrinių pirkėjams pasiūlyta ir vidurinės kartos menininkų – Gintauto Trimako, Alvydo Lukio, Remigijaus Treigio – fotografijų. Deja, jos nesulaukė pirkėjų.

Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Mikšionienė ("Lietuvos rytas")

Jun 10, 2013, 1:02 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 5:20 PM

Brangiausiai parduota garsioji A. Sutkaus nuotrauka „J. P. Sartre’as Lietuvoje” (1965 metų atspaudas). Ji nupirkta už 7250 svarų (29 450 litų). Pasak A. Sutkaus dukters Giedrės Sutkutės, tai didžiausia suma, kada nors sumokėta už šio fotomenininko kūrinį.

Už 4 tūkst. svarų (16,3 tūkst. litų) nupirktas ir mažiau žinomas A. Sutkaus darbas „Ledo ritulys vakare”. Dvigubai daugiau tikėtasi gauti už šio menininko fotografiją, kurioje užfiksuotas Lenino paminklo nukėlimas Vilniaus Lukiškių aikštėje, tačiau ji nesulaukė pirkėjo.

Už tą pačią 4 tūkst. svarų (16,3 tūkst. litų) sumą parduoti net trys A. Macijausko darbai. Vienas iš „Veterinarijos klinikų”, o du iš populiariojo ciklo „Kaimo turgūs”. Tarp jų ir garsusis paršo portretas.

Už tris 1981 metais sukurtas V. Luckaus fotografijas iš „Kelionių” ciklo sumokėta pusantro tūkstančio svarų (6 tūkst. litų).

Pasaulyje žinomų rusų menininkų darbai įvertinti dar didesnėmis sumomis. Boriso Michailovo 23 fotografijų ciklo numatoma kaina buvo aukščiausia šiame aukcione – 80 tūkst. svarų (325 tūkst. litų). Jis buvo parduotas už kiek mažesnę, bet irgi įspūdingą sumą – 57,5 tūkst. svarų (233,6 tūkst. litų).

Kita šio šokiruoti nevengiančio menininko fotografija „Be pavadinimo” tapo brangiausiai parduotu šio aukciono darbu. Nors kataloge buvo įrašyta, kad didžiausia numatoma jos kaina buvo 7 tūkst. svarų (28,4 tūkst. litų), už ją sumokėta net 20 tūkst. svarų (81,3 tūkst. litų).

Kodėl rusų menininkų darbai kainuoja daugiau nei lietuvių?  Pirmiausia, tie menininkai geriau žinomi meno pasaulyje, antra – sovietinio laikotarpio meno pirkėjai dažnai būna turtingi kolekcininkai iš Rusijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.