Parodoje – atgijęs vaikiškų knygų pasaulis

Jau daugiau nei dešimtmetį geriausių knygų dailininkų darbus būdavo galima pamatyti tik vieną kartą per metus – Vilniaus knygų mugėje. Šiandien įdomiausi kūriniai suranda kelius ir į dailės galerijų sales. Vilniaus  Šv .Jono gatvės galerija pakvietė į smagią vaikiškų knygų iliustracijų parodą „4 iliustratorių pasakos”. Dvi jos autorės – vilnietės, dvi – kaunietės.

Šv. Jono gatvės galerija kelioms savaitėms tapo vaikiškų knygų karalyste – čia surengtoje parodoje rodomos keturių dailininkių iliustracijos.<br>R. Danisevičius
Šv. Jono gatvės galerija kelioms savaitėms tapo vaikiškų knygų karalyste – čia surengtoje parodoje rodomos keturių dailininkių iliustracijos.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Mikšionienė ("Lietuvos rytas")

Jun 10, 2013, 1:33 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 5:20 PM

Projekto sumanytoja ir kuratorė, taip pat ir viena parodos dalyvių – vilnietė Ula Šimulynaitė. Ji įkvėpimo semiasi iš kelionių, o knygoms kuria ne tik iliustracijas, bet ir tekstus.

Žinomo skulptoriaus Šarūno Šimulyno (1939–1999) duktė Ula lietuvių vaikų literatūros padangėje pasirodė tik prieš keletą metų. 2009 metais pirmoji jos knyga „Privataus Vaiduoklio gyvenimas” buvo apdovanota pagrindine premija Knygos meno konkurse Vilniuje.

Premijomis, liudijančiomis tikrai aukštą meninį jų kuriamų iliustracijų lygį, įvertintos ir kitos parodos autorės.

Linos Dūdaitės knyga Brolių Grimmų „Pasakos”, kurią 2011 metais išleido „Alma littera”, Knygos meno konkurse buvo pripažinta gražiausia tų metų knyga vaikams.

Tiesa, parodoje visų akis traukė ne ji, o žavusis juodas katinas iš Luiso Sepulvedos knygelės „Apie žuvėdrą ir katiną, kuris išmokė ją skraidyti” (leidykla „Nieko rimto”).

„Sostinei” L.Dūdaitė pasakojo, kad iliustruoti būtent vaikiškas knygeles norėjo nuo mažens. Mokykloje ji buvo sukūrusi savo iliustracijas populiariajai Otfriedo Preusslerio „Raganiukei”. „Man patiko lietuvių dailininkų iliustracijos – ir Kęstučio Kasparavičiaus, ir Leonardo Gutausko”, – sakė menininkė.

Ievos Babilaitės-Ibelhauptienės apdovanojimus sunku ir išvardinti. Jos iliustruotos knygos – Jurgos Čekatauskaitės „Ulė ir peliukas”, Vytauto V. Landsbergio „Pranciškus abejoja”, Antano Šimkaus „Vaizdai iš gyvenimo bobulytės ir kt.” – apdovanotos diplomais ir premijomis.

Šv. Jono gatvės galerijoje surengtoje parodoje galima ne tik pamatyti iliustracijų originalus, bet ir įsigyti jų atspaudus, galinčius papuošti vaikų kambario sienas. Jų kainos – nuo 50 iki 200 litų. O ant galerijos palangių įsitaisė iš knygų puslapių išlipę herojai – didžiuliai įvairiaspalviai zuikiai.

Parodoje galima įsigyti ir knygų. Čia jos kainuoja pigiau nei knygynuose. Pasak U. Šimulynaitės, noras pasiekti savo skaitytoją tiesiogiai – be didžiųjų knygynų tarpininkavo ir jų užsidedamo antkainio knygoms – ir buvo vienas šios parodos tikslų.

Dailininkės jau planuoja panašias parodas-akcijas kitais metais surengti ir mažesnių Lietuvos miestelių bibliotekose ir mokyklose.

„Kultūros ministerija paremia jaunus dailininkus, suteikia stipendijas, todėl atsiranda galimybė išleisti savo knygeles be didelių leidyklų pagalbos. Jei dar ir parduoti jas galėtume tiesiogiai žmonėms, jų kaina būtų gerokai mažesnė”, – sakė U. Šimulynaitė, galeriją pavertusi kultūringų pramogų erdve.

Ne tik maži, bet ir suaugę parodos lankytojai mielai pasinaudoja galimybe planšetiniuose kompiuteriuose pavartyti elektronines vaikiškų knygelių versijas ar net pabandyti ką nors nuspalvinti tiesiog braukdami per ekraną pirštu. Juolab kad vaizdą gali pamatyti ne tik mažame ekranėlyje, bet ir ant galerijos sienos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.