Vilniaus festivalyje D. Kuznecovaitė ir P. Geniušas papildė vienas kitą

Pirmadienį specialiai Vilniaus festivaliui parengtą programą Nacionalinėje filharmonijoje pristatė žinomų muzikų – Prancūzijoje studijuojančios jaunosios kartos smuikininkės Dalios Kuznecovaitės ir pianisto, Nacionalinės premijos laureato Petro Geniušo  – duetas. Šie skirtingų kartų atlikėjai pirmą kartą drauge muzikavo prieš daugelį metų „Žvaigždžių ir žvaigždučių” koncerte. „Pirmasis mūsų duetas buvo „Meilės kančios”, – prisiminė P. Geniušas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 10, 2013, 11:04 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 4:50 PM

Tačiau rimtai į darbą menininkai kibo tik gavę pasiūlymą prisistatyti Vilniaus festivalyje. „Mes gerai papildome vienas kitą, – pripažino 52 metų P. Geniušas, bandantis save netikėčiausiais amplua. – Aš darau karjerą prieš plauką, o Dalia – pagal visas taisykles. Man patinka Dalios stabilumas, puikus ritmo, ansamblio pojūtis.  Kai kartu grojame, pasijuntu atjaunėjęs, įgijęs formą, lyg būčiau grįžęs į Maskvos konservatorijos laikus.”

Duetas festivalyje atliko spalvingą įvairių epochų muzikos programą. Pradėdami koncertą Giuseppe Tartini Sonata smuikui ir fortepijonui, dar vadinama „Velnio trelėmis“, muzikai parodė savo virtuozinius gebėjimus. Nenuostabu, kad dėl ypač sudėtingų techninių pasažų šios sonatos imasi retas muzikantas.

Du XIX amžiaus muzikos opusai -  Franzo Schuberto Fantazija smuikui ir fortepijonui C-dur ir Cesaro Francko Sonata smuikui ir fortepijonui A-dur - kamerinės muzikos šedevrai, išskleidžiantys visą romantinės muzikos spalvų ir emocijų įvairovę. Koncerto programoje skambėjo ir nepelnytai pamiršta poetiška Vlado Jakubėno kompozicija smuikui ir fortepijonui  „Melodija-legenda”.

Šiuos atlikėjus, grojančius kartu, klausytojai išgirdo nebe pirmą kartą, tačiau kai scenoje susitinka skirtingų kartų ir nevienodos koncertinės patirties lietuvių menininkai, kaskart intriguoja.

„Mano manymu, mudviejų duetas išties pavykęs. Nors dažniausiai groju su orkestrais, kamerinėje aplinkoje groti su  profesoriumi P. Geniušu man tikrai labai didelis malonumas“, - sakė 24 metų  D. Kuznecovaitė.

Muzikos kritikai, išgirdę juos koncertuojančius kartu, jau iškart pranašavo sėkmingą naujo kūrybinio dueto ateitį. Talentingus muzikus scenoje vienija nepaprastas muzikalumas, reiklumas meninei kokybei, sceninė kultūra - tuo galėjo įsitikinti ir Vilniaus festivalio publika.

D. Kuznecovaitė - ryškus vardas ne vien Lietuvos, bet ir kitų šalių scenose. Studijavusi Vokietijos aukštosiose muzikos mokyklose Kelne ir Rostoke, ji tęsia mokslus Paryžiaus nacionalinėje konservatorijoje, prof. B. Garlickio klasėje. Smuikininkė - ryški solistė, daugelio tarptautinių konkursų laureatė, koncertuojanti didžiausiose Europos, Azijos bei Amerikos scenose. Šiais metais numatyti smuikininkės koncertai Vokietijoje, Ukrainoje, Lenkijoje, JAV, Pietų Korėjoje, Portugalijoje.

Neseniai laimėjusiai konkursą „Deutscher Instrumentenwettbewerb“ Daliai buvo suteikta galimybė groti unikaliu italų meistro Lorenzo Ventapane smuiku „Napoli 1795“.

P. Geniušas - vienas ryškiausių mūsų dienų Lietuvos pianistų, plačių interesų asmenybė, išsiskirianti naujų išraiškos formų, nekasdieniškų muzikinių ir dvasinių potyrių paieškomis. Jo interpretacijoms paklūsta bet kurios epochos muzikinis repertuaras, o profesoriaus rengiami koncertai sutraukia būrius gerbėjų.

P. Geniušas koncertuoja ir kaip solistas, ir su kitais atlikėjais, orkestrais, dirigentais. Apie aktyvią pianisto koncertinę ir kūrybinę veiklą liudija puikiai kritikų ir publikos įvertinti įrašai, išleisti Vokietijos, Japonijos ir Lietuvos leidėjų.

Jau įpusėjęs 17-asis Vilniaus festivalis vyks iki birželio 20 dienos ir kvies į dar keturis išskirtinius koncertus. Artimiausias - birželio 13 dieną sostinės „Siemens“ arenoje rengiamas pasaulinio garso atlikėjo Bobby McFerrino ir grupės pasirodymas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: Rusija pradėjo sausumos puolimą Charkive