J.Bašmeto ir „Maskvos solistų“ koncerte - klasikos šedevrai

Birželio 16 d., sekmadienį,  Vilniaus festivalio koncerte Lietuvos nacionalinės filharmonijos salėje visu ryškumu sužibėjo vieno garsiausių Rusijos kamerinių ansamblių – „Maskvos solistų“ parengta programa. Populiariąją XVIII–XIX a. klasiką šis pasaulyje pagarsėjęs kolektyvas griežė su savo vadovu altininku Jurijumi Bašmetu ir svečiu iš Slovėnijos klarnetininku Darko Brleku.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 12, 2013, 12:41 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 3:16 PM

„Klasikos viražais“ pavadinta koncerto programa klausytojus pakvietė į užburiantį Wolfgango  Amadeaus Mozarto, Carlo  Marios von Weberio, Niccolo Paganini ir Piotro  Čaikovskio muzikos pasaulį. Ypač pakiliai nuteikė koncerto pradžia – skambėjo vienas populiariausių W. A. Mozarto kūrinių, visiems kone atmintinai žinoma „Mažoji nakties muzika“. Du virtuozų C. M. von Weberio ir N. Paganini, pianisto ir smuikininko, vėliau tapusių ir garsiais kompozitoriais, kameriniai opusai – Kvintetas klarnetui, dviem smuikams, altui ir violončelei B-dur ir Koncertas altui ir styginių kvartetui, perdirbti orkestrui, sutviskėjo naujomis spalvomis. Vakarą pabaigė savotiška repriza – P. Čaikovskio Serenada styginiams, apie kurią kompozitorius sakė: „Tai mano duoklė W. A. Mozartui; Serenada sumanyta kaip jo stiliaus imitacija, džiaugčiausi, jei būčiau priartėjęs prie šio pavyzdžio.“

Priartėti prie W. A. Mozarto ir kitų klasikų muzikos „Maskvos solistams“ puikiai pavyko. Šio kamerinio orkestro repertuare – daugiau kaip 300 pasaulinės klasikos šedevrų ir rečiau skambančių XVII–XXI a. kūrinių – nuo Johanno Sebastiano Bacho ir  W. A. Mozarto iki Alfredo Schnittke’s ir Edisono Denisovo. Kolektyvas, kuriame 1992 m. susibūrė gabiausi Maskvos konservatorijos auklėtiniai, debiutavo jos Didžiojoje salėje, o po dviejų dienų jau koncertavo prestižinėje Paryžiaus „Plejel“ salėje. Šiandien „Maskvos solistai“ – vienas ryškiausių Europos kamerinių ansamblių, pelnęs daugybę tarptautinių apdovanojimų, tarp jų – ir 2008 m. prestižinį „Grammy“.

„Maskvos solistų“ įkūrėjas ir meno vadovas J. Bašmetas – vienas ryškiausių mūsų dienų pasaulio alto virtuozų, šiemet minintis savo 60-metį. „Alto Paganini“ vadinamo atlikėjo koncertinė, pedagoginė ir visuomeninė veikla yra peržengusi bet kokias valstybių, institucijų, muzikinių epochų sienas. Instrumentą, kuris koncertiniu buvo pripažintas vos praėjusiame amžiuje, J. Bašmetas iškėlė ir įteisino savo nepaprastu profesionalumu, virtuoziškumu ir muzikine pajauta. Išpopuliarinęs alto muzikos klasiką, atlikėjas įkvepia daugelį šiuolaikinių kompozitorių, groja jo užsakytus ir jam dedikuotus kūrinius.

Kitas vakaro solistas – slovėnų klarnetininkas Darko Brlekas, pagarsėjęs ne vien savo koncertine veikla, bet ir organizaciniais gebėjimais. Laikomas vienu ryškiausių Slovėnijos kultūros vadybininkų, jis yra Liublianos festivalio meno vadovas ir generalinis direktorius, Europos festivalių asociacijos prezidentas. Koncertuodamas Europoje, JAV, Azijoje ir Pietų Amerikoje D. Brlekas atlieka klasikinę bei šiuolaikinę muziką, taip pat specialiai jam sukurtus kūrinius. Klarnetininkas vadovauja meistriškumo kursams, vasaros seminarams, dalyvauja tarptautinių konkursų žiuri. Liublianos miestas už nuopelnus kultūrai jam skyrė „Župančic“ apdovanojimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.