M. K. Čiurlionio memorialiniame muziejuje - laiko sąšaukos

Mikalojaus Konstantino Čiurlionio memorialiniam muziejui  Druskininkuose - 50 metų. Sekmadienį čia surengtas šios sukakties minėjimas, atidaryta  paroda „M. K. Čiurlionis ir Druskininkai: laiko sąšaukos“.

Parodos „M. K. Čiurlionis ir Druskininkai: laiko sąšaukos“ fragmentas.
Parodos „M. K. Čiurlionis ir Druskininkai: laiko sąšaukos“ fragmentas.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 16, 2013, 8:28 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 11:25 AM

Druskininkai jau seniai tapo neatskiriama kompozitoriaus ir dailininko  M. K. Čiurlionio biografijos dalimi. Tai ne tik grįžimas į M. K. Čiurlionio dailę ar muziką, bet ir į M. K. Čiurlionio laiką. Tai memorialinio muziejaus įkūrimas, tai – parodos ir koncertai, plenerai, edukacijos ir renginiai, kurių niekada netrūksta M. K. Čiurlionio memorialinio muziejaus aplinkoje.

Jubiliejinėje parodoje, skirtoje memorialinio muziejaus 50-mečiui, žiūrovai susipažįsta su M. K. Čiurlionio piešiniais, muziejaus nuotraukų archyvu, Adomo Varno, Vytauto Ciplijausko, Petro Stausko, Mildos Mildažytės-Kulikauskienės, Irenos Vabalienės, Algimanto Švėgždos darbais, bylojančiais apie jų sąsajas su M. K. Čiurlioniu. Kiekvienas šių darbų turi savo istoriją: V. Ciplijausko „M. K. Čiurlionio portretas“ kelis dešimtmečius puošė Druskininkų M. K. Čiurlionio memorialinį muziejų, nuo jo prasidėdavo ekskursijos į M. K. Čiurlionio kūrybos pasaulį.

Ilgametis Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus vadovas P. Stauskas rūpinosi M. K. Čiurlionio memorialinio muziejaus kūrimu, o atokvėpio minutę čia liedavo akvareles. I. Vabalienė, sukūrusi ne vieną literatūros klasiko portretą, tekstilėje įkūnijo ir M. K. Čiurlionio portretą, alsuojantį Druskininkams būdingu floristikos grožiu. M. Mildažytė-Kulikauskienė ne tik su palete išvaikščiojo M. K. Čiurlionio pamėgtas Druskininkų apylinkes, bet daugelį metų tyrinėja M. K. Čiurlionio istorinį paveldą.

Vokietijoje gyvenusio A. Švėgždos pastelių ciklai tapyti M. K. Čiurlionio namų sode bei Druskininkų apylinkėse. Šiandien šią kelerius metus periodiškai atsinaujinusią dailininko viešnagę Druskininkuose ženklina ne tik muziejui dovanotas jo kūrinių rinkinys, bet ir Adelberto Nedzelskio išleista knygelė „Algimanto Švėgždos viešnagė Druskininkuose“ (2008). Vieno pirmųjų Čikagos M. K. Čiurlionio galerijos steigėjų A. Varno (JAV ) portretas „M. K. Čiurlionis“ – 2000-aisiais kartu su kitais Čikagos galerijos dovanotais kūriniais pasiekė Nacionalinį M. K. Čiurlionio dailės muziejų. Taip M. K. Čiurlionio vardas nutiesė tiltus iki išeivijos lietuvių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.