Džiazo pianistas M. Camilo: „Muzika - intymiausia sielos kalba“

Pasaulinio garso prestižinių apdovanojimų laimėtojas pianistas ir kompozitorius Michelis Camilo jau šį ketvirtadienį Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje susirinkusiai publikai dovanos savo išskirtinės muzikos – lotyniškojo džiazo – pasirodymą. Pirmą kartą Lietuvos publikai koncertuosiantis atlikėjas tikisi klausytojams surengti įsimintiną vakarą, kuriame netrūks gerų emocijų, ritmo bei netikėtumų.

Džiazo pianistas Michelis Camilo.<br>Asmeninis archyvas
Džiazo pianistas Michelis Camilo.<br>Asmeninis archyvas
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 18, 2013, 12:03 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 10:16 AM

„Bet koks pasirodymas naujai publikai man visada labai svarbus. Ne išimtis ir Lietuva, į kurią atvykstu pirmą kartą. Su visa komanda stengsimės, jog publikai būtų lygiai taip pat smagu, kaip ir mums, atlikėjams, scenoje, – sakė Michelis Camilo. – Muzika yra intymiausia sielos kalba. Ji turi jėgą priminti mums mylimiausius žmones, ji gali pakelti širdies pulsą, gali priversti šypsotis ar verkti, šokti, dainuoti. Kai publika salėje emociškai susijungia su atlikėju scenoje, šis momentas tampa tarsi stebuklu. Tikiuosi, jog koncerto metu Lietuvoje kartu su publika ir išgyvensime šį stebuklą.“

Muzikos pasaulyje M. Camilo išsiskiria džiazu, derinamu su Lotynų Amerikos ritmais. Iš Dominikos Respublikos į Niujorką persikėlęs pianistas nepamiršo gimtosios kultūros šaknų ir net sustiprino jas savo kuriamoje muzikoje. Nepabijojęs improvizuoti ir į džiazą įtraukti Lotynų Amerikos ritmus, atlikėjas ne tik sulaukė kitų muzikantų palaikymo, bet ir suprato, kad tai bus išskirtinės detalės, kurios padės atrasti savitą muzikos skambesį bei stilių didžiulėje muzikos įvairovėje.

Pasak atlikėjo, kūrinyje svarbu viskas: sąveika tarp atlikėjo ir publikos, kiekvieno instrumento duodamas tonas, harmonija, perduodama nuotaika, net rankos mostas reikiamu metu. Groti pradėjęs vos 4 metų, M. Camilo per tris dešimtmečius laimėjo ne vieną prestižinį apdovanojimą – „Grammy“, „Emmy“, „Latin Grammy“ bei daugelį kitų, įrašė 24 kompaktines plokšteles, toliau stengiasi išsikelti naujus tikslus ir iššūkius, išlaikyti kūrybiškumą naujuose projektuose bei bendradarbiaudamas su kitais atlikėjais.

M. Camilo muziką vadina savo gyvenimu, nes būtent kūriniuose atsispindi svarbiausi atlikėjo gyvenimo momentai – dažniausiai optimistiniai ir šventiniai. Išlikti originaliam pianistui padeda suvokimas, jog gyvenimas yra ilgas kūrybos procesas, kurį atlikėjas stengiasi paversti kuo linksmesnį.

Kaip didžiausią kūrybos įkvėpėją M. Camilo įvardija savo žmoną: „Parašiau daugybę kūrinių, kuriuos skyriau ir kuriems įkvėpė būtent ji. Mano antroji pusė taip pat paskatino mesti iššūkį sau tiek kaip atlikėjui, tiek kaip kūrėjui.“ Vienas tokių iššūkių ir yra džiazas. „Scenoje atlikdamas džiazo kūrinį, kaskart susiduri su iššūkiu, kai čia pat turi improvizuoti, ieškoti naujų muzikos išraiškos būdų. Ir tai darai ne vienas, bet stovėdamas prieš publiką“, – sako M. Camilo. Kaip didžiulį įvertinimą atlikėjas laiko kvietimus pasirodyti kartu su visame pasaulyje pripažintais simfoniniais orkestrais, geriausiose koncertų salėse ir muzikos festivaliuose.

Muzikos virtuozas džiaugiasi suteikta galimybe dalyvauti viename svarbiausių Lietuvos muzikos renginių – Vilniaus festivalyje. Jame atlikėjas pasirodys su savo  trio. Koncerto programoje skambės rinktinės pianisto kompozicijos iš 23 albumų, tačiau gali būti, jog lietuvių melomanams pavyks išgirsti šį tą ir iš naujausio solinio M. Camilo albumo „What‘s Up?“.

„Michel Camilo trio“ programa – birželio 20 d., ketvirtadienį, 19 val. Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.