E. Mildažytės dokumentiniame filme – dailininko V. Kasiulio gyvenimo mįslės

Birželio 27-ąją Vilniuje atidaromas Vytauto Kasiulio muziejus. Paryžiuje gyvenęs ir kūręs menininkas buvo nepelnytai užmirštas gimtinėje. Norėdama užpildyti šią spragą, birželio 29 dieną LRT televizija parengė premjerą – Editos Mildažytės dokumentinį filmą „Vytautas Kasiulis. Iki Paryžiaus ir atgal“.

Vytauto Kasiulio autoportretas.
Vytauto Kasiulio autoportretas.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 19, 2013, 7:08 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 8:52 AM

Filme pasakojama ne tik V. Kasiulio kolekcijos grįžimo į Lietuvą istorija. „Unikalius 1988-aisiais dailininko filmuotus kadrus maloniai sutiko paskolinti Henrikas Gulbinas, tuo metu gyvenęs Paryžiuje. Pavyko rasti 1943-iaisiais Kaune vokiečių filmuotą V.  Kasiulio autorinės parodos atidarymo medžiagą“, – pasakojo filmo autorė, televizijos laidų vedėja ir daugelio projektų puoselėtoja E. Mildažytė.

Pasak filmo autorės, jau pati V. Kasiulio biografija užminė daug mįslių: „Regis, tapytojo gimimo vieta ir data – netikri, nes pats Vytautas savo ranka meno mokyklos byloje mini ne Simną, o Smolensko sritį. Tuomet gimti jis turėjo 1914 ar 1915 metais, o ne 1918-aisiais, kaip rašoma jo biografijoje“, – svarstė E. Mildažytė.

Filme bus parodytas Vytauto tėvo – Mato Kasiulio-Kasiulevičiaus – kūrybinis palikimas Dzūkijos bažnyčiose. Beje, jo mirties liudijime nurodoma, kad liko 46 metų našlė ir 11 metų sūnus. Vytautas autobiografijoje nurodo, kad jam tuomet buvo 7 metai.

Dramatiška buvo tapytojo motinos mirtis –ją šakėmis nudūrė sidabrinius indus vogęs bernas 1943-iaisiais. Tuomet, kai vyko Vytauto personalinė paroda.

E. Mildažytė: „Pavyko nufilmuoti Vytauto našlę Paryžiuje ir butą, kuriame jis gyveno. Šiandien butas jau parduotas, o našlė atgulė šalia Vytauto kapinėse. Po V. Kasiulio Paryžių filme vedžioja tapytojo sūnus – taip pat Vytautas, kurį šmaikščiai kalbina rašytojas Valdas Papievis. Pavyko pakalbinti ne tik tapytojo giminaičius, bet ir buvusią jo mokinę. Apie bičiulystę su Vytautu filme pasakoja JAV gyvenantis dr. Juozas Kazickas.“

Filmas grąžins skolą tėvynėje ilgai užmirštam menininkui, kuris yra bene geriausiai pasaulyje žinomas lietuvių dailininkas. Jo darbų įsigiję Paryžiaus, Niujorko moderniojo meno muziejai, daugybė galerijų visame pasaulyje. V. Kasiulio paveikslas puošia ir JAV Baltuosius rūmus.

Dokumentinis filmas „Vytautas Kasiulis. Iki Paryžiaus ir atgal“ – birželio 29 dieną, šeštadienį, 13 val. per LRT televiziją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?