Rūsyje tarp raudonų žvakių – pokalbiai apie velnią

Rūsyje ant stalų dega raudonos žvakės, aplink draikosi plunksnos. Juodai apsirengęs vyras priverčia apstulbti, perskaitęs jūsų mintis. Kalbos sukasi apie velnią, gundymus, angelų nuopuolį, substancijas su akcidencijomis ir kitus ne itin įprastus šiandieniniam žmogui dalykus. Ne, tai ne kokios nors keistos religinės sektos susibūrimas. Taip antradienio vakarą sostinės klube „Akivarai“ vyko Jurgitos Noreikienės romano „Naberijus“ pristatymas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 19, 2013, 4:16 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 9:02 AM

Iliuzionisto Tomo Šimkaus rodomi triukai noromis nenoromis vertė patikėti, kad stebuklai egzistuoja. O jeigu ne stebuklai – tai bent jau dalykai, kuriuos labai sunku paaiškinti. „Ištieskite rankas... Delnus pasukite štai taip. Sunerkite pirštus... O dabar padarykite taip!“ - komandavo magas, sukeldamas nustebusio juoko bangą. Niekam iš žiūrovų nepavyko padaryti judesio, kurį lyg niekur nieko atliko iliuzionistas.

Pasak knygą išleidusios leidyklos „Charibdė“ vadovės Ritos Kubilienės, rašyti fantastiką Lietuvoje šiandien autoriai imasi gana retai. Romanas „Naberijus“ yra vadinamosios romantinės fantastikos, arba „fantasy“ žanro kūrinys, kuriame pasakojama jaunos merginos ir demono meilės istorija. Veiksmas vyksta šiais laikais, tačiau gausu nuorodų į biblinius ir mitinius laikus.

„Ko gero pati pirmoji „fantasy“ forma, su kuria gyvenime susiduria žmogus, yra stebuklinė pasaka. Kaip teigia tyrinėtojai, pasaka yra senovėje buvusio mito, švento teksto nuotrupa. Tiek mituose, tiek pasakose aptariami pamatiniai kultūros klausimai ir vertybės. Romantinė fantastika yra šiuolaikinių autorių papasakoti mitai ir pasakos“, - aiškino knygos autorė J. Noreikienė.

Autorė prisipažino demoną kaip pagrindinį veikėją pasirinkusi neatsitiktinai. „Nerašiau pasakos apie drakonus ar fėjas, - sakė ji. - Mano pasakoje veikia tos mitinės būtybėmis, kuriomis dar bent kruopelytę gali patikėti šių laikų žmogus. Krikščionišką pagrindą turinčioje vakarietiškoje kultūroje tai angelai ir demonai“.

Pasak J. Noreikienės, velnias – labai įdomus veikėjas, per kurį galima daug ką pasakyti. Ne veltui jis – ir daugybės mitų bei pasakų veikėjas. Žmogui visais laikais rūpėjo, kaip nugalėti ar bent jau nukenksminti šį savo priešą.

„Naberijuje“ pateikiama sava, autorės gerai apgalvota ir logiška versija apie velnio ir žmogaus santykius. „Tai sparnai, - sakė redaktorė R. Kubilienė, viršeliu atsukusi atverstą knygą, iš abiejų pusių apgaubtą sparnais. - Vienas juodas, kitas baltas...“ Tai užuomina, kas romane atsitinka su Naberijumi. Bevykdydamas savo velnišką misiją, jis ir pats gerokai susipainioja ir nebelieka toks, koks buvo. Tačiau iki to laukia ilgas, išbandymų ir sukrėtimų kupinas kelias.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.