Seimo komitetas susirūpino Rasų kapinėmis

Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitetas trečiadienį Vilniaus Rasų kapinėse susitiko su sostinės savivaldybės ir Kultūros paveldo departamento atstovais pasiaiškinti, kas turi rūpintis kapinėmis.  Pasak komiteto pirmininkės „darbietės“ Audronės Pitrėnienės, komitetas prisiima tarpininko vaidmenį ir tikisi, kad prastos būklės kapinėmis bus tinkamai pasirūpinta.

Rasų kapinės.<br>V. Ščiavinskas
Rasų kapinės.<br>V. Ščiavinskas
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jun 19, 2013, 7:29 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 8:52 AM

„Komiteto nariai mato problemą, gyventojai mato problemą, jie kreipiasi, rašo raštus, mums skambina, kad yra apverktina Rasų kapinių būklė,  o ten yra palaidoti garsūs Lietuvos veikėjai. Negalime mes leisti, kad šitos kapinės griūtų, vartai neužsidarytų, kad būtų prišiukšlinta, netvarkinga ir negražu. Tai yra mūsų pagarba praeičiai, paveldui, mūsų didiems žmonėms, ten palaidotiems“, - prieš išvažiuojamąjį komiteto posėdį žurnalistams sakė A. Pitrėnienė.

Kapinėse surengtame komiteto posėdyje dalyvavęs Kultūros paveldo departamento Vilniaus padalinio vadovas Vitas Karčiauskas BNS sakė, kad paveldosaugininkai ir savivaldybė neturi dalytis kapinių priežiūra, nes jų valdytojas yra savivaldybė, tad, departamento manymu, ji už jas ir atsakinga.

„Valdytojas turi rūpintis savo objektais, dalytis čia nėra ką“, - BNS sakė V. Karčiauskas.

Jis taip pat pabrėžė, kad kapinių priežiūra, palyginti su situacija prieš kelerius metus, stipriai pagerėjusi, tačiau, pavyzdžiui, paminklams tvarkyti reikia didesnių projektų, kurių savivaldybė neinicijuoja.

„Šiandien eksploatacija stipriai pagerėjus, palyginti su tuo, kas buvo prieš dvejus metus - nušienauta, švaru“, - teigė V. Karčiauskas.

Miesto valdžiai posėdyje atstovavęs savivaldybės Kultūros paveldo apsaugos skyriaus vedėjas Darius Daunoras savo ruožtu BNS sakė, kad savivaldybė kapines tvarko pagal finansines galimybes, o užkrauti visų paveldo problemų ES fondams - negalima.

Rasų kapinės yra tik vienos iš istorinių kapinių ir kapinės yra tik nedidelė dalelytė paveldo“, - teigė jis ir apgailestavo, kad Seimo nariai nevyko į Bernardinų kapinės, kur savivaldybė turėtų, kuo pasigirti - joms tvarkyti reikalingoms lėšoms rengiama paraiška.

„Komiteto pirmininkė sakė, kad tereikia ištiesti ranką ir pradės kapsėti ES pinigai. Tačiau tai ne visiškai teisinga. Tam irgi reikia atlikti namų darbus, parengti projektus, tam irgi reikia pinigų“, - dėstė D. Daunoras ir pabrėžė, kad savivaldybė taip pat turi galvoti kitus paveldo objektus, pavyzdžiui, medinę architektūrą, kuri nyksta itin greitai.

„Šiandien Seimo nariams nelabai rūpėjo, kad savivaldybė sutvarkė dalį tvoros. Buvo tik akcentuojama, kad blogas meras, kad savivaldybe nedirba“, - kalbėjo savivaldybės atstovas.

D. Daunoras taip pat sakė, kad parlamentarai skubėjo kritikuoti savivaldybę, nors kai kurie iš jų prisipažino jas pirmą kartą matantys šviesoje.

„Kaip galima susipažinti, jeigu atvažiuoji ir pirmą kartą šviesoje Rasų kapines pamatai, kaip sakė vienas Seimo narys?“ - stebėjosi jis.

Be to, D. Daunoras teigė jautęs parlamentarų kartėlį, kad į posėdį atvyko ne vienas iš aukščiausių savivaldybės vadovų.

„Galbūt įsižeidė, kad neatvyko meras, jo pavaduotojas ir net ne departamento vadovas“, - svarstė savivaldybės skyriaus vedėjas.

Rasų kapinės įsteigtos 1796 metais. Čia, be kitų, palaidotas lietuvių patriarchas Jonas Basanavičius, kompozitorius ir dailininkas Mikalojus Konstantinas Čiurlionis, rašytojai Kazys Boruta, Petras Cvirka, Liudas Gira,Vincas Mykolaitis-Putinas, Balys Sruoga, Lietuvos konstitucinės teisės kūrėjas Mykolas Romeris, visuomenės veikėjai Jonas ir Petras Vileišiai, garsaus lenkų politiko, maršalo Juzefo Pilsudskio širdis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.