Gintaro muziejus lankytojams atvėrė naujas erdves

Palangos Birutės parke esančio Gintaro muziejaus lankytojams atveriamas naujas įėjimas į pastato cokolinį aukštą pietvakarinėje dalyje. Senasis įėjimas į muziejų nuo šiol bus uždarytas. Naujas, neįgaliesiems pritaikytas įėjimas į pastatą yra tik nedidelė šiemet Gintaro muziejuje įvykusių pasikeitimų dalis. Jie atsirado įgyvendinant Europos Sąjungos finansuojamą muziejaus restauravimo projektą. Lankytojams atveriamas pastato rūsys, kuriame iki šiol buvo pagalbinės

Gintaro muziejus.<br>E. Kazlaučiūnaitė
Gintaro muziejus.<br>E. Kazlaučiūnaitė
Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus

2013-06-20 22:04, atnaujinta 2018-03-05 07:58

Atsirado vietos tualetams

Į cokolinį aukštą patekusių lankytojų patogumui yra įrengta erdvi rūbinė. Iš pirmojo aukšto į apačią persikėlė ir bilietų kasa. Šalia jos įrengta atskira patalpa knygynui, kuriame bus suteikta visa informacija apie Lietuvos dailės muziejų ir jo filialus.

Bene didžiausias lankytojų laukiantis patogumas - rūsyje įrengti erdvūs tualetai.

„Anksčiau visame muziejuje pirmame ir antrame aukšte tebuvo trys apšiurę tualetai. Tais laikais, kai grafai Tiškevičiai čia priiminėjo savo svečius, jų pakakdavo.  Tačiau dabar, kai muziejų užplūsta gausios ekskursijos ir dešimtys žmonių išsirikiuodavo į eilę prie tualeto durų, jausdavome didžiulę gėdą“, - sakė Lietuvos dailės muziejaus direktorius Romualdas Budrys.

Rūsyje atsirado vietos ir motinos kambariui, kuriame prireikus bus galima pervystyti kūdikį. Nemaža erdvė skirta vestibiuliui, kuriame bus galimybė atsigerti kavos.

Neįgalių lankytojų patogumui įrengtas liftas, kuriuo iš buvusio rūsio galima pasikelti į antrą aukštą.

Kitoje dar uždaroje cokolinio aukšto dalyje iki kitų metų vasaros bus įrengta didelė konferencijų salė.

Atkurtas didikų rūmų interjeras

Pokyčių sulaukė ir pirmasis muziejaus aukštas. Vietoj buvusios rūbinės atkurtas erdvus didysis grafų valgomasis. Jis virs renginių sale. Anksčiau koncertai vykdavo Židinio menėje, kurioje grafų laikais buvo priiminėjami į dvarą atvykę svečiai.

Visame pirmajame muziejaus aukšte atkurtas istorinis rūmų interjeras. Vaikštant po jį lankytojai susipažins su grafo darbo kambariu, sužinos, kur šeima susėsdavo valgyti pietų. Galima apžiūrėti grafienės kambarius, kuriuose ji prie veidrodžio gražindavosi.

Iš viso lankytojams pristatomos penkios salės: didysis salonas, grafienės buduaras, mėlynoji svetainė, grafo kabinetas ir jo priimamasis.

„Nesistengėme atkurti autentiškos dvaro aplinkos, nes yra išlikę tik keli baldai, kurie čia iš tikro stovėjo. Pagal išlikusias nuotraukas baldus stengėmės statyti tose vietoje, kuriose jie buvo užfiksuoti. Tačiau net ir grafams gyvenant čia, baldai nuolat būdavo perstatomi, paveikslai keičiami.

Atkūrėme to meto aristokratų rezidencijos aplinką, kurioje eksponuojami XVIII a. pab.-XIX a. didikų rūmų interjerų kūriniai ir baldai iš Lietuvos dailės muziejaus išsaugotų didikų rūmų kolekcijų. Kai kurie čia atvežti baldai yra net vertingesni, nei iš tiesų stovėjo Palangos dvare“, - pasakojo R. Budrys.

Rudenį prasidės vidaus remontas

Rudenį Gintaro muziejaus restauracijos darbai bus tęsiami. Iki kitų metų vasaros abiejuose aukštuose bus paklota nauja apie 750 kvadratinių metrų parketo danga, atliktas vidaus apdailos ir fasado remontas. Naujai bus įrengta šildymo sistema, atnaujintos rūmų baliustrados - jos nušvis balta spalva.

Pastato stogas bus padengtas vario lakštais. Pastogėje bus sumontuota moderni kondicionavimo sistema. Iš viso antras restauravimo etapas kainuos apie 7 mln. litų.

Tiksliai XIX a. pabaigoje dvarą projektavusio vokiečių architekto Franco Schwechteno atrastus brėžinius restauruojami rūmai bus dar puošnesni nei grafo Tiškevičiaus laikais.

Pavyzdžiui, antrajame aukšte, kuriame buvo įrengta 14 miegamųjų, grindys buvo išklotos paprasčiausiomis lentomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.