Menas kūrėjui – smagus filosofavimas

Jono Meko vizualiųjų menų centrą italas Giuseppe Zevola pavertė susitikimų, įvairių akcijų ir malonaus laiko praleidimo erdve. Iki šiol daugelį žmonių, užklydusių į Gedimino prospekto pabaigą, nuo vizito sulaikydavo simbolinis kelių litų mokestis, o dabar įėjimas – laisvas.

Italų kūrėjas G. Zevola J. Meko vizualiųjų menų centre sukūrė erdvę, kurioje gali vykti meno pasaulio žmonių akcijos ir susitikimai.<br>R. Danisevičius
Italų kūrėjas G. Zevola J. Meko vizualiųjų menų centre sukūrė erdvę, kurioje gali vykti meno pasaulio žmonių akcijos ir susitikimai.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Mikšionienė

Jun 22, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 6:49 AM

Laisvės dvasia alsuoja ir visa J. Meko bičiulio, poeto, filosofo, tapytojo G. Zevolos iš Neapolio paroda „Duona ir piešiniai”.

Pasak parodos kuratoriaus Kęstučio Šapokos, šis menininkas kuria ne dailės kūrinius, o formuoja idėjų, vaizdų ir objektų visumą, kurią būtų galima pavadinti instaliacija, tačiau šis žodis parodai būtų per skurdus.

Mat temperamentingasis italas tarsi išaudė visą erdvę, sukūrė visatą.

„Kai kur nors nukeliauju, ten ir įsirengiu namus, kuriuose galiu bendrauti su savo bičiuliais, kūrybingais ir idėjų kupinais žmonėmis.

Tačiau ši erdvė Vilniuje netiko namams, todėl čia įrengiau tarsi kokį barą, kuriame gali rinktis menininkai, gali vykti įvairios akcijos, skambėti poezija”, – energingai mosuodamas rankomis dėstė G. Zevola.

Italas juokavo, kad daugelis žmonių visą gyvenimą apie ką nors svajoja, bet taip niekuomet tų svajonių ir neįgyvendina. Todėl jis dar vaikystėje nusprendęs, kad darys tik tai, kas jam iš tiesų įdomu.

„Pavyzdžiui, kas nenorėtų laivu apkeliauti viso pasaulio? Kai pradėjau apie tai svajoti, pardaviau namą ir nusipirkau laivą”, – itališka greitakalbe, paspalvinta anglų kalba, pasakojo menininkas.

Tiesa, viso pasaulio jis antikvariniu laivu neapiplaukė, bet aplankė daugelį Viduržemio jūros šalių. Kaip vieną svarbiausių tokio keliavimo privalumų G. Zevola pabrėžė galimybę išvengti muitinės ir pasų kontrolės gardų, į kuriuos kiekvienoje šalyje suvaromi atvykėliai.

„Visi vorele eina į dešinę, paskui suka į kairę, vėl draugiškai į dešinę.

Ir niekas nesusimąsto, kaip jų smegenis paveikia tokia užprogramuota, priverstinė judėjimo trajektorija”, – piktinosi menininkas. Ir tuojau pat pavaizdavo, kaip toks judėjimas žmogaus eiseną daro panašią į roboto.

Nenuostabu, kad taip laisvę vertinančiam žmogui ypač artimos tapo „Fluxus” idėjos, o brangiausiais draugais – lietuvių filmininkas J. Mekas bei austrų kilmės vokiečių menininkas Hermannas Nitschas. G. Zevola 2005 metais yra dirbęs gyva meno legenda tituluojamo H. Nitscho asistentu.

„Paroda „Duona ir piešiniai” – tai tarsi kelionė per epochas. Joje ypatingą nuotaiką kuria ir gamtos stichijos – saulė, vėjas, ugnis.

Menininkas tiesiog užverčia žiūrovus simbolių lavina.

G. Zevola užmezga dialogą ir su Vilniaus praeitimi. Jo grafikos kūriniai, atspausti ant sidabro ir aukso folijos, prisodrinti Lietuvos baroko kūrėjų ikonografijos, paįvairintos itališkais simboliais ir meno kūriniais”, – sakė menotyrininkė Jolita Liškevičienė, parašiusi knygą apie XVII a. Vilniaus spaudinių iliustracijas.

Jos manymu, italų menininko įkvėpimo erdvė – ne tik Italijos, bet ir Lietuvos senosios knygos. Spalvinguose spaudiniuose nesunku pastebėti Vilniuje išleistų knygų graviūras, emblemas, herbus. Tiesa, ne mažiau už šią solidžią grafiką G. Zevolai svarbūs ir senųjų leidinių paraštėse skaitytojų palikti paraštiniai piešiniai.

Skaitytojų pokštai italui – nė kiek ne menkesnis paveldas nei LDK valdovų portretai, o XVII a. grafika – ne mažiau aktuali nei ką tik parduotuvėje nupirktos duonos riekė. Todėl visai nuoširdus atrodo ir G. Zevolos kvietimas aplankyti jį Neapolyje, adresuotas esamiems ir būsimiems draugams.

Parodą atidaręs Vilniaus meras Artūras Zuokas patarė būtinai pasinaudoti šiuo kvietimu, nes charizmatiškasis G. Zevola – puikus gidas po Neapolį ir neprastas kulinaras.

Tikslus adresas – kūrinyje iš duonos riekelių.

Jeigu pastaruoju metu vis dažniau susimąstote, kodėl kai kurie žmonės gyvena lyg žaisdami, o jus užgriuvę darbai neleidžia net pasvajoti apie bent poros savaičių atostogas, matyt, jau pats laikas atgauti jėgas itališkai spalvingoje parodoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?