Storoje knygoje – muziejaus turtai

Kitą ketvirtadienį Vilniuje bus pristatoma knyga, kurioje pirmą kartą išsamiai aprašomas Bažnytinio paveldo muziejuje sukauptas Vilniaus arkivyskupijos bažnyčių dailės vertybių rinkinys. Knygos „Jėga ir grožis jo šventovėje...” pristatymas vyks birželio 27-ąją 17 val. 30 min. Bažnytinio paveldo muziejuje. Knygos sudarytoja – dailėtyrininkė Dalia Vasiliūnienė, tekstų autoriai – istorikas Liudas Jovaiša, muziejininkės Rita Pauliukevičiūtė ir Dalia Vasiliūnienė, knygos dailininkas – Gedas Čiuželis, fotografai – Arūnas Baltėnas ir Kęstutis Stoškus.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 22, 2013, 4:07 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 6:36 AM

Knygoje išsamiai pristatomas Bažnytinio paveldo muziejuje sukauptas Vilniaus arkivyskupijos bažnyčių dailės vertybių rinkinys – meno, istorijos ir liturgijos raidos požiūriu reikšmingiausi jo eksponatai.

Vilniaus arkivyskupo metropolito kardinolo Audrio Juozo Bačkio dekretu buvusiame Vilniaus šv. arkangelo Mykolo bernardinių vienuolyne muziejus įsteigtas 2005 metais, o lankytojams duris atvėrė 2009 metų spalio 18 dieną. Jo veiklą nuolat remia Kelno arkivyskupija.

Muziejaus pagrindu tapo Vilniaus arkikatedros sakralinio paveldo vertybės, kurios sovietmečiu uždarius šventovę buvo perduotos Lietuvos dailės muziejui, o nuo 2005 metų dalimis grąžinamos teisėtam šeimininkui.

Ekspozicijos pasididžiavimas – pačioje Antrojo pasaulinio karo pradžioje Arkikatedros sienos nišoje užmūrytas ir tik 1985 metais aptiktas lobynas: auksiniai ir sidabriniai liturginiai indai ir reikmenys, Vilniaus ir Vakarų Europos meistrų auksakalystės meno šedevrai, neįkainojamos Lietuvos istorijos relikvijos.

Svarbią muziejaus kolekcijos dalį sudaro ir kitų sostinės bažnyčių bei vienuolynų turtai, juos svariai papildo Trakų, Valkininkų, Buivydžių, Naujojo Daugėliškio, Lentvario ir daugelio kitų parapijų dailės kūriniai.

Leidinyje pateikiamos gražiausių dailės kūrinių nuotraukos, trumpais tekstais supažindinama su Katalikų bažnyčios tradicijomis, liturgijos ir papročių kaita, Lietuvos katalikybės istorija ir Vilniaus arkivyskupijos sakralinio paveldo padėtimi.

411 puslapių leidinyje 385 iliustracijomis pristatomi 285 kūriniai – XIV–XX a. sakralinio meno vertybės.

Knygos pradžioje bendrais bruožais yra apžvelgiama Vilniaus arkivyskupijos, taip pat Šv.arkangelo Mykolo bernardinių vienuolyno istorija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.