Vilniuje atidaromas V. Kasiulio dailės muziejus

Birželio 27 dieną iškilmingai atidaromas naujas Lietuvos dailės muziejaus padalinys – Vytauto Kasiulio dailės muziejus. Neoklasicistinis kultūrinės paskirties pastatas Alberto Goštauto g. 1, kuriame įsikūrė naujasis meno muziejus, pastatytas XX a. pradžioje. 2012 metais šis istorinis Vilniaus pastatas rekonstruotas ir modernizuotas, pritaikytas šiuolaikiniams muziejiniams poreikiams.

Dailininkas Vytautas Kasiulis Paryžiuje.<br>Rengėjų archyvas
Dailininkas Vytautas Kasiulis Paryžiuje.<br>Rengėjų archyvas
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 25, 2013, 12:57 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 5:30 AM

Pastate veikia nuolatinė dailininko V.  Kasiulio kūrinių ekspozicija, įrengtos keičiamųjų parodų salės, konferencijų ir renginių centras. Pagrindinė V. Kasiulio dailės muziejaus misija – saugoti ir eksponuoti dailininko našlės Bronės Kasiulienės dovanotą ir jo sūnaus Vytautas Kasiulio Lietuvai perduotą 950 kūrinių dailininko kolekciją bei asmeninį menininko archyvą, populiarinti lietuvių dailės meną.

Pasaulyje pripažinto lietuvių menininko V.  Kasiulio (1918–1995) darbai šiandien puošia Paryžiaus ir Niujorko moderniojo meno muziejus, Prancūzijos, JAV, Kanados, Didžiosios Britanijos, Švedijos Danijos, Šveicarijos, Vokietijos, Argentinos, Australijos ir kitų šalių dailės galerijas. V. Kasiulis meno kritikų pelnytai buvo laikomas vienu įdomiausių XX a. antrosios pusės Paryžiaus mokyklos tapytojų.

Į Europos menų sostinę po studijų ir dėstytojavimo Kauno taikomosios ir dekoratyvinės dailės institute (vėliau – Meno mokykloje) bei Freiburgo dailės ir amatų mokykloje V. Kasiulis atvyko kaip subrendęs menininkas, jau pelnęs apdovanojimų įvairiuose konkursuose, surengęs ne vieną personalinę, palankių recenzijų sulaukusią parodą.

1948 metais V. Kasiulis pradėjo naują savo kūrybos pripažinimo etapą Paryžiuje. Būdamas be galo imlios meninės natūros kūrėjas, patekęs į savo svajonių miestą, jis kardinaliai pakeitė savo tapymo manierą bei kūrybos pobūdį, įsiliedamas į Paryžiaus meno bendruomenę kaip lygiavertis savito ir originalaus stiliaus kūrėjas. 1960 metais dailininkas įsigijo pirmą nuosavą dailės galeriją, kur eksponavo ir garsių Paryžiaus mokyklos atstovų kūrinius, vėliau ją iškeitė į didesnę ir respektabilesnę "Galerie Royal"  Paryžiaus centre, kurioje didžia dalimi energingosios dailininko žmonos B. Kasiulienės dėka vyko aktyvi parodinė ir komercinė veikla iki 1990 metų.

Paryžiuje V.  Kasiulis atsiskleidė kaip įvairiapusis menininkas, pasireiškęs tapybos, grafikos, knygų iliustracijos srityse. Brandžiojo laikotarpio dailininko meniniam braižui būdinga ekspresija, kolorito rafinuotumas, dekoratyvumas, ironiškas žvilgsnis. V. Kasiulio kūriniuose paprasto gyvenimo scenos virsta keistu, tarp realybės ir fantazijos balansuojančiu reginiu.

Daugelis meno kritikų, rašiusių apie dailininko kūrybą, lygino jį su Raouliu Dufy, Georges Rouault, Marcu Chagallu ir kitais garsiais Paryžiaus mokyklos tapytojais, kartu pabrėždami jo individualumą ir talento autentiškumą.

Naujojo meno muziejaus ekspozicijoje retrospektyviai pristatomi visi menininko kūrybinių ieškojimų laikotarpiai, suteikiama galimybė Lietuvos visuomenei kuo išsamiau ir visapusiškiau pažinti talentingo lietuvio, unikalaus stiliaus kūrėjo meno pasaulį. Ekspozicijos papildymui kūrinius skolino Lietuvos išeivijos dailės fondas, Nacionalinis M. K. Čiurlionio dailės muziejus, Rolandas Valiūnas, Elena Bradūnaitė (JAV).

Be nuolatinės ekspozicijos, V. Kasiulio dailės muziejuje veikia ir keičiamųjų nacionalinių ir tarptautinių parodų centras. Šiais metais jame bus pristatyti trys unikalūs menininkai, kurių kolekcijos Lietuvoje rodomos pirmą kartą. Paroda „Vytauto Kasiulio Paryžius“ bus atidaryta naujo muziejaus atidarymo proga ir veiks iki rugsėjo 22-osios.

Spalio 10 dieną planuojama atidaryti vilniečio tapytojo Mykolo Raubos (1894–1941) kūrybos parodą „Mykolo Raubos Vilnius“, kurioje bus rodomi dailininko kūriniai ir kita medžiaga, susijusi su tarpukario Vilniumi, surinkta iš įvairių Lietuvos ir Lenkijos institucijų, dailininko šeimos, gyvenančios Vroclave, rinkinių.

Gruodžio mėnesį V.  Kasiulio dailės muziejus pakvies į parodą „Arbit Blato Paryžius ir Venecija“. Joje bus pristatyta nauja Lietuvos dailės muziejui perduota garsaus litvako dailininko Neemijos Arbitblato (1908–1999) šeimos dovanota dar viena kolekcijos dalis iš Niujorko – kūrybinei dailininko biografijai svarbių miestų peizažai.

„Tikimės, kad savo veiklą pradedantis V.  Kasiulio dailės muziejus taps nauju ir visaverčiu meno centru bei ultūros institucija. Jame ketiname visuomenei pristatyti ne vieną garsų lietuvių išeivijos, egzilio kūrėją, mažiau žinomų vilniečių menininkų darbus ir vardus,“ – teigė V.  Kasiulio dailės muziejaus vedėja Ilona Mažeikienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.