Vilniaus meno mugėje - įspūdingi kūriniai ir vertingi ryšiai

Trečiadienį prasidėjo Vilniaus meno mugė „ArtVilnius'13“. Į renginius iki savaitės pabaigos renkasi galerininkai, meno mėgėjai, kolekcininkai. Mugės salėse „Litexpo“ rūmuose kūrinius aptaria meno studentai ir dėstytojai. Dar neįėjus į salę neįmanoma nepastebėti didžiausio ir sunkiausio kūrinio - žvilgsnį kaip mat patraukia Vlado Urbanavičiaus kūrinys „Špūlė“, kurio aukštis 10 m, plotis 3 m, o svoris – net 3 tonos.

Geriausio "ArtVilnius'13" Lietuvos jaunojo menininko, skulptoriaus Jono Aničo darbas.<br>R. Danisevičius
Geriausio "ArtVilnius'13" Lietuvos jaunojo menininko, skulptoriaus Jono Aničo darbas.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-06-26 17:52, atnaujinta 2018-03-05 04:22

Mugę organizuojančios Lietuvos meno galerininkų asociacijos atstovai tikina, kad tai – didžiausias šiuolaikiniam menui skirtas renginys Lietuvoje. Jie kviečia palaikyti ranką ant šiuolaikinio meno pulso, pažiūrėti, kuo gyvena ir kokius menininkus pristatinėja galerijos, palyginti lietuvių galerijas su kitų šalių institucijomis ir, be abejo, įsigyti kūrinių.

„Ši mugė – svarbi Lietuvai kultūrinė industrija, plečianti Baltijos regiono meno rinką, didinanti turistų ir užsienio svečių srautus. Tikime, kad ateityje „ArtVilnius“ padės Lietuvai sukurti didelę pridėtinę ekonominę ir kultūrinę vertę, kadangi Vidurio Europoje analogų šiai mugei nėra“, - teigia „ArtVilnius“ vadovė Diana Stomienė.

Įsteigta 10 nominacijų

Ketvirtąjį kartą surengtoje meno mugėje dalyvauja 50 galerijų iš 11 pasaulio šalių: 36 galerijos iš Lietuvos ir 14 užsienio galerijų.

Mugės dalyviai buvo įvertinti - apdovanojimus gavo geriausi menininkai ir galerijos.

Iš viso įsteigta 10 nominacijų: 8 iš jų geriausioms galerijoms ir geriausiems kūrėjams atiteko pirmąją mugės dieną, žiūrovų prizo laimėtojas paaiškės baigiantis mugei.

Kaip teigia "ArtVilnius'13" vadovė Diana Stomienė, iš daugybės menininkų, galerijų ir kūrinių atrinkti geriausius patikėta kompetentingai komisijai, nes tai iš tiesų nelengvas uždavinys, o būti pastebėti nori ir tikisi visi dalyviai. Geriausias "ArtVilnius'13" Lietuvos menininkas - Raimondas Gailiūnas, kurį pristatė A galerija iš Panevėžio.

Geriausias "ArtVilnius'13" užsienio menininkas - Mikola Bilous, pristatė galerija TSEKH iš Ukrainos. Geriausias "ArtVilnius'13" Lietuvos jaunasis menininkas - skulptorius Jonas Aničas, VDA parodų salės "Titanikas" stendas.

Geriausias "ArtVilnius'13" užsienio jaunasis menininkas - Zaida Gonzalez, galerija "Serpente" iš Portugalijos. Geriausia "ArtVilnius'13" Lietuvos galerijos ekspozicija - Lietuvos dailininkų sąjungos galerija Vilniaus grafikos meno centras.

Geriausia "ArtVilnius'13" užsienio galerijos ekspozicija - galerija "Tifana" iš Latvijos. Geriausias "ArtVilnius'13" kūrinys - Laimos Drazdauskaitės tapybos kūriniai, kuriuos pristato galerija "Aukso pjūvis" iš Kauno.

Geriausia "ArtVilnius'13" skulptūra - Kęstučio Svirnelio "Senis besmegenis", kurią pristatė Vilniaus grafikos meno centras. Geriausia "ArtVilnius'13" instaliacija - Rimo Sakalausko video instaliacija "Elektrinės šviesos evoliucija", kurią pristatė galerija "Meno niša", Vilnius.

Per penkias dienas - renginių gausa

Savo menininkus pristato galerijos iš Danijos, Italijos, Didžiosios Britanijos, Prancūzijos, Lenkijos, Vokietijos, Ukrainos, Baltarusijos, Portugalijos, Latvijos.

Galerijų atrankos komisijos narė dr. Danutė Zovienė tikina, kad mugė jau turi savo strategiją ir vertę. „Besiformuojanti Lietuvos ir Baltijos regiono meno rinka pirmiausiai turėtų įvertinti tuos turtus, kurie nepelnytai lieka valstybės akiračio užribyje – ne paslaptis, jog dėl nepalankios ekonominės šalies situacijos muziejų fondai vangiai papildomi XX–XXI a. sandūros bei nūdienio laiko kūriniais. Todėl kaupti profesionalaus meno rinkinius vis labiau ima privatūs kolekcininkai, kuriems ši mugė suteikia unikalią galimybę“.

Mugės lankytojai gali įvertinti ne tik menininkų kūrybą. Visas penkias dienas „Litexpo“ bus gausu renginių.

Rengėjai praneša, kad vyks žymiam lietuvių tapytojui Augustinui Savickui skirta konferencija, diskusija „Meno teisė Lietuvoje: problemos iššūkiai, sprendimai“, kurią moderuos Vilniaus aukciono vadovė dr. Simona Makselienė, renginius siūlys ir svečių galerijos.

LDS leidykla pristatys knygą apie dailininką Rimą Bičiūną, VDU dailės galerija „101“ kvies fotosesijai.

Aktyviai mugėje dalyvauja ir jaunieji autoriai: visomis mugės dienomis bus rodomi VDA Fotografijos ir medijos meno katedros studentų kūriniai, iš viso bus galima pamatyti 16-os menininkų videofilmus, o dviejų specialių seansų metu ir susitikti su jaunais kūrėjais.

Menotyrininkas Ernestas Parulskis mugę vadina sėkmingu projektu ir primena, kad praėjusiais metais jos apyvarta viršijo pusę milijono litų. Be to, anot E. Parulskio, „ArtVilnius“ užmegztų ryšių vertė - sunkiai išmatuojama. „Tai yra ir verslo projektas, ir, kas gerokai svarbiau bei įdomiau – kūrybinių idėjų platforma. Vilniaus mugės kūrybinis laboratoriškumas yra gana konservatyvus. Bet praėjusių mugių patirtis rodo, kad Vilniuje formuojasi specifinis, novatoriškas konservatyvumas. Mugės rengėjai ir dalyviai jau kelintus metus iš eilės atliepia pasaulinių mugių naujausias, bet tylias tendencijas, priimtinas ir žiūrovams, ir pirkėjams“, - pastebi galerijų atrankos komisijos narys E. Parulskis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.