Kaunas sulaukė svečio iš operos Mekos

Kauno filharmonijoje tris dienas su miesto simfoniniu orkestru repetavo ilgametis Niujorko „Metropolitan Opera“ dirigentas, vokalo pedagogas bei prodiuseris Johnas Fisheris. Jis atvyko į Kauną pasidalyti Giuseppe Verdi operos „Simonas Bokanegra“ interpretavimo patirtimi, mat rengė šį veikalą Niujorko scenai su „Metropolitan Opera“ solistais.

J. Fisherio repeticijos Kaune prilygo meistriškumo kursams.<br>M. Patašius
J. Fisherio repeticijos Kaune prilygo meistriškumo kursams.<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Andrikonytė

Jun 28, 2013, 6:45 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 2:39 AM

Kauno miesto simfoninis orkestras (vadovas Algimantas Treikauskas) rugpjūtį įrašinės šią operą JAV kompanijai „Delos Music“ su tais pačiais dainininkais – Dmitrijumi Chvorostovskiu, Barbara Frittoli ir kitais – Kauno filharmonijoje.

Projekto iniciatorius – armėnų kilmės JAV dirigentas Konstantinas Orbelianas. Jis repetavo su kauniečiais šią operą gegužę, o dabar pakvietė padirbėti su lietuvių orkestru J. Fisherį, žinomą operos pasaulyje iš darbų ne tik „Metropolitan Opera“, bet ir „La Scala“, „La Fenice“, Nacionalinės Velso operos bei kituose teatruose ir „Deutsche Grammophon“ įrašų kompanijoje.

„Norėjau, kad orkestrantai pajustų operos visumą, nes J. Fisheris moka „Simoną Bokanegrą“ atmintinai, dainuoja visas operos partijas, žino jos interpretavimo tradicijas, - aiškino K. Orbelianas. - Laimė remtis į tokio profesionalo petį. J. Fisherio repeticijos tapo savotiškais meistriškumo kursais ir man, ir orkestrui.“

K. Orbelianas neslėpė iš pradžių siūlęs įrašinėti operą Maskvos bei Sankt Peterburgo kolektyvams, tačiau jiems netiko įrašų laikas. Aplinkybės stumte stūmė projekto organizatorius priderinti įrašus prie „Simono Bokanegros“ solistų koncerto Pažaislio festivalyje: kaip tik rugpjūčio 11-ąją jame buvo numatytas koncertas „D. Chvorostovskis ir draugai“ - taip galima apibūdinti ir G. Verdi operos ansamblį.

K. Orbelianui posūkis patiko - ankstesni susitikimai su kauniečiais jo nenuvylė. Maestro su KMSO jau įrašė „Delos Music“ kompanijai Kauno filharmonijoje JAV „bel canto“ žvaigždės Lawrence'o Brownlee bei vieno geriausių dabarties bosų baškiro Ildaro Abdrazakovo solinius albumus.

„Kaune įrašinėti labai patogu: ir muzikantai imlūs, ir salė gera, ir gyvenimo sąlygos malonios“, - vardijo bendradarbiavimo privalumus K. Orbelianas, susipažinęs su KMSO praėjusį rugsėjį.

Savo misija Kaune liko patenkintas ir J. Fisheris: „Labai daug nuveikėme su orkestru – jis puikus“, - gyrė kauniečius maestro.

Kas paskatino jį atvykti į provinciją, kuri greičiausiai neįvertins šio vizito, nesupras jo reikšmės? „Atvykau čia, nes mėgstu operą „Simonas Bokanegra“ ir gerai pažįstu jos atlikėjus, - aiškino J. Fisheris. - Yra puikių šios operos įrašų, bet atėjo laikas iš naujo ją įamžinti, nes turime išskirtinę solistų sudėtį. D. Chvorostovskio balsui labai tinka Simono Bokanegros partija, kurios jis dar nėra įrašęs – tai svarbu padaryti.“

Rugpjūtį J. Fisheris grįš į Kauną dirbti su solistais. Beje, tarp jų bus ir nepažįstamų jam lietuvių – Merūnas Vitulskis, Laimonas Pautienius, Eglė Šidlauskaitė, dainuosiantys nedideles partijas.

Be to, įrašų sesijos metu – rugpjūčio 4 ir 10 dienomis – KMSO kartu su Vytauto Didžiojo universiteto muzikos akademija surengs Filharmonijoje nemokamus J. Fisherio meistriškumo kursus visiems norintiems dainininkams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.