Kultūros naktis Vilniuje kvies nemiegoti

Šių metų vienos nakties meno festivalis „Kultūros naktis” naktį iš liepos 5-osios į 6-ąją įtrauks sostinės gyventojus ir svečius į tikrą renginių sūkurį.

Per bemiegę Kultūros naktį poezijos grupės „Avaspo” įkūrėja G.Labanauskaitė žada nustebinti publiką.<br>Rengėjų nuotr.
Per bemiegę Kultūros naktį poezijos grupės „Avaspo” įkūrėja G.Labanauskaitė žada nustebinti publiką.<br>Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Remigijus Urbokas

2013-06-29 06:00, atnaujinta 2018-03-05 02:29

Teatras, šokis, muzika, kinas ir dar daugybė šiuolaikinio meno pasirodymų džiugins naktinėtojų akis, ausis ir širdis.

Pasirodymų gausa ir įvairove kvėpuos sostinės skverai, gatvės ir senamiesčio kiemeliai.

Vasaros naktis taps ne tiktai miesto švente, bet ir pagrindiniu Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai atidarymo kultūros renginiu.

Kultūros naktis šiemet unikali dėl rekordinio pasirodymų ir dalyvių skaičiaus ne tik iš Lietuvos, bet ir iš kitų šalių.

Į renginį įsitraukė kaip niekada daug ambasadų ir užsienio šalių kultūros institutų – tokiu būdu įvairius skirtingų šalių menininkų pasirodymus suvienys viena – meno – kalba.

Tarp svarbiausių užsienio menininkų projektų – LR Prezidentūros kieme rengiama gruzinų choreografinė drama „Karmen”, Rotušėje vyksiantis armėnų „Chačaturian trio” koncertas, nusistovėjusį miesto ritmą sudrumsti mėginsianti iš Ispanijos atvykstanti gatvės klounada „Su Seso taladro”.

Britų taryba į Vilnių pakvies britų menininkę Kathy Hinde. Jos projektas „Piano Migrations” – audiovizualinė instaliacija, dirbtuvės vaikams ir muzikinis pasirodymas.

Prancūzų menininkai pristatys projektą „Purple Rain”, rekomenduojamą tarptautinio nakties kultūros festivalių tinklo „La Nuit Blanche”.

Prie „Kultūros nakties” ne pirmąsyk prisidės ir Šiaurės Ministrų Tarybos biuras, remiantis ir skatinantis bendradarbiauti Baltijos šalių ir Skandinavijos kūrėjus.

„Džiaugiamės, kad šių metų „Kultūros naktyje” galėsime pristatyti projektą „Atnaujinti ritualai”, kurį kartu kuria Lietuvos ir Skandinavijos menininkai”, – sakė Šiaurės Ministrų Tarybos biuro patarėja Eglė Staškūnaitė.

Koncertas-spektaklis „Atnaujinti ritualai” bus vienas unikaliausių ir didžiausių projektų šių metų vienos nakties festivalyje.

Pasirodymo, atliekamo audiovizualinės poezijos grupės „Avaspo” kartu su kūrybiniais partneriais iš Skandinavijos, metu bus pristatyti urbanistinės ir kosmopolitinės pasaulėžiūros kasdieniai ir bendruomeniniai ritualai.

Projekto „Atnaujinti ritualai” meno vadovė ir poezijos grupės „Avaspo” įkūrėja Gabrielė Labanauskaitė teigia jau seniai tyrinėjanti miesto garsolaukį.

„Esame pasiruošę nustebinti žiūrovus. Paversime kasdienę garsų aplinką – automobilių, viešojo transporto garsus, žmonių pokalbius – netikėčiausiais sąskambiais ir muzikaliu triukšmu”, – sakė G.Labanauskaitė.

Šiuo metu per atstumą vykstančios repeticijos, generuojamos režisūrinės idėjos – savotiškas projekto temos atspindys.

Projekto autorė šį etapą įvardija ne kaip sunkumą, bet kaip galimybę kitaip pažvelgti į kūrybos procesą, sugebėti atrasti ir kurti naujus bendravimo ir bendradarbiavimo ritualus.

G.Labanauskaitė, kaip tekstų kūrėja ir dramaturgė, ne tik tyrinėja miesto garsolaukį, bet ir gvildena žmonių santykius šiuolaikiniame mieste.

Todėl šis pasirodymas – tai tęsiamos temos premjera, rengiama kartu su Šiaurės šalių menininkais: suome šokėja ir choreografe Riikka Ihalainen ir grupės „The MOB” nare Julia Giertz iš Švedijos.

Šie menininkai pabandys perteikti socialinę XXI amžiaus žinutę, kuri susijusi su pašėlusiu gyvenimo tempu, įnirtinga kova už būvį, socialinių tinklų priklausomybe, žmonių tarpusavio ryšių irimu.

Visa ši kintanti procesų visuma kuria naujus, cikliškai besikartojančius ritualus, kuriuos ir išvysime meno festivalio „Kultūros naktis” projekte „Atnaujinti ritualai”.

„Kultūros naktis” rengiama nuo 2007-ųjų

Vienos nakties kultūros festivalis „Kultūros naktis” sostinėje pradėtas rengti 2007 metais. Tada Vilnius ruošėsi tapti Europos kultūros sostine.

Šią vasarą naktį iš liepos 5-osios į 6-ąją vyksiantis renginys taps pagrindiniu Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai atidarymo kultūros renginiu. Tik per vieną naktį mieste įvyks 165 projektai, juos rengs daugiau nei 700 menininkų iš Lietuvos ir užsienio šalių.

Projektas „Atnaujinti ritualai” bus rodomas liepos 5 d. 23 val. muzikos klube „Kablys” (Kauno g. 5, Vilnius), kuris vienai nakčiai virs „Šiaurės kabliu”.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.