Alpių rago gaudesys pažadins ramybėje skendintį Užutrakį

Kiekvienas savaitgalis Trakuose – su skambančia muzika prie Galvės ežero, Salos pilies fone, leidžiantis saulei. Tokie romantiški, svajingi vakarai Užutrakio dvaro sodyboje džiugins iki pat rudens.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 9, 2013, 1:58 PM, atnaujinta Mar 4, 2018, 7:19 PM

Įsibėgėjantis festivalis “Užutrakio vakarai“ savo gerbėjams parengė malonią staigmeną – dovanoja išskirtinę premjerą. Užutrakio dvaro sodyboje vykstančiame festivalyje pirmąkart nuskambės garsaus pasaulio atlikėjo, multiinstrumentininko Arkadijaus Šilkloperio ir Užutrakio festivalio orkestro programa. Koncertui diriguos  Modestas Pitrėnas.

Šis unikalus muzikos projektas Užutrakio dvaro terasoje nuskambės liepos 13 dieną. Koncerte A. Šilkloperis gros valtorna, fliugelhornu, Alpių ragu, skambės jo paties ir J. Markino kompozicijos.

Specialiai į Užutrakio festivalį atvykstantis muzikos virtuozas A. Šilkloperis yra išsitaręs, kad dalyvauja toli gražu ne visur, kur yra kviečiamas. Garsus muzikas neslėpė: pirmiausia jam turi būti įdomu, kita sąlyga – suteikta galimybė plačiai atskleisti savo kūrybos paletę. Tai ne žvaigždės kaprizai, o tikra sėkmė – sakė festivalio rengėjai, kai A. Šilkoperis sutiko parengti programą su Užutrakio festivalio orkestru. Pasaulio scenos grandui Užutrakio festivalis tapo įdomia intriga.

Vis dėlto didžiausia intriga laukia festivalio gerbėjų. A. Šilkloperis yra žinomas kaip universalus muzikas, kuris meistriškai groja ir klasiką, ir džiazą. Išskirtina tai, kad Vokietijoje gyvenantis menininkas savo kūryboje ieško šių dviejų muzikos pasaulių sąlyčio taškų, pateikdamas stulbinamų interpretacijų.

A. Šilkloperis jau daugiau nei tris dešimtmečius stebina pasaulį virtuozišku muzikavimu. Šiam menininkui pavyko valtorną, Alpių ragą – improvizacijai sunkiai paklūstančius pučiamuosius instrumentus – priversti skambėti kitaip, praplėsti jų įprastas galimybes.

Klasikinį išsilavinimą A. Šilkloperis įgijo Maskvos Gnesinų muzikos institute, kartu lankė Maskvos eksperimentinę muzikos improvizacijos studiją. Baigęs valtornos studijas dirbo Maskvos Didžiojo teatro ir valstybinės filharmonijos simfoniniuose orkestruose.

Greta akademinės muzikos muzikantas įsitraukė ir į džiazo pasaulį. Pirmą džiazo programą su kontrabosininku Michailu Karetnikovu parengė dar 1984 metais, netrukus tapo žinomos grupės „Three O“ nariu, ne vieną dešimtmetį kūrybinis bendradarbiavimas jį sieja su žinomu pianistu Michailu Alperinu. Šiuo metu A. Šilkloperis koncertuoja su įvairiais viso pasaulio džiazo muzikantais. Vis dėlto šio įvairiapusio menininko muzikos kelią stengtis įsprausti į vieną ar kitą kryptį visai netikslinga.

„Pastaruoju metu mane domina akademinės, džiazo, roko muzikantų bendros kalbos paieškos. Manau, kad muzikantų universalumas – aktuali muzikos kūrybos raidos kryptis. Tai misionieriškas kelias. Bet kas nors turi eiti šiuo keliu“, – yra sakęs A. Šilkloperis.

Iššūkis bei naujos savivraiškos galimybės atsiveria ir Užutrakio festivalio orkestrui, kuris taps garsaus maestro partneriu ir dar vienu „instrumentu“. Šis muzikos kolektyvas susikūrė pernykščiame „Užutrakio vakarų“ festivalyje, debiutavęs su garsiu fleitininku Denisu Buriakovu. Orkestre groja žinomi šalies ir užsienyje studijuojantys muzikai. Beje, iš gausybės šalyje vykstančių festivalių tik „Užutrakio vakarai“ turi savo orkestrą.

Festivalis „Užutrakio vakarai“ vyksta visą vasarą, šiemet jis surengtas  devintą kartą. Koncertų pradžia – 19 val. 30 min. Bilietus platina www.bilietupasaulis.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.