Kupiškis ir Puponys rašytojo J. Baltušio šeimos narius vadina giminėmis

„Daugybę metų negalėjau pravirkti, o šiandien verkiu“, - sakė žurnalistė Rita Baltušytė prie paminklinio akmens rašytojui Juozui Baltušiui Puponių kaime Kupiškio rajone. Puponių bendruomenė pasitiko iš Australijos atvažiavusią viešnią kaimo prieigose ir įteikė jai į drobinį rankšluostį įvyniotą duonos kepalą. Puponių žmonės, aprašyti „Parduotose vasarose“, buvo sujaudinti sužinoję, kad rašytojo duktė nori apsilankyti vietose, kurias labai mylėjo jos tėvas. 2009-aisiais puponiškiai patys įamžino rašytojo atminimą – prie pagrindinės gatvės pastatė paminklinį akmenį minėdami rašytojo gimimo 100-ąsias metines.

Daugiau nuotraukų (1)

Audronė Urbonaitė

Jul 9, 2013, 7:14 PM, atnaujinta Mar 3, 2018, 4:50 AM

„Dabar einate asfaltu, kurį nutiesė jūsų tėvelio dėka“, - aiškino puponiškiai.

Jie pasakojo kiekvieną smulkmeną, kaip dulkėjo vieškelis, ką apie tai sakė J. Baltušis, kokius pokštus jis krėtė ir su kuo labiausiai draugavo.

R. Baltušytei buvo parodytos kaimo kapinaitės, buvusi namo vieta, kur kadaise gyveno būsimasis rašytojas, vietinius žmones vėliau pavertęs savo knygų herojais.

Jie pasakojo, kas buvo pyktelėjęs už J. Baltušio tekstus ir aštrų liežuvį, bet visi kaip vienas tvirtino, kad rašytoją kiekvienas čionykštis laiko artimu gimine.

Puponiškiai kvietėsi į namus ir vaišino agurkais, medumi ir sūriu. Net kukliausios močiutės taikėsi įterpti kokį pasakojimą apie senus laikus, kai J. Baltušis Puponyse buvo dažnas svečias.

Stalas lūžo, himnas skambėjo

Viešnios garbei Puponių gyventojai surengė suneštinį balių – kelių rūšių naminiai sūriai, balta ir juoda naminė duona su kmynais, medus ir agurkai iš lysvės kvepėjo vasara.

Karštų balandėlių kvapas sklido iš Puponių bendruomenės namų, o vietinių oratorių prakalbos aidėjo laukais.

Muziejuje – A. Zavišaitės paroda

Minia žmonių R. Baltušytę pasitiko ir Kupiškio etnografijos muziejuje. Restauruotose muziejaus patalpose atidaryta J. Baltušio anūkės dailininkės Akvilės Zavišaitės darbų paroda. Ji veiks du mėnesius.

Parodos atidarymas sutapo su Kupiškio krašto tradicine švente Lingaudala, todėl dailininkės paveikslus išvydo ypač daug svečių. Susitikime buvo parodytas Lietuvos televizijos filmas apie dailininkės gyvenimą, kūrybą ir mirtį. Daug žmonių norėjo įsigyti R. Baltušytės parengtus jos tėvo ir dukters laiškų knygas.

Susitikimo dalyviai klausinėjo, kada pasirodys R. Baltušytės knyga „Su kuo valgytas cukrus“.

„Ši kelionė į praeitį man labai brangi. Kupiškio krašte pasijutau kaip namuose, nors su tėvu esu ten buvusi vos tris kartus gyvenime“, - sakė R. Baltušytė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.