Karikatūrų parodos grimasos - mokslas, seksas ir girtas stirninas

„Žmonės paprašė mūsų medžiotojų klubo nušauti stirniną, kuris įjunko į miškeliuose sumontuotus jų aparačiukus. Tačiau medžioklės taisyklėse nenumatyta, kad galima nušauti girtą stirniną. Todėl teko laukti, kol jis susipainiojęs tų aparatų vamzdeliuose susižeidė koją. Tada galėjome nušauti“, - pasakojo žinomas karikatūristas ir ne užkietėjęs medžioklis Jonas Varnas. Į Dailininkų sąjungos saloną Vokiečių gatvėje liepos 12-osios pavakare rinkosi ne puošmenų būstui ieškantys žmonės, o linksmų plaučių dailininkai ir medžiotojai. Dauguma tapybos ir grafikos darbų buvo nukabinti, o jų vietas užėmė karikatūros. Atidarymo proga svečiai vaišinti minkštučiu prasigėrusio stirnino kepsniu.

Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Mikšionenė

Jul 12, 2013, 8:06 PM, atnaujinta Mar 3, 2018, 2:24 AM

Kepta stirniena - tradicinis „Lietuvos ryto“ karikatūristo J. Varno parodų atidarymo patiekalas. Dienraščiui sukurtus naujausius savo darbus vidury salės iškabinęs menininkas parodą pavadino „Veidrodiniu jubiliejumi“. Liepos 6-ąją pieštinių anekdotų meistrui suėjo 77 metai.

Neseniai sudėtingą širdies operaciją patyręs J. Varnas pats vadovavo abiejų karikatūrų parodų atidarymui ir juokavo, kad taip jau nutiko, kad dauguma medžiotojų klubo narių - vegetarai. Todėl jų sumedžioti skanumynai jau ne pirmą kartą atitenka menininkams.

Energingasis J. Varnas - ir antrosios salone atidarytos ekspozicijos iniciatorius. Lietuvos karikatūrų parodoje-konkurse „Mokslo Lietuva. O vis dėlto ji sukasi!“ galima pamatyti 17 autorių specialiai šia proga sukurtas 67 karikatūras ir humoristinius piešinius.

Konkurso rėmėjas - didžiausios pasaulio bendrovės, siūlančios produktus ir paslaugas mokslui „Thermo Fisher Scientific“ Vilniaus padalinys, o rengėjas - nacionalinė karikatūristų asociacija „Humor Sapiens“.

„Lietuva jau ne kartą įrodė, kad turi daug talentingų mokslininkų. Investicijos į mokslą pasiteisina, o rezultatai duoda realią naudą. Mokslo laimėjimai neatsiejami nuo kūrybiškumo, todėl natūraliai kyla klausimas - o kaipgi šalies menininkai žvelgia į mokslą“, - rašoma parodos pristatyme.

Pasižvalgius po parodą akivaizdu, kad mokslas domina ir stirnino mirties kaltininkus, sudėtingų aparatų kūrėjus Lietuvos miškuose. Pirmąją vietą konkurse užėmusio žinomo vyresniosios kartos karikatūristo Leonido Vorobjovo darbe du vyriškiai, laukdami lėtai varvančių linksmybės lašų, aptaria ir mokslo aktualijas: „Dar nė iš vieno kolaiderio mokslininkai neišspaudė nė lašo...“.

O populiariausią parodos potemę tiksliai įvardino kitas parodos autorius, žinomas animatorius Ilja Bereznickas: „Mokslas ir seksas - puikiai rimuojasi.“ Paklaustas, ar, jo manymu, lietuvių karikatūrų parodos kasmet gerėja ar prastėja, jis tai pat neieškojo žodžio kišenėje. „Kuo daugiau pinigų, tuo geresni darbai“, - įsitikinęs menininkas.

Tam pritaria ir „Thermo Fisher Scientific“ Vilniaus padalinio komunikacijos vadovas Egidijus Jaseliūnas. Jis įsitikinęs, kad mokslininkai dažniau galėtų paremti tokius meninius projektus, nes labai sveika pažvelgti į savo veiklą iš šalies. Karikatūrų paroda - puikus pretekstas ir pasijuokti, ir susimąstyti, todėl jos rėmėjai šios kolekcijos pagrindu planuoja suformuoti mobiliąją ekspoziciją ir rudenį ją parodyti įvairiausiose Lietuvos mokslo įstaigose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.