Meninės Baltijos srovės tarp Lietuvos ir Švedijos

Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai proga dviejų šalių meno institucijų - Vilniaus dailės akademijos (VDA) ir Gotlando (Švedija) meno mokyklos - studentai bei dėstytojai susirinko įgyvendinti bendro projekto "Baltijos srovės" Visbyje, Gotlando saloje.  Projektas kurtas keturias dienas, o paskutinę pristatytas publikai. Kūrybinėje grupėje dribo dėstytojai Torbjornas Lime, Danas Lindstromas, Staffanas Laurinas, Ignas Meidus, Ieva Skauronė bei studentai menininkai Jessica Ahlstrom, Rebecca Karlsson, Tomas Pettersonas, Dovilė Bagdonaitė, Kristina Marmokaitė ir Vygintas Orlovas. Mažiau kaip savaitę trukęs dvidešimties kvadratinių metrų sieninės tapybos projektas Švedijos instituto pasiūlyta tema nagrinėja tris problemas: Baltijos jūros (iš)saugojimą; ryšių tarp žmonių kūrimą Baltijos regione; gerovės užtikrinimą.

Daugiau nuotraukų (1)

Domantė Mikelinskaitė

Jul 12, 2013, 7:22 PM, atnaujinta Mar 3, 2018, 2:24 AM

- Kaip pristatytumėte projektą? - pasiteiravau projekto dalyvės ir kuratorės, menininkės, Vilniaus dailės akademijos Monumentaliosios tapybos ir scenografijos katedros dėstytojos, Lietuvos ir Slovakijos dailininkų sąjungos narės Ievos Skauronės.

- Projektu "Baltijos srovės" menine kalba nagrinėjamos Baltijos regiono problemos ir kuriami ryšiai tarp čia gyvenančių žmonių. Šiuo atveju kalbama daugiau apie kultūrines sroves tarp dviejų šalių ir meno mokyklų. Meninio projekto pagrindinis tikslas yra atkreipti visuomenės dėmesį ir pradėti diskusijas jūros išsaugojimo, ryšių kūrimo Baltijos regione temomis.

Kita svarbi projekto dalis - užmegzti ryšius tarp Vilniaus dailės akademijos ir Gotlando dailės mokyklos, o vėliau į kultūrinį, meninį, edukacinį bendradarbiavimą įtraukti daugiau meno mokyklų iš kitų Baltijos regiono šalių.

- Papasakokite šiek tiek detaliau apie atsaką dalyvauti bei projekto dalyvius.

- Studijų tarptautiškumo didinimas yra vienas strateginių Vilniaus dailės akademijos tikslų, todėl į Gotlando meno mokyklos kvietimą užmegzti ryšius ir pradėti projektinį bendradarbiavimą  entuziastingai atsiliepėme. Kai susirašinėjant su Saule Mažeikaite (LR ambasada Švedijoje) ir  Gotlando mokyklos direktoriumi T. Lime, o pastarajam bendraujant su Švedijos institutu Visbyje atsirado idėja įgyvendinti projekto temas ištapant 20 kv. m  sieną, neliko abejonių, kokius VDA studentus ir dėstytojus pakviesti į pirmą  susitikimą Visbyje. Projekte „Baltijos srovės“ VDA atstovavo Monumentaliosios dailės programos freskos-mozaikos specializacijos  studentai ir dėstytojai. 

- Žinome, kad įgyvendinti projektą truko kelias dienas. Kaip vyko kūrybinis procesas? Galbūt  kilo naujų tolesnio bendradarbiavimo idėjų?

- Taip, keturių dienų kūrybinis procesas nuo meninių idėjų formulavimo, paieškų, eskizų paišymo iki galutinio bendro sieninės tapybos projekto sukūrimo  suartino visus projekto dalyvius, subūrė juos į stiprią kūrybinę komandą. Todėl nėra jokių abejonių, kad ši gražiai prasidėjusi iniciatyva ir bendradarbiavimas turės tąsą. Gotlando meno mokyklos 8 studentai ir 3 dėstytojai spalio mėnesį atvyksta  savaitei į VDA. Kokiais kūriniais virs mus jungiančios Baltijos srovės  per antrą projektinį susitikimą, pamatysime spalio mėnesį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kandidatų į prezidentus debatai – ar ryškėja skirtumai?