Kultūros ministras žada steigti visuomeninę Kino tarybą

Kultūros ministras  Šarūnas Birutis ketina įkurti visuomeninę Kino tarybą, kad ji jam patartų kino politikos klausimais. Taip nuspręsta per ketvirtadienį įvykusį ministro ir žinomų kino kūrėjų susitikimą.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jul 18, 2013, 5:49 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 10:28 PM

„Kino kūrėjai per susitikimą išsakė nuogąstavimų dėl Kino centro veiklos, kad jis priima sprendimus neatsiklausdamas kino bendruomenės nuomonės. Todėl ministras pasiūlė įsteigti visuomeninę Kino tarybą iš kino žmonių, kuri patartų ministrui ir padėtų formuoti šios srities politiką“, - BNS sakė Š. Biručio atstovė spaudai Dalia Vencevičienė.

Šiuo metu yra veikianti Kino taryba, bet tai - Lietuvos kino centro patariamoji institucija. Visuomeninė taryba veiktų prie Kultūros ministerijos.

„Norime atskirti administravimą nuo kino politikos“, - pabrėžė D. Vencevičienė.

Pasak jos, kino menininkai kėlė klausimą dėl šiuo metu Kino centro kuriamų kino projektų finansavimo taisyklių. Kūrėjai prašė ministro, kad Kultūros ministerija peržiūrėtų šias taisykles.

Jie taip pat teigė, kad Kino centras esą prisiėmė sau didesnius įgaliojimus nei numato įstatymai. D. Vencevičienės teigimu, susitikimo dalyviai prašė kultūros ministro daugiau dėmesio skirti kinui.

„Kalbėta, kad Kultūros ministerija turėtų formuoti kino politiką, o Kino centras administruoti šiai sričiai skiriamas lėšas“, - pasakojo ministro atstovė.

Per susitikimą aptartas ir kino finansavimas. Kūrėjai prašė atskirti kino sklaidos projektų finansavimą nuo filmų kūrimo finansavimo. Anot jų, skiriamos lėšos ir taip nedidelės, o jas dar pasidalijus su kino sklaida, pinigų lieka nedaug.

„Išreikštas pageidavimas, kad kino sklaida rūpintųsi ne Kino centras, o Kultūros taryba“, - sakė D. Vencevičienė.

Susitikime su ministru dalyvavo režisieriai Šarūnas Bartas, Arūnas Matelis, Kristijonas Vildžiūnas, prodiuserė Uljana Kim, kino kritikė Rūta Oginskaitė ir kiti.

Pernai įsteigtas Lietuvos kino centras yra valstybės institucija, atsakinga už ilgalaikį Lietuvos kino vystymosi ir konkurencingumo skatinimą. Centras koordinuoja nacionalinio kino kūrimą, administruoja valstybės lėšas kino sričiai plėtoti: rengia kino projektų konkursus valstybiniam finansavimui gauti, konsultuoja paraiškovus, administruoja dalinį gamybos ir sklaidos finansavimą, prižiūri, kaip naudojamos valstybės lėšos ir kaip už jas atsiskaitoma; atstovauja Lietuvai užsienio ir tarptautinėse organizacijose, organizuoja Kino tarybos veiklą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.