Garsūs bardai susijungs į šeiminius duetus

Sekmadienį 18 val. Vilniaus universiteto Botanikos sode dainuos du šeiminiai duetai – Gediminas ir Ainis Storpirščiai bei Ramunė ir Vytautas V. Landsbergiai.

Daugiau nuotraukų (1)

Justina Jurgaitytė

2013-07-20 06:00, atnaujinta 2018-03-02 21:34

Duetai turi ir savų, ir bendrų gerbėjų. Dažniausiai jie koncertuoja atskirai ir šįkart nepradės dainuoti kartu, nors kas žino. Tačiau kodėl sekmadienį Storpirščiai ir Landsbergiai susitiks viename vakare?

„Galbūt dėl to, kad bardų daug, o dienų vasaros festivaliui – mažoka. Numatyta, kad bardai Kairėnuose dainuos dvi dienas per mėnesį”, – „Lietuvos rytui” sakė G. Storpirštis.

Uždainavo su kitais Vytautais

Aktorius G. Storpirštis ir rašytojas, režisierius V.V. Landsbergis – klasės draugai. Tuo, matyt, ir įmanoma paaiškinti, kad knygų bei filmų autorius uždainavo su bardais. Tai įvyko prieš keliolika metų ir buvo netikėta pačiam dainininkui.

Pasirodo, per vienas Vytautines G. Storpirštis pakvietė klasės draugą padainuoti Mokytojų namuose su dainuojančiais Vytautais – Vytautu Kernagiu ir kitais.

V. V. Landsbergis tvirtina, kad lygiai taip pat netikėtai jis įrašė ir savo pirmąjį kompaktinį diską „Kaimiečių mantros” – jame skambėjo ne tik paties V. V. Landsbergio sukurtos dainos, bet ir gitarai pritaikytos liaudies dainos bei baladės. Jas dainavo dviese – Vytautas ir jo žmona Ramunė.

Anot V. V. Landsbergio, kad šeima uždainavo kartu – joks netikėtumas, nes abu susipažino Vilniaus universiteto etnografiniame ansamblyje, kur drauge dainavo ištisą dešimtmetį.

Dabar V. V. Landsbergis – jau gerai žinomas ne tik kaip knygų vaikams, filmų ir spektaklių autorius, bet ir kaip bardas, įdainavęs šešias kompaktines plokšteles. Viena reikšmingiausių – „Trylika brolių”, skirta pokario rezistentams.

Nuolatiniai V. V. Landsbergio dainavimo partneriai – ne tik jo žmona Ramunė, bet ir kompozitorius Raimondas Rašpoliauskas, grojantis įvairiais instrumentais. „Trylika brolių” – jų bendras darbas.

Šiemet V. V. Landsbergis pakartotinai išleido savo dainuojamų „žiaurių romansų” kompaktinę plokštelę, pavadinęs ją „Išėjau aš stotin”, ir dainų vaikams rinkinį „Kaip gera, kai man gera”.

Sekmadienio koncertui Kairėnų botanikos sode Landsbergių duetas pasirinko dainas iš šių naujų plokštelių.

Neleidžia bardams nurimti

G. Storpirščio ir jo sūnaus aktoriaus Ainio duetas sugrįžo į sceną prieš metus ir savo programą pavadino „Vėl kartu po 15-os metų”.

Anuomet, kai abu – jaunas aktorius Gediminas ir jo mažas sūnus – pradėjo bendrą karjerą, jų repertuarą sudarė dainos iš spektaklių.

Dabar, kai Ainis – pripažintas jaunas aktorius, muzikantas, dainų kūrėjas, jie su tėvu dainuoja autorines dainas.

Lietuvių poeziją dainuojantis G. Storpirštis skyrė daug pastangų, kad Lietuvoje atgimtų ir suklestėtų bardų judėjimas. Kad bardai nuolat koncertuoja, susitinka festivaliuose „Tai – aš” Vilniaus mokytojų namuose, „Purpurinis vakaras” Anykščių Dainuvos slėnyje – nemažas jo nuopelnas.

Bardų dainų knygos ir kompaktinės plokštelės taip pat pasirodė G.Storpirščio dėka.

Jis pats yra įdainavęs per dešimt plokštelių, kai kurias – su sūnumi Ainiu.

A. Storpirštis dar studijuodamas keletą metų koncertavo su grupėmis „Stipriai kitaip” ir „Suicide DJ‘s”. Dabar jis subūrė savo grupę „Vandenynas”.

Penktojo gimtadienio šventė

Liepos 25 d. G. Storpirštis dainuos ypatingame koncerte, kurį galbūt irgi būtų galima pavadinti duetiniu, tačiau programa bus nelaukta.

20 val. sostinės bare „Artistai” vyks viešosios įstaigos „Bardai LT” šventė – „penkerių metukų gimtadienis”. Šios šventės pagrindiniai artistai – G. Storpirštis ir Aidas Giniotis.

Koncerto sumanytojai išduoda tik vieną paslaptį: „A.Giniotis ir G.Storpirštis ruošia kupiną staigmenų koncertą, kuriame didelė tikimybė išvysti juos grojančius vienas kito dainas vienas kitam pritariant.”

G. Storpirštis sukonkretino, kad vieną koncerto dalį dainuos A.Giniotis, kitą – jis, o kas dar lips į sceną ir dainomis sveikins įstaigą sukaktuvininkę, – visiška linksma improvizacija.

Liepos 21 d. 18 val. Vilniaus universiteto Botanikos sode Kairėnuose – bardų vasaros festivalio koncertas su šeiminiais duetais G. ir A. Storpirščiais bei R. ir V. V. Landsbergiais. Bilieto kaina – 30 Lt.

„Bardai LT” gimtadienio koncertas rengiamas liepos 25 dieną 20 val. muzikinio baro „Artistai” kiemelyje. Bilietas taip pat kainuos 30 Lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.