„Kitoks kinas“ užsimojo keisti stereotipus

Liepos 25-rugpjūčio 1 dienomis „Skalvijos“ kino centras antrą kartą siūlo pažvelgti į lesbiečių, gėjų, biseksualių ir translyčių žmonių kultūrą (LGBT) nemokamuose festivalio „Kitoks kinas“ seansuose.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-07-25 19:28, atnaujinta 2018-03-02 14:43

Festivalio programoje - 18 labai skirtingų naujų ir jau klasika tapusių filmų iš Švedijos, Kanados, Vokietijos bei kitų šalių. Šiose juostose pasakojamos istorijos praplečia tiesmukų normų ribas ir leidžia pamatyti kitokias patirtis.

„Programoje norėjome aprėpti kuo didesnę LGBT žmonių patirčių įvairovę - ne tik jaunų stilingų gėjų, kuriuos dauguma žmonių tapatina su visa bendruomene, nors iš tiesų jie yra tik nedidelė jos dalis“, - aiškino programos koordinatorius Augustas Čičelis.

Į Vilnių atvažiuoja ir keli kūrėjai, kurie patys pristatys savo filmus. Vienas jų - Esteris Martinas Bergsmarkas iš Švedijos. Jis atskleis, ką reiškia būti translyčiu, poetiškoje juostoje „Sraigės kiaute“.

Stokholme gimusio režisieriaus dokumentinei kūrybai būdingas praplečiantis žanro ribas, atviras eksperimentams stilius. Jo filmus kritikai vadina spyriu į tradicinės dokumentikos užpakalį.

Pirmoji E. M. Bergsmarko pilno metražo juosta 2008 m. buvo apdovanota kaip geriausias Švedijos dokumentinis filmas.

Danų režisierė Iben Haahr Andersen papasakos, kaip vienas kitą atrado pagyvenęs danas žvejas ir tailandietis imigrantas - pagrindiniai filmo „Mano meilė - Poulo ir Majaus istorija“ herojai. Režisierė šešerius metus su kamera sekiojo savo personažus, kad užfiksuotų jų santykių raidą, pakilimus ir nuosmukius.

Paskaitą apie Pedro Almodovaro filmus skaitys Anglijos Voriko universiteto dėstytojas Jose Arroyo. Jo studijų objektas - tautiškumas ir seksualumas, ispanų kinas bei šiuolaikinis Holivudas.

Šiuo metu mokslininkas rengia publikacijas apie Antonio Banderasą ir Javierą Bardemą, nuolat rašo Britų kino instituto žurnalui „Sight and Sound“.

„Kitoks kinas“ skirtas tiek LGBT bendruomenei, tiek ir visiems žmonėms, kurie myli, pyksta, kovoja ir siekia suprasti save bei supantį pasaulį, - sakė A. Čičelis. - Nors čia rodomi vaidybiniai ir dokumentiniai filmai yra temiškai susiję, visi jie labai skirtingi. Todėl kiekvienas žiūrovas turėtų atrasti kažką įdomaus ir artimo sau.“

LGBT patirčių ir kultūros įvairovės nesutalpins jokie politiniai šūkiai, tad festivalio „Kitoks kinas“ tikslas - papildyti „Baltic Pride 2013“ istorijomis ir pasakojimais, kurie veiksmingiau nei kas kitas keičia stereotipus, skatina supratimą ir solidarumą bei įkvepia pokyčiams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.