ŠMC lauko salėje – pramoginiai filmai

Šį vakarą „Kino po žvaigždėmis” ciklas Šiuolaikinio meno centro (ŠMC) kieme primins seną lietuvišką detektyvą, kadaise patyrusį tikrą komercinę sėkmę.

Juostos „Visi prieš vieną” mįslė – iš sprogusio užmiesčio namo ištrūkusio degančio žmogaus leitmotyvas.
Juostos „Visi prieš vieną” mįslė – iš sprogusio užmiesčio namo ištrūkusio degančio žmogaus leitmotyvas.
Daugiau nuotraukų (1)

Justina Jurgaitytė

Aug 3, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 4:37 AM

Ar gerai pažįstame lietuvišką komercinį kiną, kurtą prieš kelis dešimtmečius? Juk Lietuva nuo „Gyvųjų didvyrių” 1960-aisiais garsėja autoriniu kinu.

Lietuviškas komercinis kinas tik dabar žengia pirmuosius žingsnius („Tadas Blinda. Pradžia”, „Tyli naktis”, „Valentinas vienas”), rašo „Lietuvos ryto” priedas „Sostinė”.

Sprendžiant iš dabartinės produkcijos atrodytų, kad komercinis filmas Lietuvoje yra tik tas, kurio herojai nusirenginėja, rūpinasi vien tuo, kas žemiau juostos, o bendrauja taip, kad net ir alaus prisigėręs žiūrovas suprastų.

Todėl verta pamatyti 1986 metais Artūro Pozdniakovo sukurtą detektyvą „Visi prieš vieną” su Juozu Budraičiu, kuriančiu pagrindinį vaidmenį.

Filmas yra dviejų serijų ir trunka daugiau kaip dvi valandas. Seanso pradžia 22 val. 30 min., bilietų kaina – 14 Lt.

Svečiuojasi kitame filme

J. Budraičio suvaidintas advokatas Džeris Džeksonas iš pažiūros panašus į privatų seklį. Kino žiūrovams jis gali būti pažįstamas ir iš A. Pozdniakovo muzikinio filmo „Kažkas atsitiko”.

Tačiau ten advokatas – tik epizodinis veikėjas. Bare „Pivonija”, kur visi renkasi, prie pianino sėdi niūrus vyras su lietpalčiu ir skrybėle. Tai jis.

Abu filmus režisierius kūrė maždaug tuo pat metu ir pašmaikštavo: filmo „Visi prieš vieną” herojus pasisvečiavo „Pivonijoje” ir pamuzikavo su Vytauto Kernagio „santechniku iš Ukmergės”.

Net ir tokia kinematografinio sąmojo forma buvo nauja Lietuvos kine. Ir pats filmas „Visi prieš vieną” 1986 metais atrodė kaip modernus ir drąsus kūrinys – ne vien dėl to, kad jo kadruose vaidina pusnuogės moterys, linksminančios turtuolius.

Advokatas nesirūpina įvaizdžiu

Šio filmo temą ir vertę ano laiko kino kontekste galima suprasti paskaičius, ką apie jį rašė kino kritikas Saulius Macaitis.

Jo tekstas pateikiamas Lietuvos filmų centro (LFC) filmografijos skiltyje.

Pavadinimas „Visi prieš vieną”, S.Macaičio nuomone, skamba gana dviprasmiškai.

„Taip gali būti apibūdinamas ir valdžios institucijų požiūris į labai nestandartinių metodų advokatą Džerį Džeksoną, ir, žinoma, gali būti taikomas niekšui Mereditui Bordenui, kurio neapkęsti ir norėti nužudyti galėjo labai daug kas, bet nereiškia, kad tai įvykdė.

Šią painią istoriją režisierius pasakoja modernia, kartais specialiai erzinančia kino kalba.

Į juostą įpinamas iš sprogusio užmiesčio namo ištrūkusio degančio žmogaus leitmotyvas, bet tenka sulaukti pačios netrumpo filmo pabaigos, kad suvoktum jo esmę.

Visiems ekrane vis gausėjantiems personažams snaiperiškai parinkti įsimenami atlikėjai, o J.Budraičio keistuolių galerijoje Džeris Džeksonas, nesirūpinantis savo išore ir rūbais, nuolat kažką žiaumojantis, pribloškiantis netikėtomis, tarsi alogiškomis reakcijomis, užima ypatingą vietą”, – rašė kino autoritetas S. Macaitis.

Kino kritikas pabrėžė, kad „sąžiningai ir įdomiai atlikdamas užsibrėžtas pramogines užduotis A.Pozdniakovo filmas – paskutinis Lietuvos kino studijos darbas, buvusios Sovietų Sąjungos erdvėse turėjęs pelnytą, nespekuliatyviai pasiektą komercinį pasisekimą”.

Režisierius – kino emigrantas

Filmo „Visi prieš vieną” scenarijaus pagrindu tapo JAV rašytojo Erle’o Stanley Gardnerio romanas „Advokatas Peris Meisonas”. Detektyve kartu su J. Budraičiu vaidina Olegas Ditkovskis – tai jo personažą stengiasi ginti advokatas, primenantis privatų seklį.

Pagrindinį filmo kenkėją turtuolį Mereditą Bordeną suvaidino Vytautas Paukštė, o jo sekretorių – Adolfas Večerskis.

Režisierius A.Pozdniakovas, susukęs Lietuvoje du įsimintinus filmus – „Visi prieš vieną” ir „Kažkas atsitiko”, nuo 1990 metų pradėjo bendradarbiauti su suomių kinematografininkais ir iki šiol dirba Suomijoje.

Šiuo metu jis užsiėmęs animacine „Mahabharatos” versija.

Laukia komiškų dramų savaitė

Rugpjūčio 7–10 d. „Kinas po žvaigždėmis” ŠMC kiemelyje linksmins publiką nuotaikingomis komiškomis dramomis, paženklintomis garsiais kino asmenybių vardais.

Rugpjūčio 7 d. 22 val. 30 min. bus rodoma JAV režisierių J.Cortlundo ir J.Halperin dueto pirmoji ilgametražė juosta „Apie meilę ir grybus”. Tai atviras ir aistringas pasakojimas apie maistą, darbą ir tarpusavio santykius. Nepriklausomiems kino kūrėjams pavyko perteikti pagrindinių veikėjų istoriją be banalios romantikos ir dramoms būdingos įtampos. Užuot siekę žiūrovus sujaudinti ar šokiruoti, režisieriai siūlo stebėti gamtoje ir visuomenėje vykstančius subtilius pokyčius. Filmo centre – Liusjenas ir Regina, kurie verčiasi rinkdami grybus Naujojo Džersio miškuose ir tiekdami juos Niujorko restoranams.

Rugpjūčio 8 d. 22 val. 30 min. kino gurmanai išvys Tarptautiniame Kanų kino festivalyje žiuri įvertintą, San Sebastiano kino festivalyje publikos numylėtiniu tapusį režisieriaus K.Loacho filmą „Angelų dalis”. Naujausia pripažinto britų menininko juosta ne tik trykšta britišku humoru ir optimizmu, bet ir paliečia rimtas atsakomybės už vaiką, nedarbo, bandymo pabėgti nuo savo praeities temas. Filmas žiūrovus nukelia į Škotiją, kurioje pagrindinis juostos herojus jaunuolis Robis nuolat įsivelia į nemalonumus. Jam suteikiama paskutinė galimybė pasitaisyti – viešieji darbai.

Rugpjūčio 9 d. 22 val. 30 min. „Kine po žvaigždėmis” – kino kritikų šedevru tituluojamas kultinio režisieriaus Q.Tarantino vesternas „Ištrūkęs Džango”. 1966-ųjų juostos „Džango” įkvėptas kūrinys pasakoja apie buvusį stomatologą Kingą Šulcą, išlaisvinantį iš vergovės Džango mainais į pažadą nužudyti priešininkus brolius Britlius. „Ištrūkęs Džango” įvertintas 5 Auksinių gaublių nominacijomis ir dviem prestižinėmis „Oskaro” statulėlėmis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.