Po Kauną vaikšto operos dievukai

„Prieš dešimtmetį neįsivaizdavome, kad į Kauną suvažiuos tiek muzikos įžymybių. Mes kuriame istoriją”, – didžiavosi Kauno miesto simfoninio orkestro (KMSO) vadovas Algimantas Treikauskas. Jau kelios dienos A. Treikausko vadovaujamas kolektyvas dalyvauja istoriniuose įrašuose Kauno filharmonijoje. Čia Giuseppe Verdi operą „Simonas Bokanegra” JAV kompanijai „Delos Music” įrašinėja beveik ta pati solistų sudėtis, kuri ją atliko Niujorko „Metropolitan Opera” scenoje.

Dmitrijus Chvorostovskis savo svajonę įrašyti Simono Bokanegros partiją pagaliau įgyvendino Kaune.
Dmitrijus Chvorostovskis savo svajonę įrašyti Simono Bokanegros partiją pagaliau įgyvendino Kaune.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Andrikonytė ("Lietuvos rytas")

Aug 5, 2013, 9:29 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 3:34 AM

D. Chvorostovskis ir draugai

Svečiuojasi Londone gyvenantis rusų baritonas Dmitrijus Chvorostovskis, vienas geriausių savo kartos lyrinių sopranų italė Barbara Frittoli, italų tenoras Stefanas Secco ir baritonas Marco Caria.Jiems talkina jauni lietuvių dainininkai Kęstutis Alčauskis, Kostas Smoriginas ir Eglė Šidlauskaitė bei Petro Bingelio vadovaujamas Kauno choras.

Operą diriguoja armėnų kilmės JAV dirigentas Konstantinas Orbelianas.

Rugpjūčio 11-ąją įrašų sesiją vainikuos operos žvaigždžių ir KMSO koncertas Pažaislio vienuolyno kieme „D. Chvorostovskis ir draugai”. Šitaip galima apibūdinti ir „Simono Bokanegros” solistų ansamblį.

Operos albumų konvejeris

G. Verdi operos projektas – prieš metus prasidėjusio kauniečių bendradarbiavimo su K. Orbelianu ir D. Chvorostovskiu tęsinys.

Projekto iniciatorius K. Orbelianas neslėpė iš pradžių siūlęs įrašinėti operą garsiems Maskvos bei Sankt Peterburgo kolektyvams. Tačiau jiems netiko sesijos laikas, tad maestro sumojo priderinti įrašus prie anksčiau suplanuoto D. Chvorostovskio bei jo scenos draugų koncerto Pažaislio festivalyje. K. Orbelianas jau įrašė dviejų iškilių operos solistų albumus su kauniečiais, tad jokios rizikos neįžvelgė.

„Kaune įrašinėti labai patogu – muzikantai imlūs, reiklūs sau, salė gera, malonios gyvenimo sąlygos”, – vardijo partnerystės privalumus maestro.

Jo kvietimu į Kauną jau antrą kartą atvyko ir ilgametis Niujorko „Metropolitan Opera” dirigentas, vokalo pedagogas bei prodiuseris Johnas Fisheris, rengęs su tais pačiais solistais „Simoną Bokanegrą” Niujorko scenai.

Su solistais Kaune dirba ir vienas didžiausių vokalo autoritetų Giovanna Canetti iš Italijos.

Nori įamžinti istorijai

„Atvykau čia, nes mėgstu šį G. Verdi kūrinį ir gerai pažįstu jo atlikėjus, – aiškino J. Fisheris. – Yra puikių „Simono Bokanegros” įrašų, tačiau atėjo laikas iš naujo įamžinti šią operą, nes dabar turime ypatingą solistų sudėtį. D. Chvorostovskio balsui labai tinka Simono Bokanegros partija – jos jis dar nėra įdainavęs. Tai svarbu padaryti.”

„Simono Bokanegros” albumas bus išskirtinis ir dėl to, kad šiais laikais operos dažniausiai įrašinėjamos spektaklių metu, bet ne studijose.

„Šio projekto ėmėmės ne dėl pinigų – dėl istorijos, – tikino K. Orbelianas. – Antra vertus, sunku įsivaizduoti, kad naujasis diskas gali neturėti paklausos, kai jį įrašinėja tokie pritrenkiantys solistai.  Tai istorinės asmenybės, vertos būti įamžintos savo mėgstamiausiose operose.”

Patiko dainuoti kartu

D. Chvorostovskis daug kartų yra dainavęs „Simone Bokanegroje” su B. Frittoli Niujorke, San Fransiske ir kitur, seniai svajojo įrašyti šią operą.

Po debiuto su KMSO praėjusį rudenį „Žalgirio” arenoje jis pats pasiūlė kauniečiams bendradarbiauti toliau. Jo noras nedingo ir po antro bendro koncerto pagrindinėje Suomijos salėje „Finlandia”. O naująjį sezoną numatyti KMSO koncertai su D. Chvorostovskiu Vilniaus ir Rygos arenose.

Įtikti D. Chvorostovskiui nėra paprasta.

„Tam tikra prasme aš išrinktasis – man pavyko įkopti į pačią operos meno viršūnę: dainuoju ką noriu ir kur noriu”, – nesikuklino vienu geriausių baritonų tituluojamas dainininkas.

Jį nuolat kviečiasi svarbiausi JAV ir Europos teatrai bei muzikos festivaliai ir koncertų salės nuo Amerikos iki Australijos ir Tolimųjų Rytų, klausosi pilni stadionai ir miestų aikštės.

„Kažkada dainuoti Valstybės teatre Kaune buvo atvykęs garsusis Fiodoras Šaliapinas. Jis vaikščiojo kartu su Kipru Petrausku Laivės alėja, bendravo su kauniečiais ir apie save paliko nemažai legendų. Gal tai turės tęsinį?” – svarstė A. Treikauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.